Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
babayaga83 - напреднал
Здравейте имама следния проблем , до сега съм бил с 80 литров хоризонтален боилер , решихме да слагаме слънчев панел селект на покрива и боилер 120 литра пак хоризонтален за по добър вид на банята .Проблема е че ми изръзиха че хоризонталния бойлер било грешно решение , рових се из форума и що годе намерих отговори на въпроса и после ми казаха че в хоризонталния имало некви мъртви точки и си използвал малко над половиния обем топла вода ( така ми беше обяснено ) та вярно ли е това и значе ли че ще е загуба на енергия ако сложа такъв /.Постоянно мисля как да сложа вертикален в банята ама единствения вариант е над тоалетната чиния и като споделих с жената щеше да ме убие ;) . Моле споделете мнение какеи по точно са минусите на хоризонталния бойлер и 120 литра с тези загуби ако са така за колко човека ще стигат или да търся други вариянти?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
е нали досега си бил с хоризонтален, какви нови мъртви точки очакваш. слушай си жената и не забравяй да и кажеш че е била права :-)))
VLADO66 - майстор
Д-а-а,жената винаги е права,дори и седнала.
Chefo77 - майстор
Навремето и аз реших да послушам жена си за избора на бойлер от естетична гледна точка и момчетата като дойдоха за малко да ме набият за това. Та много бързо ме убедиха, че жена за такова нещо НЕ СЕ СЛУША!
Вярно е това за мъртвия обем. Ако знаеш как се разпределя струята студена вода и изобщо принципа на смесването, сам ще стигнеш до същия извод :)
Пък на жената какво и пречи, че ще виси над тоалетната чиния, нали я ползва седнала? :-D
Тани - модератор
Погледни разреза на един хоризонтален и един вертикален бойлер. Нека предположим , че нагревателя/серпентината и на двата се намира на 10см от дъното , а горната част на тръбата за изхода на топлата вода на 5 см от горната част на балона . Използваемата топла вода ще е между тези две точки. Дори първосигнално, без да смяташ как ти се струва разликата - кой бойлер има предимство? Да не забравяме разслояването на водата - колкото по-висок е бойлера , толкова разслояването ще е по-добро , защото топлата вода "бяга" горе. Така при вертикалния бойлер топлата вода свършва изведнъж и става рязко студена и се използва целия загрят обем. При вертикалния се смесва по-лесна загрятата вода с входящата студена! Самия факт, че хоризонталния бойлер е много по-удобен за разположение в пространството , но се използва само в краен случай и то като компромисен вариант , трябва да ти подсказва , че нещо не му е наред!

пп
С Чефо сме писали заедно и той е писал почти същото, та се замисли!
Chefo77 - майстор
макар сплескването на входящата тръба да насочва струята кръгообразно към двете дъна (дъно и гърло ако трябва да сме точни), пак се получава това, което Тани описва.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
човекът досега е бил с хоризонтален
вкарвайте му бръмбари...
никът *7 ме изкефи, това е мъж
сори за спама

на семпъл форумски език да кажа, да хоризонтален бойлер си е шитня, НО ЩОМ ДОСЕГА НЕ Е БИЛО ПРОБЛЕМ къв го дръвчи?

Тема "Хоризонтален бойлер или вертикален?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: