• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте, имам казус с нов апартамент, в който се нанесоха след изваден АКТ 16 от строителят. Жилището има два водомера, като единия отчита потреблението в банята, а другия това в кухнята. ВИК Бургас минаха, монтираха и потвърдиха, че ще е с автоматично отчитане, аз подадох документи и смених партидата на мое име, дадоха един абонатен номер за цялото жилище. Проблема идва от там, че отчита потреблението само от водомера в кухнята. Моля, дайте съвети и напътствия къде е грешката- ВИК ли да търся, два абонатни номера ли трябва да имам, на самоотчет ли трябва да е втория водомер. Просто нямам идея защо така се получава, дали не начислява изразходваното от нас към общия водомер на блока или имам втори абонатен номер, на който се начислява сметка, а аз плащам само единия. Абсурд е 4 човека да имаме общо 3 кубика на месец, при положение, че преди това са били около 10 кубика в стария апартамент. Предварително благодаря на отзовалите се.
kozl - майстор
Под автоматично отчитане трябва ли да се разбира - дистанционно?
Не знам как е в Бургас, в София от ВиК (Софийска вода) отчитат водомерите през 3 месеца. В другите месеци пишат консумация по тяхна преценка. На третия месец отчитат и изравняват сметките.
Виж си фактурите и дали има записани номера на водомери и отчети и сравни със показанията на водомерите в апартамента.
Абонатният номер е за обект, т.е. за апартамента. В апартамента може да има няколко водомера все към аб.номер на апартамента.

Иначе имаше случаи на дефектни водомери, при които като чисто нов монтиран водомер - не отчита. А може и боклук да е заседнал и да не отчита.
"Въведи клиентски или абонатен номер:" пише в прозорчето за самоотчет на сайта на ВиК Варна.
Що па по бургаско да е по различно?
Понеже аз, като абонат, имам само един водометър, имам и въвеждам само един, предполагам клиентски №. А може и да е абонатен, но не ме интересува.
Ако имам подобни въпросителни, бих звъннал на сайта на съответното ВиК. Нашето е много отзивчиво, от собствен опит в близкото минало.

пп. За да ми вървят равномерно сметките, и въпреки, че водомера е с дистанционно отчитане, не чакам някой да се накани да ме отчете. Продължавам да се самоотчитам всеки месец, а те изравняват два пъти в годината. Обикновено съм надотчел, което води до един месец облекчение на бюджета ми.

пп1. " „ ВиК-Варна” ООД уведомява своите клиенти, че регистрацията и заплащането на задълженията им на касите на Easypay, в сайтовете на ePay.bg и Transcard.bg, както и при директен дебит в банки, разплащащи през сайта на ePay.bg, се извършва по клиентски номер. За битови клиенти клиентският номер съвпада с единия от абонатните номера за адреса.
Клиентският си номер можете да проверите в сайта на „ВиК-Варна” ООД"

Както предположих, имам само един водомер, съответно един Клиентски №.
Аналогично на цитираното, всеки би могъл да провери във ВиКто си.

Аз бих си следил и показанията на водомерите, при съмнения някакви.
gogo7777 - майстор
Напишете нещо като спам или флейм.....да се сбориме поне. Тоя питащия играе с жълтите гащета от отбора на НС и няма шанс да ни баламосва с тия два водомера.
:drinkers:
Откога си отчиташ чашките у форума?

Ай готоо. Мое се самосбориш.
gogo7777 - майстор
Беше, когато се борех с чучела.....бяха малки и големи тогава. :wink:
вт юни 17, 2025 6:00 pmkozl написа:
Под автоматично отчитане трябва ли да се разбира - дистанционно?
Не знам как е в Бургас, в София от ВиК (Софийска вода) отчитат водомерите през 3 месеца. В другите месеци пишат консумация по тяхна преценка. На третия месец отчитат и изравняват сметките.
Виж си фактурите и дали има записани номера на водомери и отчети и сравни със показанията на водомерите в апартамента.
Абонатният номер е за обект, т.е. за апартамента. В апартамента може да има няколко водомера все към аб.номер на апартамента.

Иначе имаше случаи на дефектни водомери, при които като чисто нов монтиран водомер - не отчита. А може и боклук да е заседнал и да не отчита.
Благодаря за отговора. Утре ще се опитам да се свържа с ВИК Бургас по телефона за уточнение. Наистина е възможно да се засича на няколко месеца и звучи логично. Фактури нямам, защото плащам през онлайн банкиране. Показанията от сайта на ВИК са засечени и точни с показанията на водомера в кухнята.
Николов Н. - специалист
Можеш да изискаш фактура от ВИК,незевисимо как плащаш!! Аз съм така, но с енергото.
brum - майстор
Абонатният номер е един за клиент. Партидите може да са няколко и обикновено е партида за жилище. В една партида може да има няколко водомера.

Виж си по водомерите какво отчитат на месец и в сайта на ВиК-то ви. Там трябва да пише в тази партида колко водомера фигурират и какъв е отчета на всеки. Ако ти се губи единият от водомерите приказваш с ВиКто. Ако и двата са там, но има разминаване може да е заради месечното отчитане.
kozl - майстор
вт юни 17, 2025 8:56 pmAurabreeze написа:
Фактури нямам, защото плащам през онлайн банкиране. Показанията от сайта на ВИК са засечени и точни с показанията на водомера в кухнята.
Нямаш, защото не си ги търсиш. И не само ти. Но това е за друга тема.
И Софийска вода има сайт, в който има и фактури и отчети на водомери.
Ама бъди по-конкретен. Проверил си показанията в сайта с тези от собствен отчет на водомера и си открил, че има съвпадения с единия водомер.
Но какво е за другия?
Има ли го вписан като такъв?
Има ли номера на водомерите в сайта?
Ако го има вписан в сайта, какви са показанията спрямо твоя отчет?
Aurabreeze написа:
Просто нямам идея защо така се получава, дали не начислява изразходваното от нас към общия водомер на блока или
Според наредба на МРРБ, Софийска вода АД (СВ) точно тава прави. А предполагам същото и за другите ВиК-та. На СВ не и пука за неизправни водомери или за неотчетени такива след като нормативната уредба и позволява да пререзпределя сметките за източената вода през общия водомер.
Така в ЕС стигнаха до + над 600% добавено количество вода по общ водомер.
Освен това съм у-тел ЕС на две места и съм се убедил как ВиК-то действа на принципа на "товарното магаре".

В ЕС има отговорни съседи, а има и такива, които се възползват от ситуацията - другите комшии да им плащат сметката. А има и такива, които са апатични, докато не ги клъвне парата от некоя висока сметка, а това че имат нулеви сметки при употребена консумация на вода, това не е впечатлително.
А като се замисля Aurabreeze ти от кои си?

Топлинните счетоводители поне до сега са по-прецизни към водомерите. Ма то цялата държавна управа гледа към топлото и пропуща водата като ресурс. Оти така :?
За 2027 тодина задължението към инсталиране на уреди за дистанционно отчитане е за уреди на "топлото" и касае само водомерите за топла вода. Що тъй :?
Обаче щом Aurabreeze пишеш само за два водомера, от които един за кухня и друг за баня, то вие нямате ТЕЦ, нямате топлинни счетоводители иначе щеше да е още бъркотия.
  • 1
  • 2

Тема "Отчитане на водомери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: