На вилата има проблем със водата .. обичайните - ниско налягане и често спиране. Та е наложително да се сложи хидрофор. Изчетох доста по темата избрал съм схема със шахта да водомера където ще е и съда със вода 450литра , който ще се пълни на принципа на тоалетното казанче. От него ще дърпа хидрофора. Та тук са ми въпросите за избора на хидрофор. Спрял съм се на помпа WILO WJ 203 X EM която със хидрофор (буферен съд , мех. пресостат)е 263,50лв. избрал съм това засега защото не ми се вярва на тея прехвалени помпи на гардена за които чувам напоследък.... До тук всичко ок. Но тази помпа която съм харесал е на цена 180лв. Един електронен пресостат брио 2000 е 80лв и помпата със ел пресостата дефакто стават толкова колкото самият хидрофор. Та по добро решение ли е това от стандартен хидроф и с какво тази система ще се различава от модерните хидрофори със ел. пресостат на гардена и грундфорс MQ модела. Системата със електронен пресостат веднага повежда със това че, е по лесна за монтаж , не се изисква подръжка (помпане и проверки) както и има защита от работа на сухо. Но тъй като смятам да слагам датчици на съда за нивото на водата (за да знам с колко вода разполагам) това не е от голямо значение , защото последният датчик направо ще гаси помпата при нулево ниво. Като казах за дачици ... ще ми трябва и идея: мога ли да си направя такъв , който да ми показва дали има вода във ВиК инсталацията , или по точно да ми показва дали съдът със вода се пълни, или водата е спряла.
Малко много писаница стана... та на кратко за на който не му се чете:
1. помпа+ел.пресостат равно ли е на хидрофор с ел. пресостат като тези на гардена
2. минуси на тези хидрофори пред нормалните със мемебрана
3. Идея за датчик за следене на поток , някой по-евтин вариант ,че в нета най-евтиното готово решение което намерих беше 50лв.
Малко много писаница стана... та на кратко за на който не му се чете:
1. помпа+ел.пресостат равно ли е на хидрофор с ел. пресостат като тези на гардена
2. минуси на тези хидрофори пред нормалните със мемебрана
3. Идея за датчик за следене на поток , някой по-евтин вариант ,че в нета най-евтиното готово решение което намерих беше 50лв.