Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Честита нова година на всички ако може да попитам за по дълъг живот на сверичния кран как да се процедира да не се пипа освен при нужда от ремонт или профилактично да се затвария и отвария
VLADO66 - майстор
Отдавна сФеричните кранове с правят с тефлонови уплътнения така че не го пипай без нужда.
vk - специалист
A кой кран е по добър - сферичния или кеклов кран ?

Прикачен файл

kranove.JPG
kranove.JPG (26.23 KиБ) Видяна 3173 пъти
masterval - майстор
Кекловия ми се види по-хубав...
swissmad - специалист
Предимството на кекловия кран е , че е разглобяем и можеш при нужда да си го ремонтираш-недостатъка е ,че вътре спирателния механизъм е с гума и не става за топла вода(или поне не за дълго ).Сферичния кран е с тефлонов уплътнител но пък неможеш да го разглобяваш.Практиката е показала ,че е добре на 3-4 месеца да се отварят и затварят крановете независимо какви са (особено на топлата вода ) защото при рядкото им използване клеясват.
Става въпрос за крановете показани на картинките -т.е.PPR.
Последна промяна от swissmad_old на пон яну 28, 2013 2:22 pm, променено общо 1 път.
EDI - майстор
Аз да си кажа, предпочитам, като си сменям или си монтирам кранове - било метални, било пластмаса, да си слагам кеклов.И е ремонтопригоден, и дебитите са по-големи, според мен.А като стегне варовика, на сферичния понякога ти остава дръжката в ръцете /веднъж ми се случи/.
Каналски - специалист
Извън Темата:
Има конструкции на "разглобяеми" сферични кранове, колко успешни нямам идея ! Включително и за скрит монтаж ...
Нещо подобно като на Картинката.

Прикачен файл

ballvalve.JPG
ballvalve.JPG (21.08 KиБ) Видяна 3098 пъти
colyo - специалист
Ако не задере твърда частица в тефлона, сферичния кран е почти вечен. За сравнение - колко пъти мърда един шарнирен болт на автомобил и колко пъти се отваря и затваря един сферичен кран. Докато маншона е цял и не влезе пясък вътре, шарнира си е здрав. Същото е и пре крановете. Отделно има и по-хубави и по-калпави, само не се лъжете в България по цената. Рядко за повече пари получавате по-качествена стока.

Тема "въпрос за сверичен кран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: