• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
infomar
Това е схемата която искам да изпълня за подаване вода в къща на два етажа (макс -3 м. височина на консуматорите):

Изображение
Убеждават ме, че няма да работи, понеже резервоарът бил на височина равна и по-висока от мястото на хордофора, като задължително трябвало да го закопая и да стане по-ниско от него.
Цистерната ще се пълни ръчно от кладенец и ще е с големина един кубик.

Има различни други схеми, но ме интересува точно тази дали ще работи или тотално греша.
избрал съм тази схема, поради липса на всякакво по-ценно оборудване извън къщата (ромски проблеми :evil: )

П.С.
Препоръчайте ми свестен магазин/фирма в Плевен, където да закупя подходящ хидрофор и респективно консултация по реализацията на идеята. Има един подобен на изхода на русенският път... (Воден свят /или нещо подобно), но не обръщат никакво внимание на клиентите... както и слаб избор на хидрофори...
NeoBoss - специалист
ще работи , даже е по добре когато съдът е над помпата.
v_tan - специалист
Само не забравяй да сложиш обезвъздушител в най-високата част на смукателя.
hotrider - специалист
става това изпълнение но, ако е самозасмукваща помпа има някакъв шанс да проработи по нормално, същата схема съм я виждал със центробежна помпа и като засмуче въздух от някаде и човека се вижда във чудо да я обезвъздуши след това, то и 1-вия път трудно тръгнала, и както е казал колегата v_tan клапан на най високата точка от смукателя
infomar
По-добре ли ще е ако разпробия резервоарът и хидрофорът дърпа вода от долната част, вместо да я качва на горе? Вариант 1 или вариант 2 е за предпочитане да се изпълни?

Изображение

Имате в предвид невъзвратен клапан, но той не се ли поставя на изхода на смукателя, а където е най-високата част на тръбопровода да се постави обезвъздушител. Освен това да се постави и филтър на изхода на смукателя. За друга арматура не се сещам.

Интересно, защо "уж" голям специалист - продавач консултант в магазин за продажба на хидрофори, ме убеждава половин час, че в никакъв случай резервоарът не трябвало да бъде над хидорофрът, за да не влизала водата в него на самотек и били предвидени да засмукват вода намираща се под тях. Това може ли да има връзка с работата на хидрофора - балона...пресостата... или др.
SMITH 357 - специалист
v_tan написа:
Само не забравяй да сложиш обезвъздушител в най-високата част на смукателя.
Абсолютно вярно!
Според мен Вариат 2 е по-удачен по ред причини, едната от които е отпадането на обезвъздушителя. Но, ако се прави Вариант 1, то обезвъздушителя е неизменна част от системата.
VLADO66 - майстор
Втория вариант е задължителен.Няма обезвъздушители,клапа на смукателя,помпата си работи спокойно под залив и т.н.
infomar
Благодаря за мненията. Явно някой се пишат за големи капацитети а са гола вода....
И аз си мислех, че не би трябвало да има някакъв проблем, ама се загнезди частично съмнение след проведеният разговор.
Ще го направя по вторият вариант, респективно ще закупя някакъв стандартен хидрофор с 25 л. бутилка. Все пак няма да захранвам хотел, я... 3-6-ма души макс. ще са на клона и то само по някога. Директно свързвам с магистралата и спирам външната вода.
baretata_7_62 - специалист
Защо ти е цистерната, с каква цел я ползваш?
infomar
Целта е да се обработи водата - обезарази с натриев хипохлорид, или др. В кладенеца никога не си сигурен кога и какво ще попадне - плъх, къртица или др.
  • 1
  • 2

Тема "Ще работи ли схемата на хидрофора?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: