Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
rumeniak - специалист
Та значи случая е че преди 20 години е изкопан кладенеца и тогава е имало някаква вода. Сега за първа година насадих домати краставички и др. и започнах да поливам. Водата свърши и край. Копахме още 2 метра надолу ама нъц вода не излиза. И сега се видях в чудо. То с пари всеки може- една сонда за 2 бона и вода колкото искаш, ама толкоз пари няма. Още повече че е само градинка с 30 корена, не си заслужава да се дават такива пари. Та има ли какво да се направи за кладенеца според вас?
sniks - напреднал
Преди много години и нашият селски кладенец пресъхнал.По това време комшиите правели сватба.Извикал тогава прадядо ми селската музика/нали му е под ръка/, наредил ги около пресъхналия кладенец и ги накарал да свирят "Шуми Марица".Изкаралия те три пъти и кладенеца си пуснал водата .От тогава и до ден днешен вода има в изобилие... :drinkers:
А сега и цялата истина.Преди да извика музиката в края на зимата дядо ми напълнил добре кладенеца със сняг и всъщност по този начин са се "продухали" изворните канали.Така, че съвсем сериозно ти препоръчвам да направиш същото през зимата, та дори и без духова музика да е :yawinkle:
shotik - майстор
Аз също ти препоръчвам да не бързаш да го ползваш за друго,от сушата може да е паднало нивото на водата,в Мировяне нивото на водата е с около метър и половина по - ниско от пролетта.Преди десетина години даже беше паднало още повече-от 6м на около 1.5,след това пак се покачи.
rumeniak - специалист
Малко сте несериозни. Като съм насадил градината как да чакам до зимата??? Нали сега ми трябва водата, зимата за какво ми е? Дадоха ми идея с тръба над цол и половина прави се като копие и на един метър от върха се правят дупки ф10. Набива се до пясъка и почваш да вадиш вода. Другия вариант е да се докопае. А относно сушата - на комшиите кладенците са пълни до горе.
Neno Er - специалист
rumeniak,
Кажи нещо за кладенеца.
Колко е дълбок, на каква дълбочина е била водата, колко е бил водния стълб.
Направи сравнение със съседските кладенци.
Като са докопавали, какво са изкопали? Пръст, глина , пясък, чакъл :?:
Набиването на надупчена тръба има логика, но е свързано с ползването на ръчна помпа. А тя не може да черпи вода над определена дълбочина/не знам каква е максималната/.
Тани - модератор
Съвсем хипотетично - какво ще стане ако се напълни догоре кладенеца с вода от чужд кладенец да речем . Дали няма да си прочисти дамарите от налягането?
Чаро - Акълия
Neno Er написа:
rumeniak,
Набиването на надупчена тръба има логика, но е свързано с ползването на ръчна помпа. А тя не може да черпи вода над определена дълбочина/не знам каква е максималната/.
Може и със самозасмукваща помпа да пробва.
Ако водата е на над 7 м под помпата ще извади... дедовия :|
Ако кладенеца е плитък може да се набие тръба. Като направиш тръбата задължително я напълни с морска сол до ниво малко над дупките.
Тани написа:
Съвсем хипотетично - какво ще стане ако се напълни догоре кладенеца с вода от чужд кладенец да речем . Дали няма да си прочисти дамарите от налягането?
При сондирането с водна промивка, когато изчезне водата, значи че е достигнат водоносния слой. Ако кладенеца поема вода от друг кладенец значи е спаднало статичното ниво и има смисъл и логика да се набива тръба. Не поема ли - запушвация...набиването на тръба си е експеримент.
milen56 - специалист
Моя на село е пресъхнал, дълбок е 6-7 метра.От дъното на долу извъртяхме сонда 7-8 метра и водата излезе на 50см под дъното на кладенеца.Помпата е спусната на люлка в кладенеца на около 3м и помпата дърпа с маркуч 7.5м.
Stefan_62 - майстор
Здравейте, да попитам и аз. На село има ме кладенец който е дълбок 30м. и е пресъхнал. За първи път го видях преди 25г. и тогава не работеше. Копал го е дядото на жената и е захранвал на времето цялаа махала даже и близкия казан. Решили сме с комшиите да го разработим и евентуално да го използва ме за поливане в градини те, но проблема е, че незнаем как да подходим по въпроса. Казаха ми, че сондажните фирми не се наемали да докопават готови кладенци понеже се получавало глямо биене на сондата в кладенеца. Мислих ме да наемем някого да го почисти, но поради голямата дълбочина надали някой ще се наеме. Молбата ми е ако някой се е сблъсквал с такъв проблем и го е решил по някъкъв начин моля да сподели. Приемам и други идеи стига да са изпълними.

Тема "Моля за помощ- Пресъхнал кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: