Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ilia_tsanev - напреднал
Здравейте колеги.Видях,че сте компетентни на тази тема.Ще съм ви благодарен ако може да ми помогнете.Имам кладенец от старите и големи-зидан на село.Кладенеца е 26м. до дъното,като около 10м. е водния стълб.Мисля да сложа една потопяема помпа(италиянска , Немска или др.) със електрониката и пресостат и да я свържа с Мембранен разширителен съд 50-100л. За да не се налага да включва помпата постоянно със всяко пускане на кранчето.Трябва ми за битови нужди в къщата + поливане лятото на градината.Това добър вариант ли е,или има нещо по-добро като схема,но да не се оскъпява прекалено много.Гледах на практикер една немска потапяща помпа около 400лв.Ще се радвам да дадете полезни мнения и за друг тип схема.Предложете ми подходящи помпи и другите необходими неща за целта ми.Колко цола да са тръбите?Какви да са-полипропилен или подсилен маркуч. Мерси предварително за помоща. :)
marmoz - специалист
За да определиш каква помпа ти трябва ти е нуйно да знаеш колко вода ще ползваш,какво налягане ти трябва и не напоследно място колко добре се захранва кладенеца
Тия 26 м от кота терен до даното на кладенеца или до водното огледало са?
Ако ти е до дано приблизителна информация за помпата ще ти е следната
1. 25м далбочина на потапяне/1м се остава за отаиник,да не засмуква боклуци/ са около 2,5 бара+1бар над терене
/ако искаш да катериш на по високо още барове ти тр/ +0,5бара загуби=сумарно 4 бара
2.Отиваш при помпата на нея или на каталога има една Q/H диаграма и там виждаш на 4 бара /40м,4 атм/какъв литраж ти дава
3.ако си избереш помпа си предвиди обратна клапа след нея,начин на източване през зимата,и ако има вапроси питай:)
Krass - майстор
marmoz написа:
За да определиш каква помпа ти трябва ти е нуйно да знаеш колко вода ще ползваш,какво налягане ти трябва и не напоследно място колко добре се захранва кладенеца
Тия 26 м от кота терен до даното на кладенеца или до водното огледало са?
Ако ти е до дано приблизителна информация за помпата ще ти е следната
1. 25м далбочина на потапяне/1м се остава за отаиник,да не засмуква боклуци/ са около 2,5 бара+1бар над терене
/ако искаш да катериш на по високо още барове ти тр/ +0,5бара загуби=сумарно 4 бара
2.Отиваш при помпата на нея или на каталога има една Q/H диаграма и там виждаш на 4 бара /40м,4 атм/какъв литраж ти дава
3.ако си избереш помпа си предвиди обратна клапа след нея,начин на източване през зимата,и ако има вапроси питай:)
И да четеш не можеш и да пишеш също. :down:
marmoz - специалист
Krass ти ако само това можеш ЕВАЛА,а темата не е за писането и четенето :-D :-D
hidrazin - майстор
Прав е Krass, прав е! Той човека си е написал:
Кладенеца е 26м. до дъното,като около 10м. е водния стълб.
Значи наистина не четеш. Пък за писането - докато ти прочета съчинението наблъскано с правописни грешки направо
ме заболя главата.
:partyman:
marmoz - специалист
hidrazin пак ще се повторя ама нейси,темата не е за граматика .
ЩоТо келфаЙда като пишеш правилно ако само това можеш да правиш :-D :-D
ТРЕБВА ДА СЕ И МИСЛИ :? :-D
hotrider - специалист
Колеги само празни приказки във темата до тук, Колегата ilia_tsanev си е задал въпроса и никой не му помага със нищо доколкото виждам.
ilia_tsanev написа:
Гледах на практикер една немска потапяща помпа около 400лв.Ще се радвам да дадете полезни мнения и за друг тип схема.Предложете ми подходящи помпи и другите необходими неща за целта ми.Колко цола да са тръбите?Какви да са-полипропилен или подсилен маркуч. Мерси предварително за помоща. :)
Колега ilia_tsanev дайте линк да я видим тази помпа, 4 цола както им викаме фи 99 външен размер, на кладенец няма да работи нормално, ще загрява двигателя ако не и направите охлаждаш кожух, иначе казано мантел, другото което можете да търсите е подобна помпа със принудително охлаждане на двигателя като тази помпа, другото което не знаем е колко вода можем да черпим от този кладенец за да се избере подходяща помпа, и оттам нататък е въпрос на избор на управлението на помпа, и последно според помпата ще мислите за маркучи, тръби и всичко останало което е покрай захранването до къщата и поливането.
hidrazin - майстор
ЩоТо келфаЙда като пишеш правилно
Ами щото келфаЙда да мислиш правилно, като не можеш да го напишеш???
Пък и като ти гледам писането, ако и говоренето е такова ...
Евентуално ще си полезен само на себе си.
И не се пише "нейси" ами "нейсе".
Справка:
http://www.bgjargon.com/word/meaning/%D ... 1%81%D0%B5
Относно помпата - не може да се правят никакви сметки, ако не се знае поне приблизителния
дебит на сондажа. Всичко останало е предположения и догадки.
Ама това го каза и hotrider малко по-нагоре и е абсолютно вярно !!!
:partyman:
marmoz - специалист
Понеже много четеш не става дума за сондаж а за кладанец.И понеже филолози да ми обясняват за помпи много ме кефи Я ме светни как се разбира дебита на водоизточника???? :? :? :-D :-D
ilia_tsanev - напреднал
Колеги,кладенеца не е използван от много време.Мисля да го изпомпам с помпата до някъде(за да не се прецака от пясъка и тинята) и после с вибрационна до долу.Да изчистя тинята и да сложа речен фиц после.Иначе кладенеца е с 1.2 метра диаметър и 10-11 метра воден стълб или около 12м3 вода.Помпите които са цилиндрични за сондажите,стават ли за моята цел или има специални такива.Колкото до дебита,не мисля че лятото ще имам повече от 3 м3 на ден (а кладенеца съм сигурен че ще ми ги осигури).

Тема "Система за кладенец 26метра дълбочина." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: