Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
NeoBoss - специалист
На вилата има проблем със водата .. обичайните - ниско налягане и често спиране. Та е наложително да се сложи хидрофор. Изчетох доста по темата избрал съм схема със шахта да водомера където ще е и съда със вода 450литра , който ще се пълни на принципа на тоалетното казанче. От него ще дърпа хидрофора. Та тук са ми въпросите за избора на хидрофор. Спрял съм се на помпа WILO WJ 203 X EM която със хидрофор (буферен съд , мех. пресостат)е 263,50лв. избрал съм това засега защото не ми се вярва на тея прехвалени помпи на гардена за които чувам напоследък.... До тук всичко ок. Но тази помпа която съм харесал е на цена 180лв. Един електронен пресостат брио 2000 е 80лв и помпата със ел пресостата дефакто стават толкова колкото самият хидрофор. Та по добро решение ли е това от стандартен хидроф и с какво тази система ще се различава от модерните хидрофори със ел. пресостат на гардена и грундфорс MQ модела. Системата със електронен пресостат веднага повежда със това че, е по лесна за монтаж , не се изисква подръжка (помпане и проверки) както и има защита от работа на сухо. Но тъй като смятам да слагам датчици на съда за нивото на водата (за да знам с колко вода разполагам) това не е от голямо значение , защото последният датчик направо ще гаси помпата при нулево ниво. Като казах за дачици ... ще ми трябва и идея: мога ли да си направя такъв , който да ми показва дали има вода във ВиК инсталацията , или по точно да ми показва дали съдът със вода се пълни, или водата е спряла.

Малко много писаница стана... та на кратко за на който не му се чете:
1. помпа+ел.пресостат равно ли е на хидрофор с ел. пресостат като тези на гардена
2. минуси на тези хидрофори пред нормалните със мемебрана
3. Идея за датчик за следене на поток , някой по-евтин вариант ,че в нета най-евтиното готово решение което намерих беше 50лв.
dragozow - майстор
1. Същото е. Помпата на Gardena е направена прилично и има вграден филтър.
2. Минуса на електрония пресостат е че се включва и за чаша вода, тоест доста по-прецизен. Като остане няколко секунди без вода спира помпата и светва аварийната лампа. Не трябва да имаш течове. Останалото са предимства.
3. Незнам.

Варианта с отделен електронен пресостат ти дава възможност да смениш помпата или пресостата, готовата Gardena пък е радост за окото. В твоя случай няма голямо значение какво ще сложиш.
SMITH 357 - специалист
Имам същия проблем на вилата, но имам и кладенец. Преди пет години купих хидрофор на Гардена, мисля, че беше 300 лева. Монтирах го и на втория час изгоря електромотора. Оправиха го във фирмения гаранционен сервиз. момчето казао, че за пръв път вижда мотор да изгори (повреди) толкова бързо. След последващия монтаж, та до ден днешен нямам никакъв проблем. Ползвам помпата от май до ноември. Тиха е, и съм много доволен.
NeoBoss - специалист
това че е доста по прецизен не е ли плюс, доколото съм чел по форумите точно за такива със балони хидрофосри се оплакват че при малка консумация помпата се включвала и изключвала постоянно. Това за течовете не е ли също плюс все пак една ВиК не трябва да има течове.

като пуснах снощи темата лично аз клунях към готовия комплект на wilo със балон за хидрофор. Но сега като ги изговаряме нещата ми се вижда че май не е по добрия вариант. Нима няма нито един плюс на това системата ти да е с балон?????????

за гардена хидрофора който вади 5 кубика на час е 500лв некак си не виждам с кое заслужава тая висока цена , със единия филтър който е 40лв ли... Както и ми стана малко смешно като видях мнение от сорта че Гардена била мерцедеса на хидрофорите след нея били грундфос и WILО ..... като последните две са номер едно във производстовто на помпи от години ама може нещо и да съм изостанал затова си и ипитам де.
dragozow - майстор
видях мнение от сорта че Гардена била мерцедеса на хидрофорите след нея били грундфос и WILО
Обратното е. Иначе цените са такива, защото техниката е хубава. Най-евтиния хидрофор на Grundfos струва 480 лв.
NeoBoss - специалист
то ясно ама се отклонихме от темата интересува ме наистина кое е е по добрия вариант .. тука има много хора със хидрофорни уредби както и такива които са сменили от една на друга ..... аз лично се сещам само плюсове за тези със електрическия пресостат ама това само на теория... Но има ли при тях хидравличен удар при пускането на помпата ??? и при какво налягане на включване има такъв удар или не зависи от това.
LazarGanev - "Велик майстор"
Зависи от целите, за които се ползва хидрофора. Ако ще се ползва основно за поливане - по-добрият вариант е с електронен пресостат, освен това се ползва много вода и им нужда от защита от работа на сухо, тогава буфер не е необходим, но ако се ползва основно за домакински нужди с чести пускания и спирания на крана - по-добре е с механичен термостат и балон
baretata_7_62 - специалист
Здравейте, искам да попитам, дали може и как става да вържа две помпи вида 5 последователно или успоредно така че дебита и на двете да се обедини в един? И възможно ли е от един кладенец със потпопяема помпа, по пътя на тръбата някъде по средата, между кладенца и къщата да сложа една помпа вида 5. С цел някакъв вид каскадно пълнене или за целта трябва буферен съд?
hidrazin - майстор
Не ми е ясно точно за какво ти е това и какъв е проблема.
Две помпи успоредно може да вържеш ако са с отделни смукатели в сондажа
(две сламки в една чаша). :lol:
Ако ги вържеш последователно ще вдигнеш само напора (все едно ще имаш помпа с две турбини
вместо две помпи с по една турбина).
Ккакво не ти достига - дебит или налягане?
:partyman:
baretata_7_62 - специалист
И двете :) Голяма денивилация + стари тръби + течове :)

Тема "хидрофорна инсталация на вила. Ел. пресостат или не" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: