Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Mega - специалист
Здравейте,

Търся електро-вентил, подобен на тези в автоматичните перални, но да работи на обратния принцип! Когато не е пуснат ток към него водата да преминава свободно а когато се пусне ток да я спира.

Търсих в нет-а, но не намерих нищо подобно. Искам да си направя защита от наводнение. Имам датчик за вода на пода в мокрото помещение, искам когато се задейства да ми спира подаването на вода към пералнята и бойлера! Моля ако някой знае къде има подобно нещо да сподели, ще съм много благодарен!
romanpm - майстор
Попадал ми е подобен от кафемашина , но с малък дебит .Бих те посъветвал да потърсиш по сервизи за професионални миячни , перални , сладоледмашини и т.н. :)
Trifun - специалист
@Mega, завод "Зита" в гр. Русе произвежда електромагнитни вентили - каквито ти дойде на ума. Ето сайта им - има и телефони за връзка : http://www.karbochim-zita.com/

Има само един лееекичък "проблем" - като чуеш какви са им цените, ще предпочетеш да се наводниш ... няколко пъти :razz: :shock:
Майтапа настрана - аз веднъж говорих с тях по телефона - мислех да си правя една автоматика на бойлера - и като ми казаха цена около 80 лв. за вентил и ... се отказах :roll:

Иначе идеята ти не е лоша, но ... помисли ли какво ще стане ако изгори предпазител или спре тока ? Цялата система се обезмисля ...
За да се предпазиш наистина от наводнение, според мен ти трябва точно стандартен вентил - когато му се подава напрежение, да пуска водата, а при спиране на тока - да спира и водата - това е т.н. защИтен отказ.
Mega - специалист
До някъде си прав колега, но моята логика е друга!

Да съвпадне момента в който ще протече вода в момента в който няма да има ток е почти невъзможно! Освен това си правя допълнителна инсталация през UPS, точно за такива неща. А искам да спира водата като се пусне ток, защото ако я спира когато няма ток, значи денонощно да е под напрежение клапана а това не ми се иска.

Ще се пробвам все пак, не ми се иска заради една тъпа мека връзка да ми се наводни апартамента и дюшамето за една кофа пари.

:idea:
Trifun - специалист
Mega написа:
... не ми се иска заради една тъпа мека връзка да ми се наводни апартамента и дюшамето за една кофа пари.
:idea:
Ма така кажи деее - че от това се притесняваш :wink:
Ще си позволя да ти дам една идея - значително по-евтино ще ти излезе :)
За бойлера - вместо гъвкавите връзки - PVC тръби с алуминиева вложка - те също са гъвкави до известна степен, но вероятността да се скъса такава тръба е почти нулева.
Ако все пак държиш да си със стандартните гъвкави връзки - шунтирай ги с парче проводник - гъвкав, многожичен, 2.5 кв.мм.
Как се прави - по две скоби за пристягане на маркучи от двете страни на гъвкавата връзка, хванати за тръбата, и проводника пъхнат между скобата и тръбата. Това САМО ако тръбите са ти метални де ...
Колкото до пералнята - ако не искаш обикновен спирателен кран :wink: , за там и обикновен електромагнитен клапан ще ти свърши работа - пускаш пералнята - пуска се и водата, спираш я - спира и водата.

Все пак ти си решаваш де - успех, и безаварийно ползване на уредите !
:)
Palawnik - специалист
Мега,
Споко няма да се наводниш. Аз от доста години ползвам такива връзка, а и доста други хора. Скъсването не е изведнъж, а постепенно. Иначе казано когато започне да се къса ще разбереш и ще имаш време да реагираш. В началото ще бъдат няколко капки, после лека струйка и чак тогава ще почне да тече.
Монтирането на спирателни кранове и т.н. няма да ти помогне да решиш този проблем.
Ако искаш монтирай точно някакъв клапан от пералня. Влизаш в къщи включваш излизаш изключваш. Не съм сигурен дали тези клапани ще могат да издържат да са включени дълго време.
romanpm - майстор
Имам капково напояване от години в градинката работещо с троен вентил от пералня /немска/ под напрежение са по седмици до момента нищо , а и консумират нищожен ток ! :)
Стефан - майстор
Palawnik написа:
Мега,
Споко няма да се наводниш. Аз от доста години ползвам такива връзка, а и доста други хора. Скъсването не е изведнъж, а постепенно. Иначе казано когато започне да се къса ще разбереш и ще имаш време да реагираш. В началото ще бъдат няколко капки, после лека струйка и чак тогава ще почне да тече.
Да, бе! Аз не вярвам в това, и пояснявам. В тоалетната бях с такава мека връзка. Няколко години нямах никакъв теч, даже и капка. Докото един слънчев ден ме потърсиха на пожар в работата. Като си отидох в апартамента, видях, че тая мека връзка се е цепнала, и целия ми апартамент е във вода. Заедно с още два етажа под мен.
Затова съвета ми е: НЕ ПОЛЗВАЙТЕ ТИЯ МЕКИ ВРЪЗКИ НИКОГА. Защото никога не може да се предвиди спукването им - дали от остаряване, или от моментно превишаване на налягането в системата. Все това е.
alexiva - специалист
Има ли вече практично решение за казуса? 6 години след темата, лично аз не съм виждал подобен клапан на пазара. Чух ,че се предлагали, но не знам къде. Споделете дали сте намирали по магазините, моля!

Тема "Воден ел. клапан-вентил ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: