Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
BAT_GOIKO - специалист
Здравейте,

вече имам втори сондаж който е на гордата дълбочина от 9 метра (като изкопа стигна до 12 но момчетата не можаха да пъхнат Ф160 до дъното защото от пясък асе позатрупало) и сега имам дилема какъв е дебита а от там и каква помпа мога да привържа. Пирвия бе на около 6,5 но водата там според експерта бе не достатъчно. Момчетата пуснаха една бензинова помпа чудовище която за 15 мин. направи океан и казаха имаш много вода.

Височината на водния стълб сега е 3,5 м.

До сега експереминтирах с едина Вида 0,85 kW, която след около 10 мин работа спира да изпомпва и пуска в горната част на напорния маркуч вода (може би е от това че от турбинката и постоянно капе вода (кога повече и кога по-малко) и немога да определя дали ми свършва водата или не. Погледнато от горе в сондата има вода. Измерено нивото непосредствено след спиране е около 1,7 м. Понякога даже и обезвъздушена помпата не тръгва а се появява въздух на горния кран на напорния маркуч.

Имам и хидрофор купен от Баумакс 0,7 kW но той едвам едвам вади вода (сигурно му е дълбоко 8,5 м) и не мога да определя какво става.

Ще се полива около 300 м2 трева и около 200 м2 зеленчук.

Има ли някой идея как да стигна до фактите?

Благодаря предварително.

Поздрави
BAT_GOIKO
VLADO66 - майстор
Дебита може сам да си го определиш с подходящ съд и хронометър. :) Имай впредвид че ако сондажа ти е нов ще трябва да си го разработиш-т.е. да изкараш с помпата пясъци и утайки и дебита ще се повиши.
BAT_GOIKO - специалист
Здравей,

аз се оптивам да разбера кога се установява че водата в сондажа ти е свършила. Инъче Видата е супер непостоянна тя е центробежна и понякога вади много вода, понякога колкото и да отварям крана които е монтиран на изхода си вади по малко вода (малко вода имам впредвдив около 15l (min)).
Целта ми е от опит някой да каже като ми свърши водата напорния маркуч ми е празен (същия има вентил в долния си край)

А с хронометър да мерил съм и се стига до около 40 л/мин което мен ме устройва (и водата е студена). Но както казах след 3 - 4 мин изведнъж водата става по малко и след 8 или повече (ако не бъзикаш мъркуча в сондата)изчезва.

Поздрави
BAT_GOIKO
BAT_GOIKO - специалист
Здравейте,

ако правилно смятам при Ф160 mm, h3,5 m имам около 77 литра вода в сондажа. Което означава че ако същия не се пълни бързо и помпата дърпа с 40 литре в минута трябва след 3 мин да свърши водата. Но тя си е там и след 3 мин значи има приток на вода и трябва да измеря нивото на водния стълб което имам след като помпата работи.

Идей как се проверява най точно това (към момента съм на канап с отвес (конус) зидарски и полавък от сериоппор но не е оптимално.

Поздрави
BAT_GOIKO
hidrazin - майстор
Тръгваш от погрешната страна. Дебита е не кога ще ти свърши, а кога няма да ти свърши водата.
Взимаш една читава помпа и на изхода и слагаш кран. После почват пробите като започваш да притваряш
крана на изхода на помпата. Целта е да установиш при какво положение на крана водата не свършва.
С една дума притока в сондажа да е равен или по-голям от темпа на източване. Чак след това взимаш
хронометър и някакъв съд (бидон) и си измерваш дебита. Тази хамалогия се прави обикновено края на август,
началото на септември - в края на сухия период, за да си сигурен че няма да паднеш под този дебит.
:partyman:
BAT_GOIKO - специалист
hidrazin написа:
Тръгваш от погрешната страна. Дебита е не кога ще ти свърши, а кога няма да ти свърши водата.
Взимаш една читава помпа и на изхода и слагаш кран. После почват пробите като започваш да притваряш
крана на изхода на помпата. Целта е да установиш при какво положение на крана водата не свършва.
С една дума притока в сондажа да е равен или по-голям от темпа на източване. Чак след това взимаш
хронометър и някакъв съд (бидон) и си измерваш дебита. Тази хамалогия се прави обикновено края на август,
началото на септември - в края на сухия период, за да си сигурен че няма да паднеш под този дебит.
Здравей hidrazin,

абсолютно си прав! Същото и смятам да направя. Сега търся помпи под наем, надявам се в Пловдив това да е мисията възможна. Мисля да се насоча към бенизнова помпа която да е с вход 1 цол и изход също толкова и да сядаме да мерим.

Благодаря за съвета.

Поздрави
BAT_GOIKO
BAT_GOIKO - специалист
Здравейте,

а как е видно че водата в сондажа ти е свършила (т.е. как се разпознава на чиатавата помпа). Примерно - Няма вода в напорния маркуч (от долу до горе т.е целия) или си има но гълта въздух малко и това и е достатъчно да спре помпата. Идеята ми е че не искам да правя някакво изобретение което постоянно да следи нивото на сондажа и като стигна 20 - 30 см над дъното да знам че вече е край с водицата.

Поздрави
BAT_GOIKO
hidrazin - майстор
Не е нужно да правиш изобретения, но все пак ако искаш да контролираш нивото в твоя случай би станало лесно.
И не знам защо точно бензинова помпа? Всяка помпа, която има приличен дебит, не засмуква въздух отнякъде и не е с прекалено
износена турбина би ти свършила работа. Дори и потопяема. Пък и що не вземеш да си прегледаш старата помпа?

Тема "Как да проверя дебита на сондажа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: