• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
valeridechev - специалист
Здравейте колеги. От два дни се мъча да си направя маркуч с клапан в единия край, с който да си прехвърлям течности, без да смуча. Видях го у един приятел и много ми хареса. Значи...накрая на маркуча има клапанче и като го разлати интензивно нагоре - надолу клапанчето отваря - затваря и течноста потича. Предварително моля да не ми обясняват "остроумници" че мога да си налея течността, като ползвам фуния и тем подобни. Интересува ме как е устроено клапанчето. Направих го но нещо не ще да сработи. Явно пропущам някоя досадна подробност. Сложих стъклена съчма, която по гравитачен път улътнява шибър в долния край. Има достатъчно разтояние между съчмата и стените на цилиндъра (монтирах го в пластмасова тръба и нея прикачих към маркуча). Като дръпна с уста си тече без проблем, но като разклатя не ще да качва (в случая - вода) нагоре по маркуча. Чак се подразних.... нещо явно някакъв детайл пропущам.
Ако някой е отварял подобен клапан и знае как е устроен, моля да сподели.
Не съм сигурен, че темата е за тук, но .... Предварително благодаря на отзовалите се със съвет и предложения!
sian - специалист
Според мен топчето е тежко.
sian написа:
А бе не е.... като дръпна с уста и си тече нормално, топчето не оказва съпротивление. Може би, по-скоро е леко..... :?
sian - специалист
valeridechev написа:
sian написа:
А бе не е.... като дръпна с уста и си тече нормално, топчето не оказва съпротивление. Може би, по-скоро е леко..... :?
Нали искаш без уста а с клатене, опитай с пластмасово топче.
PCL82 - майстор
Дали топчето е с подходящ диаметър спрямо шибъра, че да уплътни добре, но и да се движи свободно?

Аз знам че отровни течности се прехвърлят с маркуч така:
маркучът се напъхва в съда под течността максимално. Само краят се държи навън с ръка колкото да се запуши с палец или със специална щипка за маркучи. Маркучът се издърпва рязко до под нивото на течността. Течността остава в маркуча. При отпускане на края се получава вакуум, който засмуква още течност и тя потича по закона за скачените съдове.
hidrazin - майстор
http://www.sanymarine.com/index.php?dis ... &view=1564
Става и за вино, и за ракия стига преди това да не си точил с нея нафта. :lol: И тя е вътре с топче.
Нещо наистина си объркал - би трябвало да работи. Топчето трябва да е тежко - стъклено или съчма и
трябва да уплътнява много добре.
:partyman:
shotik - майстор
Точно този модел го имам,но не съм го отварял.

PCL82 написа:
Дали топчето е с подходящ диаметър спрямо шибъра, че да уплътни добре, но и да се движи свободно?

Аз знам че отровни течности се прехвърлят с маркуч така:
маркучът се напъхва в съда под течността максимално. Само краят се държи навън с ръка колкото да се запуши с палец или със специална щипка за маркучи. Маркучът се издърпва рязко до под нивото на течността. Течността остава в маркуча. При отпускане на края се получава вакуум, който засмуква още течност и тя потича по закона за скачените съдове.
Да шибъра е съобразен с диаметъра на топчето. И въобще съм преценил нещата, но не се получи. Затова и единият ми въпрос беше, дали някой не е разглобявал или не знае как е устроено такова същото, но фабрично клапанче?
hidrazin написа:
Става и за вино, и за ракия стига преди това да не си точил с нея нафта. :lol: И тя е вътре с топче.
Нещо наистина си объркал - би трябвало да работи. Топчето трябва да е тежко - стъклено или съчма и
трябва да уплътнява много добре.
Не искам да купувам а да разбера защо не иска да работи моето!?!? А и след това да отсраня грешката и да проработи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Повтарям: НЕ ИСКАМ да ми предлагате помпи, помпички, фунии, и алтернативни методи!!!!!! :x
hidrazin - майстор
Стига си викал де. Метода работи. Явно си карък. Направи снимки как си го направил и клипче как се
опитваш да го използваш.
  • 1
  • 2

Тема "Маркуч с клапанче за вадене на течности" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: