• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 24
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
infomar - майстор
Моля за мнение по следният стандартен проблем:
Трябва да направя захранване с вода от кладенец на къща и поливане на градината.
Кладенецът е отдалечен на 20-30 м. хоризонтално от къщата - т.е. от мястото където изходната тръба ще влиза в къщата. Изработен е от бетонови пръстени и е в добро видимо състояние.
Диаметър на кладенецът един метър, дълбочина до нивото на водата 8 м. после още около 2-3 м. дълбочина на водата.
Височина до която ще се подава водата макс 10 м. от нивото на земята или около 20 м. от нивото на водата. Водата е без твърди частици.
Количество на водата - нормално за стандартно домакинство, като трябва да може да се използва и за поливане - т.е. по-голямо количество за по-дълго време. предполагам около 4-5 часа работа на помпата.
За избора на помпа трябва да взема под внимание вибрациите на някой типове, което води както се пише на всякъде до разрушаване на кладенецът!!!

Идеята ми е следната:
1. Поставям помпа в кладенеца. Проблем ми е какъв тип помпа да се избере:
- потапяща от типа TOP GM, TOP LA, LOWARA SCUBA SC 207-1, TOP MULTI II .......
- самозасмукваща от типа на JSW 1,2,3,JSWm 10HX, JSWm 12HX, JCRm 15M ,JCRm 1A, GRUNDFOS JP 5, GRUNDFOS CM/CME........
Кои от горните помпи ще са безопасни за кладенеца и ще свършат работа.
Водата от помпата извеждам с 3/4 цола ПП тръби (или метални поцинковани??) разположени на един метър под земята (против замръзване!) до преостата и след него водата ще се разнася с 1/2 тръби из къщата до двата етажа.
2. Поставям в къщата на изхода на напорната тръба от помпата Електронен пресостат Brio 2000. После след него подавам директно водата към водната магистрала в къщата. От преостата подавам захранване 220 в. и управление на помпата в кладенеца. Смущаващо - преостата доколкото разбирам е руско производство. Някой има ли мнение за надеждност, повреди, и всичко свързано с него? Има ли аналози други марки?
Използването на подобен преостат създава ли неудобство свързано с налягане в тоалетната или бойлера? Теоретично не би трябвало да има!

--------------------------------------------------------------
Електронен пресостат Brio 2000 MT.
http://www.virazhtrade.com/userfiles/in ... l_-_BG.pdf
Описание
Електронният пресостат Brio 2000 MT e предназначен за управление на помпа с електродвигател. Brio 2000 MT стартира помпата при спад на налягането в системата (отваряне на кран) и я спира съответно при затварянето на крана. Електронният хидрофор Brio 2000 спира помпата при липса на вода, като по този начин я защитава от повреда, причинена от работа на сухо.
Електронният пресостат Brio 2000 MT е с вграден таймер и стартира помпата периодично проверявайки за наличието на вода в засмукващата тръба.
Препоръчително е Brio 2000 да се използва в случаи, когато водата е без наличие на твърди частици. При условие че е наложителна такава употреба, трябва да поставите филтър преди входа на устройството.
Спецификация: Максимален ток: 12 A;Диапазон на работното налягане: 1÷3,5 bar (фабрична настройка: 1,5 bar)
Максимално налягане: 10 bar;Максимална температура на течността: 55°C;Присъединяване: 1";Манометър: Ø40 mm, 0:12 bar

Какво ви е мнението - предимства и недостатъци на тази система само с преостат и другата с буферен съд? Тази с буферен съд така или иначе ще има преостат.
stiv1961 - майстор
На село къщата / три етажна/ се захранва от хидрофорна уредба. Кранчето на В и К съм го спрял преди три години и съм много доволен, че поне не плащаме вода на един от монополистите в БГ. Единственото което ме накараха да направя е да сложа възвратен клапан между моята си вода и тяхната преди водомера. Аргумента им беше, че ако случайно хидрофора спре да работи моята и тяхната вода да не се смесват/ т.е. да не навлезе кофти вода в тяхната канализация/. Те не знаят, че моята вода е в пъти по- чиста и по- хубава от тяхната. Отплеснах се, мисълта ми беше да сложиш и възвратен клапан.
Brave - специалист
Напълно възможно е да стане системата без буферен съд, само трябва да съгласуваш възможностите на самозасмукване и дълбочината на водата в сондажа ти. Поне у нас е така, но и водата в кладенеца не пада под 5-6 метра, понякога и доста по-близо до повърхността. Иначе, въпреки, че нямам опит точно с този пресостат, мога от моя опит да кажа, че това е слабото място на повечето евтини системи. Всъщност смених 3 заради прецакани пресостати, преди да си купим едно Wilo, което вече почти 5 години работи безупречно. Иначе за обратния клапан - сложи задължително, особено ако не затвориш крана при водомера, но не разчитай 100% на него, особено ако нямаш филтър, защото имах случай да водоснабдявам Симеоново при спряло водозахранване и попаднал боклук в обратния клапан. Не знам колко вода извадих от кладенеца, защото той е много продуктивен и практически не може да се изпразни с наличната помпа, ама добре че, не ни засичат често водомерите, защото щеше да им направи впечатление, че сме изхарчили примерно -30 кубика за този месец :-D
stiv1961 - майстор
Ми то е трябвало да ти платят за услугата :-D Иначе и аз имам спирателен кран и въпреки това ме накараха да сложа клапан.
П.П. Намерих снимка на хидрофора и помпата за поливане из двора

Прикачен файл

хидрофор.jpg
хидрофор.jpg (65.11 KиБ) Видяна 25150 пъти
infomar - майстор
Говорих преди малко със специалисти в един магазин и ме убеждават, че не може да стане схемата без разширителен съд. Горе посоченият пресостат бил ненадежден, особено тези от 60 лв. а италианските от 120 лв. работели по около година и се разваляли.Не ставали за целта за която се рекламират. Т.Е. рекламата била заблуждаваща!!

Предлагат схема с продуктите които продават:
1.Пресостат за хидрофор Grundfos PM 2. (около 250 лв)
2.Потопяема моноблочна помпа PEDROLLO 4 BLOCKm 4/7 (около 620 лв)
3.Разширителен мембранен съд 60-80 л. вертикален (около 300 лв!!)

За този тип помпи които са за сондажи, срещам противоречиви мнения - едни казват, че над тях задължително трябвало да има поне 10-20 метра воден стълб за да работят, други казват, че и един метър е достатъчен. При това положение се чудя за кладенец от 3-5 метра дали ще работи? Понеже охлаждането на сондажната помпа става от обтичащата я вода, в случая в кладенец, то ще бъде затруднено.

Като по-добър вариант предлагат използване на каквато и да е потопяема помпа пълнеща един кубик резервоар до къщата и от този резервоар какъвто и да е хидрофор с малък разширителен съд и пресостат. Системата е с разни датчици за ниво на водата в кладенеца, в резервоара и т.н.т.

stiv1961,
На какво разстояние ти е и на каква дълбочина е водоизточникът от който черпи вода хидрофора и помпата ти? Каква схема използваш - със или без резервоар?

Кранът на водомера ще го затворя но все пак ще има 1-2 невъзвратни клапана.
stiv1961 - майстор
Моят хидрофор е точно над водоизточника- сондаж с дълбочина 13 м затръбен с ф 250 мм и водата е на около 30-40 см над земната повърхност. Дебит неограничен/ отдолу минава подземна река със студена минерална вода 21-22 градуса/. Резервоар не ползвам, на два метра от хидрофора тръбата/ 1 цол/ влиза в къщи на 1-вия етаж.От там преход 3/4 за втория и 1/2 към третия. Включих се в най близката тръба от съществуващото ВиК в къщи.
infomar - майстор
stiv1961 написа:
..... водата е на около 30-40 см над земната повърхност. Дебит неограничен......
Е, при това положение можеш и естествен басейн да си направиш. Щом температурата на водата ти е 20-21гр. използвай я за термо-помпа за отопление!
При мен нивото е на 8-10 метра под земята и проблемът е, че каквото и да сложа над водата в кладенецът, казват че ще ръждяса, а да дълбая 4 метра яма отстрани за да поставям в нея помпата - то същата работа/разлика няма в ръждясването... Следователно трябва да е потопяемо.
stiv1961 - майстор
infomar написа:
Е, при това положение можеш и естествен басейн да си направиш. Щом температурата на водата ти е 20-21гр. използвай я за термо-помпа за отопление!
Ми аз си имам басейн от две години :) и много ме кефи лятото, нищо че е малък. Пък за термопомпата тепърва ще мисля.
Има хидрофори които засмукват от голяма дълбочина, ама нека се изкажат специалистите. На теб май ще ти трябва и резервоар :?

Прикачен файл

басейн.jpg
басейн.jpg (43.06 KиБ) Видяна 25105 пъти
dragozow - майстор
Горе посоченият пресостат бил ненадежден, особено тези от 60 лв. а италианските от 120 лв. работели по около година и се разваляли.Не ставали за целта за която се рекламират. Т.Е. рекламата била заблуждаваща!!
Не знам кой ти дава тази информация, но миналото лято съм продал поне 20 такива пресостата Brio 2000 от евтините, един не се е върнал. Друг е въпроса че има готови хидрофори с такъв пресостат. Недостатъка на електронните пресостати е че пускат помпата и за чаша вода, предимствата са че изключват помпата при липса на вода. Последните години помпите с електронен пресостат се продават колкото традиционните хидрофори с балон. Като рече италиански и такива съм продавал на SeaLand, качеството е същото. Много китайски стоки не са такива каквито са били преди 5 години.
infomar - майстор
dragozow написа:
...........миналото лято съм продал поне 20 такива пресостата Brio 2000 от евтините, един не се е върнал. Друг е въпроса че има готови хидрофори с такъв пресостат. Недостатъка на електронните пресостати е че пускат помпата и за чаша вода, предимствата са че изключват помпата при липса на вода. Последните години помпите с електронен пресостат се продават колкото традиционните хидрофори с балон. Като рече италиански и такива съм продавал на SeaLand, качеството е същото. Много китайски стоки не са такива каквито са били преди 5 години.
Информацията ми е от продавач в магазин за помпи и подобна техника, но доста твърдо ме отсече че не става за случай като моят.
Освен това казват, че спирали работа при малка консумация - по-малка от 120 л/час - 2 л/мин, което практически не дава възможност да си налееш чаша вода!! Ако тоалетното казанче пропускало, то трябвало да се добави малък разширителен съд - 5-10 лтр..... Използвали ги основно за допълнителна защита на помпите за предпазване от работа "на сухо". Не им разбирам, само ги слушам какво говорят...
В комбинация с каква помпа/схема сте конфигурирали този пресостат? Може ли да се ползва в подобни дълбочини и височини като в моят случай според вас? Може ли помпата за 2-3 години да се по развали от често спиране/пускане, то едва ли ще е повече от 50-100 пъти на ден.
Преди малко ми казаха, че най-добри за тази цел били потопяеми помпи за кладенци Grundfos SPO - за широко сондажни кладенци!! SPO3-40 20M, но никъде не намирам данни за минимална височина на водният стълб над помпата. Т.Е. може ли да се постави в кладенец/цистерна които да "изсмучи" до дъно!!? (тя е около 50 см висока) Също така WILO TWU 4-0409 EM.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 24

Тема "Хидрофорна уредба за къща без буферен съд - само с преостат" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: