Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ozimen - специалист
Единия бойлер е Елдом Океан 80л-3 кв. на четири години с пластмасов предпазен клапан, а другия е Теси 80 л-3кв.,монтиран преди месец ,с метален клапан.Двата уреда са в две бани, като топлата вода няма връзка между двете бани,всеки бойлер топли водата САМО в банята в която е монтиран.
Двете бани са в моя апартамент и наблюдавам следното явление-когато ЕЛДОМ е включен капе вода от предпазния клапан на Теси,който е изключен,а също и от този на Елдом.Първата ми работа беше да видя дали не връща налягане от включения бойлер по студената вода на Елдом, но меката връзка на входящата вода е студена ,тоест клапана си работи и не пропуска топла вода по студеното трасе.Също така си мисля ,че налягането във водопровода е високо ,тъй кото ми свири пластмасовия предпазен клапан ,като се пусне вода в къщи.Когато Теси е включен ,капе вода само от неговия си клапан.Някой знае ли защо се получава така? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Двата клапана имат различна конструкция - Елдомския има малък отвор, който да изравнява налягането в бойлера и водопровода, като по този начин високото налягане отива и до другия бойлер и неговия клапан също прокапва. Докато възвратния клапан на Теси не пропуска изобщо вода обратно и затова цялата излишна вода изтича през неговия предпазен клапан
ozimen - специалист
Може и така да е ,но не виждам логика-нали целта е да не се връща гореща вода към водомера,който може да се повреди от нея евентоално.Друтото е ,че маркуча на студената вода е студен,което ме навежда на мисълта ,че не пропуска в обратна посока.
montoya - майстор
ozimen написа:
Може и така да е ,но не виждам логика-нали целта е да не се връща гореща вода към водомера,който може да се повреди от нея евентоално.....
Целта изобщо не е да ти предпази водомера, а по скоро като спре водата по водопровода, водата в бойлера да си остане в него, а да не се връща във водопровода, така като го пуснеш винаги в бойлера ще има вода и се избягват гърмежите
ozimen - специалист
Към Монтоя-а защо единия връща ,а другия не?
montoya - майстор
ozimen написа:
Към Монтоя-а защо единия връща ,а другия не?
Нямам идея честно казано защото не съм запознат с конструкцията им, но в това има много логика
LazarGanev написа:
Двата клапана имат различна конструкция - Елдомския има малък отвор, който да изравнява налягането в бойлера и водопровода, като по този начин високото налягане отива и до другия бойлер и неговия клапан също прокапва. Докато възвратния клапан на Теси не пропуска изобщо вода обратно и затова цялата излишна вода изтича през неговия предпазен клапан
и вярвам в казаното от колега
novgradski - специалист
ozimen написа:
-а защо единия връща ,а другия не?
LazarGaneve е посочил,че са с различна конструкция,което обяснява нещата ....иначе аз първо бих си помислил ,че има песъчинка на единия и възвратната му клапа "не държи".
LazarGanev - "Велик майстор"
Някои клапани напоследък имат малък отвор за да не капят - излишната вода отива във водопровода. Но пък свирят :) . За да има пак прокапване имам 2 предположения - или до водомера има възвратен клапан, или налягането в системата наистина е високо и много малко трябва за да избият двата баланса.

Тема "Странна връзка между два бойлера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: