• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ValBo - специалист
Здравейте!
Реших да преправя водопроводната инсталация в жилището си.
Трябва обаче да преместя водомерите защото в момента са сложени много неудобно. Но спирателните кранове остават на старите места. Малко е неудобно спирането на водата.
Обадих се във Софийска вода с въпрос - има ли проблем да има голямо разстояние между спирателните кранове и водомерите(около метър в банята и два метра в кухнятя), и получих отговор - да се обадя във фирма която се занимава с поставянето на инсталации да ми кажели...
Защо външна фирма ще ми обясняват правилата на софийска вода не ми стана много ясно.
Та колеги, ще има ли проблем спирателните кранове да са на разстояние от водомерите или не?

Благодаря Ви предварително!
Rumen Iankov - специалист
Можеш да си ги оставиш на старите места.Но иначе е добре спирателните кранове да са на удобно място за спиране недай се боже да стане някоя авария и тогава ще се чудиш как да спреш водата.
kozl - майстор
Изисквания за отдалеченост от водомера към спирателните кранове няма. Дори и да нямаш кранове проблема ще е при авария в твоето жилище, защото ще трябва да спираш водата и на другите. Единственото изискване, което надали някой спазва е преди и след водомера да се спазват правите участъци.
jekasus - майстор
Ако старите кранове, преди водомерите са без проблеми, заебаваш ги, местиш си водомерите с по два крана на всеки(преди и след) и викаш да ти ги пломбират. При пломбиране всичкото местене на тръби да се вижда, сложат ли пломбите, край с въпроса.
Ако ти се играе, махаш кранове и тръгваш със преход-муфа, всъщност, по-добрия вариант.
ValBo - специалист
Притесняваме да не ме карат да къртя, защото мога да спра водата преди водомера си монтирам каквото си искам.
Още съм втрещен от некадърността им
Благодаря, ще си сложа по един кран преди водомерите да ми е мирна главата
jekasus - майстор
Затова ти казах да оставиш всичко не замазано, като слагат пломби. Ще видят всичко, как е направено, ще сложат пломби и толкоз от тях.
marian1 - майстор
Преди да правиш каквото и да е, съвета ми е да погледнеш изискванията за монтаж на водомер - има ги в кутията на нов водомер - за да мери правилно, има определена дължина преди него - съобрази се с това. Това не е спазено в блоковете - не зная колко грешно мери при неправилен монтаж - нека каже някой който знае.
jekasus - майстор
marian1 написа:
Преди да правиш каквото и да е, съвета ми е да погледнеш изискванията за монтаж на водомер - има ги в кутията на нов водомер - за да мери правилно, има определена дължина преди него -
Каква е разлика, дали в блока или на село? Какво значение, дали ще преместя шахтата с пет метра, в която да е посока.
tysonlkr - специалист
A помислихте ли за незаконните отклонения :roll:
Когато има голямо разстояние м/у вертикалния щтранг и водомера има много варианти за байпас на водомера. Поради тази причина изискването е да няма голямо разстояние и много насложени всякакви фитинги преди водомера :wink:

П.С. Тея от софийска вода са станали като ЧЕЗ всичко са го възложили на "външни" фирми. Всички знаем каква е основната идея :arrow: колкото се може повече да лапаме.
  • 1
  • 2

Тема "Изисквания към водопроводната инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: