Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Valjo - напреднал
Поливам малка тревна площ на вилата с поливна система "направи си сам". Системата се състои от един кръг с два роторни разпръсквача, захранвани от подземни полипропиленови тръби (3/4).
Водоизточникът е каптаж, който се намира на коло 30 м (4-5 м. по вертикала) от тревната площ. За водочерпене използвам обикновена руска вибрационна помпа тип "Ручей" .
Работи прекрасно, но проблемът е, че след прекъсване на захранването на помпата водата продължава да тече гравитационно. Вече няма налягане на помпата, но водата не спира и разпръсквачите "църцорят". Ясно,че това е породено от разликата във височината и в крайна сметка спирам водата ръчно с крана по трасето. Това обаче ми пречи да автоматизирам системата с обикновен таймер за включване и изключване в дните когато не съм на вилата.
Пробвах с монтирането на електромагнитен винтил със соленоид. Не знам защо не се получава - винтила изобщо не затваря.Вероятно не му стига налягането или е дефектен.

Сещате ли се за друг начин за автоматично спиране на водата след спиране на помпата? Чух за някаква "джаджа" на вакумен принцип, която след спирането на захранването да вкарва въздух в системата.
Благодаря предварително.
NeoBoss - специалист
Пробвай със друг електронен клапан, нормално затворен който като се включи помпата да включва и него. И мисля че проблема ти е решен
hidrazin - майстор
Дано не е - късно.Проблема ти не е в клапана.Те работят добре но искат налягане в системата за да затворят добре.
Соленоида само отваря и затваря една малка дупчица и така задейства мембраната но както и да е.
Решението е преди помпата ако можеш за монтираш възвратен клапан, който след спирането на помпата да поддържа
налягане в системата.Само не знам колко време ще го държи - при помпите с пресостат или флуидконтрол този проблем
го няма.Ако налягането случайно тръгне да пада те се включват автоматично и си го вдигат пак.
Има и друго решение - някои разпръсквачи позволяват монтирането на антидренажен клапан.Този клапан не позволява образуването на
локви покрай разпръсквачите.Това става когато имаш примерно денивелация между два разпръсквача на един кръг - когато помпата спре
водата в системата между двата клапана изтича от по-ниския и прави локва.Такъв клапан струва по-малко от лев - питай в магазина от
където си взел роторните разпръсквачи.Те работят при денивелация до 2,5-3 метра.
:partyman:
Valjo - напреднал
Благодаря Hidrazin! При всички случаи ще пробвам с възвратния клапан.
hidrazin - майстор
Само малко уточнение - желателно клапана да е от тия с пружинките.
Казваш че тръбния път е около 30 метра - дано е достатъчен за да служи като буферен съд
и да ти държи достатъчно дълго време налягането.Ако не - има и друго решение.
Клапана нещо такова:
Изображение
:partyman:

Тема "Проблем с поливна система "направи си сам"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: