Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Трябва да измисля инсталация за вадене на вода от кладенец и съответно поливане на дворно място. Инсталацията я замислям да се изгради и да не се вади, изключвайки случаите на профилактика на помпата, както и през зимните месеци. Няма да ползвам водата за битови нужди и да я вкарвам по етажите на къщата. Кладенецът има вода на по-малко от 10м от повърхността.
Дължината на маркуча от кладенеца, която трябва да преодолее предполагаемата помпа е до 40м + 10-те м вътре в самия кладенец.
Чудех се дали да не взема най-обикновено руско Бибо за 90лв., но то изпомпва до 50м макс и не знам дали е създадено да стои нон стоп потопено във вода. Освен това не знам дали е от най икономичните, предвид произхода си - мощността и е 280W, което не е много, но не е и малко.
Чувал съм бегло за някакви помпи, които се слагат в единия край на PVC тръба и захранват инсталацията нагоре по нея, но не знам нито какво точно представляват, нито цени и съответно къде се продават.
Очаквам вашите съвети и предложения и ви благодаря в аванс за участието!
zimel - специалист
Аз имам подобна инсталация на това което ти искаш да направиш.
Тези 50м за които ти говориш са характеристика на вертикален воден стълб, и според мен нетрябва да те притесняват, защото дължината на градинския маркуч е хоризонтална и напора е много по-малък.
Имах помпа тип Вида5, но след като я замених с немската марка WILO се "родих".
Разликата е огромна, вилото вади малко повече вода с двойно по-малка мощност на мотора.
Неразбрах от кой град си , но ти препоръчвам да намериш най-близкия магазин на ЮРОКОМ и там намясто да направиш консултация с продавач-консултанта.
Много е важно да измериш дълбочината от помпата до нивото на водата ти.
Аз хванах някаква промоция, и за помпата, две холендрови връзки и филтъра долу , ми излезе около 200 лева..
ПОМПА- WILO WJ 203 X EM - 155 ЛЕВА.
ВЪЗВРАТЕН ВЕНТИЛ 1''- 5,66 ЛЕВА
МЕЖА ЗА СМУКАТЕЛ 1''- 1,2 ЛЕВА
МЕД-ХОЛЕНЛЕНДЪРНО.КОНУСНО.УПЛЪТНЕНИЕ. MZV (ФИ) 28X1 -2БР Х 8,38 ЛЕВА.
ВИЛО имат цяла серия градински помпи.
НЕ СЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛ ИЛИ ТЪРГОВЕЦ НА МАРКАТА WILO, ПРОСТО СЪМ МНОГО ДОВОЛЕН КЛИЕНТ.
bikerider_ - специалист
От София съм. Би ли ми обяснил за какво са останалите джаджи, т.к. не съм много на ти в този материал? Ще измеря на каква дълбочина е нивото на водата в най скоро време. В момента просто нямам много време да го направя.
Предоположих, че руската помпа няма да е с най-голямо КПД за енергията, която консумира и ти само потвърждаваш подозренията ми.

Само че, ако говорим за тази
http://profesionalni-instrumenti.com/32 ... %20EM.html, то Бибо-то се оказва доста по-икономично с неговите 280W или 600W(в зависимост от модела).
LazarGanev - "Велик майстор"
А какъв дебит дават бибоците при тази мощност - обърнал ли си внимание? Бибото не е помпа за постоянно ползване. Работният му елемент е едно парче гума, което се къса много често и е като консуматив. Освен това тези помпи не понасят натоварване на изхода - притваряне на кран или поставяне на някаква пръскалка - просто водата трябва да си изтича свободно. И ред други кусури.
bikerider_ - специалист
Ок, така е това, което казваш, макар че 1 познат има руско бибо на вилата си от поне 18 години и не е сменял нищо по нея. Работи безотказно, но вярно, без пръскалки на маркуча.

Относно Вило-то - наистина ли е 0.8KW?! Малко множко ми се вижда. Бая ток гори. Колкото готварска фурна общо взето. Търся нещо икономично, ефикасно и надеждно. А и като я гледам така, тя е непотопяема или греша? Как се свързва, къде се окачва?
Ти май не ме разбра за дебитите? Разходът е според свършената работа. Това Вило като си стои на витрината на магазина никакъв разход не дава и е много по-икономично от едно работещо бибо.Ама мисля, че ти трябва помпа за работа, а не за стоене? Не искам да те разубеждавам за бибото, просто е добре човек винаги да прави "информиран избор". Успех.
bikerider_ - специалист
Разбрах за дебитите. Просто питам, дали това е най-икономичното като съотношение на консумирана мощност и дебит. Аз не гоня дебит за пълнене на басейн или нещо от сорта, няма да пълня фонтан.
zimel - специалист
Така като те "слушам" , май клониш към руската техника.
По добре си вземи помпа тип БИБО, и ако с нейните 280 вата изкарваш 10 литра за 20 секунди- ОБЕЩАВАМ ДА СИ КУПЯ И АЗ ТАКОВА НЕЩО.
Изобщо не си струва бибо за 90лв, много по добре е този хидрофор за 165лв:
http://www.electron.bg/product_info.php ... s_id=44921
А само помпата я има отделно на цена 99лв. Неямам поглед за качеството, но във всички случаи ще е по-добре от едно бибо.
bikerider_ - специалист
zimel написа:
Така като те "слушам" , май клониш към руската техника.
По добре си вземи помпа тип БИБО, и ако с нейните 280 вата изкарваш 10 литра за 20 секунди- ОБЕЩАВАМ ДА СИ КУПЯ И АЗ ТАКОВА НЕЩО.
Не клоня към руската техника! Даже хич, те правят нещата прости с механични връзки и понякога работят добре, но откъм енергийна ефективност не винаги всичко е наред. Затова попитах тук, дали има нещо с по-висока енергийна ефективност. Но извинявам се, не гоня дебити 50л в минута и разход на ел. енергия колкото 1/3 бойлер.

Тема "Помпа за поливане на градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: