• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Valjo - напреднал
Имам вилно място с денивилация. В горната част се намира водоизточник, в който съм "пуснал" руска потопяема помпа "Ручей". От нея с около 40м. маркуч поливам долната част на мястото.
Проблемът е, че и след спиране на електрозахранването на помпата водата продължава да тече
поради денивилацията. Това ми пречи да автоматизирам поливането чрез обикновен седмичен таймер.

Как да спра водата без да монтирам ел.магнитен клапан?
Ще свърши ли работа друга (не потопяема помпа). Те спират ли притока на вода след изключване?
LazarGanev - "Велик майстор"
Колко метра е денивелацията между водното огледало и края на маркуча с който поливаш?
bdz43r - специалист
Автоматичен обезвъздушителен вентил в горния край на маркуча би трябвало да свърши работа. При спиране на помпата, там се получава подналягане, вентилът ще се отвори и ще пусне въздуха вътре в маркуча.
Valjo - напреднал
Денивелацията е около 6-8м.
Valjo - напреднал
Благодаря,

"BDZ43R"
Можеш ли да кажеш как изглежда "Автоматичен обезвъздушителен вентил"
и от къде мога да го купя?
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, автоматичния обезвъздушител е добро решение, но проблемът е че са капризни и лесно излизат от строя. Друго решение е възвратен клапан с по-силна пружина, а може би 2 последователно един след друг :?
hidrazin - майстор
Най-простото и сигурно решение е един електромагнитен клапан за поливни системи.
http://napoqvane.com/valves/valves_hunt ... _24V_w_reg
Когато таймера подаде захранване на помпата ще подаде и на клапана през едно малко трафче на 24 волта.
Клапана монтиран в ниската част.
:partyman:
preslav - майстор
hidrazin написа:
Най-простото и сигурно решение е един електромагнитен клапан за поливни системи.
http://napoqvane.com/valves/valves_hunt ... _24V_w_reg
Когато таймера подаде захранване на помпата ще подаде и на клапана през едно малко трафче на 24 волта.
Клапана монтиран в ниската част.
:partyman:
Аз съм ЗА. Не вярвам обезвъздушителят да е по-евтин.
Valjo - напреднал
LazarGanev написа:
Да, автоматичния обезвъздушител е добро решение, но проблемът е че са капризни и лесно излизат от строя. Друго решение е възвратен клапан с по-силна пружина, а може би 2 последователно един след друг :?
Лазаре, благодаря. Това ми се струва добро. Дано да стане.
Hidrazin, сетил съм се за ел.клапан, но там е нужен и трансформатор (12 или 24 волта) и ми се струва по-сложно. Освен това, защо да предлагам на циганите още едно изкушение...

Всъщност сигурни ли сте, че обикновената помпа след спиране не прекъсва потока на вода в този случай?
  • 1
  • 2

Тема "Как да спра водата ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: