Здравейте, имам казус с нов апартамент, в който се нанесоха след изваден АКТ 16 от строителят. Жилището има два водомера, като единия отчита потреблението в банята, а другия това в кухнята. ВИК Бургас минаха, монтираха и потвърдиха, че ще е с автоматично отчитане, аз подадох документи и смених партидата на мое име, дадоха един абонатен номер за цялото жилище. Проблема идва от там, че отчита потреблението само от водомера в кухнята. Моля, дайте съвети и напътствия къде е грешката- ВИК ли да търся, два абонатни номера ли трябва да имам, на самоотчет ли трябва да е втория водомер. Просто нямам идея защо така се получава, дали не начислява изразходваното от нас към общия водомер на блока или имам втори абонатен номер, на който се начислява сметка, а аз плащам само единия. Абсурд е 4 човека да имаме общо 3 кубика на месец, при положение, че преди това са били около 10 кубика в стария апартамент. Предварително благодаря на отзовалите се.
Под автоматично отчитане трябва ли да се разбира - дистанционно?
Не знам как е в Бургас, в София от ВиК (Софийска вода) отчитат водомерите през 3 месеца. В другите месеци пишат консумация по тяхна преценка. На третия месец отчитат и изравняват сметките.
Виж си фактурите и дали има записани номера на водомери и отчети и сравни със показанията на водомерите в апартамента.
Абонатният номер е за обект, т.е. за апартамента. В апартамента може да има няколко водомера все към аб.номер на апартамента.
Иначе имаше случаи на дефектни водомери, при които като чисто нов монтиран водомер - не отчита. А може и боклук да е заседнал и да не отчита.