Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
rgadzhev - специалист
С две думи двора ми е на баир, кладенеца е горе къщата долу, като къщата е под нивото на водата в кладенеца, разстонието е 60 метра. Въпросът е мога ли да поствя хидрофора в къщата и как ще стане обезвъздушването на тази дълга всмукателна тръба, Единствен вариант за мен е да направя пробка в най горния край на всмукателната тръба, а не искам да я прекъсвам и ако да какъв диаметър би трябвало да е смукателната тръба. Естествено тръбата ще бъде закопана на 80 см. именно затова не искам да я прекъсвам. Спрял съм се на хидрофор Метабо, сравнително добър избор ли е?Предварително благодаря за отговорите.
romanpm - майстор
Но не става ясно колко метра е до водата в кладенеца :?
rgadzhev - специалист
3 метра, но тъй като тръбата ще бъде закопана ще бъде максимум 2.50 от нивото на водата в кладенеца.
romanpm - майстор
Според мен ще има проблем при първоначално засмукване , по добрия вариант ще е с потапяща помпа :? Колко според теб е денивелацията от водата до къщата
Чаро - Акълия
Смукателната тръба как ще влезе в кладенеца?
Долу смукател, горе (в самия кладенец) тройник и тръба на горе завършваща с кран. От нея пълниш и затваряш крана. Предполагам обезвъздушаването ще е нужно само веднъж. Имам и друга идея, но не знам- има ли вода от ВиК в къщата сега.
Диаметъра на смукателната тръба се определя според помпата. Трябва да пише, ако не според присъединителния отвор на помпата.
rgadzhev - специалист
Хидрофора съм се спрял на METABO HWW 3000/20G незнам дали е добър избор. Има ВиК в къщи дай ми идея как да стане и колко да бъде диаметъра на засмукващата тръба. По груби сметки 2,5м е деневилацията водно огледало/къща. Идеята с тройника ако може да отпадне, защото искам да използвам цяла тръба без да се прекъсва, без никакви фитинги.
Чаро - Акълия
Ми нямам мнение за Метабо помпи.
Смукателната ти е ф32 мм.
Идеята ми е да направиш "байпас" на хидрофора...
Връзваш тръба от водопровода на смукателната тръба преди хидрофора. Не трябва да слагаш смукател в кладенеца, а ако къщата е под нивото на водата, няма и да е необходим.
Пълниш смукателната тръба с вода от ВиК-то. Ще бълбука в бунара, спре ли, спираш "байпаса".
Ще остане малко въздух, но с ползването на хидрофора трябва да излезе и той.
Тва не съм го правил, само идея е, но не иска пари и не пречи да опиташ.
rgadzhev - специалист
Днес свързах системата, започнах да пълня системата с вода от ВИК отдолу нагоре. Бях вдигнал тръбата при кладенеца на 2 метра, като започна да излиза вода от там спрях крана сложих свукателя и го пуснах в кладенеца, в началото тръгна но след 2 мин. спря, като извадих смукателната тръба от хидрофора долу беше направило голям вакуум, но явно недостатъчен да отвори смукателя. Пробвах два пъти и се отказх. Утре ще монтирам хидрофора горе при герана. Стигнах до извода, че хидравличните загуби в тръбата са прекалено големи и помпата не може да преодолее пружината на смукателя.
Чаро - Акълия
Пробвай без смукател.
rgadzhev - специалист
Днес качих хидрофора горе при кладенеца тръгна от раз. Принципно ми мина идея да махна смукателя, но след като изключи системата от налягане няма ли веднага да включи пак, тъй като водата ще се връща в кладенеца. Също мислех да поставя този смукател без цедката на входа на помпата, но не бях сигурен какво ще се получи?!

Тема "Хидрофор под нивото на кладенеца" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: