• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Имам нова потопяема помпа в кладенеца, на която маркучът за присъединяване е препоръчително да бъде 1-1/4" - взех смукателна тръба с PVC спирала в нея вместо маркуч, т.к. ми я препоръчаха, защото не се гъне. Проблемът е, че помпата е почти на 11.5м в кладенеца, и т.к. монтажът и изисква да се сложи възвратен вентил, сега въпросната тръба стои много тежка с водата в нея непрекъснато. При вадене е доста трудна за измъкване съответно. Има ли вентил, който монтиран на тръбата на изхода на помпата, да пропуска водата нагоре, докато помпата нагнита в маркуча, а в обратната посока да изпусне водата да изтече от тръбата гравитационно, когато помпата не работи, без да преминава през помпата течността?
Предполагам производителят на помпата препоръчва монтажът на възвратния вентил за да се предотварти обратното завъртане на мотора без в него да има електричество?
И вторият ми въпрос - как да укперя въпросния маркуч в кладенеца, така че тежестта му да не натоварва ухото на помпата, на което последната виси? Ухото на помпата е част от корпуса, който е от някакъв композит, вероятно вид пластмаса, но е толкова крехко на вид за 8-те и кг, а и тежестта на маркуча отгоре ще му дойде в повече май.
Сега тръбата е укрепена за въже 4мм полиестер, със свински опашки през 40см, но си мисля, че не е достатъчно, като гледам как се е извила във водата и имам чувството, че част от тежестта и виси върху помпата и нейното въже - 10мм полиестер. Въжето на помпата е навито на макарата на кладенеца, а това на маркуча не е, т.к. то е захванато за тръбата и диаметърът на макарата е малък и ще го пречупи. Това създава риск от неравномерно спускане на маркуча и въжето на помпата обаче, който за момента не знам как да избегна.
Също се питам захранващият кабел на помпата трябва ли да е прикрепен към маркуча или към носещото въже на помпата? В момента е към маркуча с неговото въже, но май трябва да е към другото въже, на помпата? :?:
Кладенецът е стар, каменен зид и няма скоби за слизане в него и укрепване на тръбата съответно. Пълното описание на проблемите в последния ми пост на тази тема: viewtopic.php?f=29&t=43733&start=20
която по същество смятам, че се изчерпа и затова пускам нова в този раздел - смятам, че проблемите вече са повече за ВиК специалист, отколкото за градинар. :)
Благодаря за съветите ви в аванс!
hidrazin - майстор
Ами ти се вкара във филм с тоя маркуч. Аз бих монтирал помпата на твърда тръба - като оня черния маркуч или полипропилен. Оня накрайник на помпата за маркуча нали се развива? Може да се сложи преходник от резба към полиетиленова черна тръба. Също така ако е възможно бих махнал възвратния клапан на помпата и ще сложа такъв горе, над земята и един кран с изпускател преди клапана. Така зимата само ще изпусна системата и няма да се занимавам с глупости.
Пък ухото на помпата не го мисли. Ако монтираш помпата с твърда тръба това въже ще е само осигурително - да не загубиш помпата ако се разкъса някоя връзка по тръбата и няма да носи кой знае колко.
Кабела привързваш за тръбата.
Това с обратното завъртане на помпата са пълни глупости. Даже въобще не ти трябва какъвто и да е изпускателен клапан ако я ползваш само за поливане по обичайния начин с маркуч- без програматори, балони, пресостати, флуидконтроли... И като падне водата долу за колко секунди ще ти я качи обратно при ново пускане? :)
Лек ден!
:partyman:
bikerider_ - специалист
Ами това за възрватния клапан го има в упътването за инсталация и на картинки, и с текст описано, че трябва да се сложи. Обаче е показано, че се слага при монтаж в единия вариант на прикачване на маркуча, а в другия не, т.е. в другия вариант трябва да се измисли друг вентил. Не знам какви са последиците за такава помпа ако няма вентил и водата се връща свободно през помпата, когато е изключена, но щом го искат, вероятно е нужен?
Ако сложа такава тръба, тя в какъв минимален радиус се гъне? Защото помпата се препоръчва да се вади и да и се чисти филтъра, периодично, макар че на старата не го бях чистил повече от година и си беше наред преди няколко дни, като я извадих. Имам предвид нали не е твърда като белите PVC тръби с алуминиева вложка, използвани за парни инсталации?
Тази черната тръба не се ли нуждае също от укрепване по цялата и дължина с въже? Съмнявам се, че може да виси 11.5м свободно на ръба на кладенеца горе. А и най-малкото, ако тя не е окачена на нещо стабилно да си виси, част от теглото и увисва на помпата и на нейното ухо за въже, което пак казвам е доста крехко на вид. Особено ако дължината на въжето на помпата и това на тръбата се разминават в полза на маркуча, а при положение, че двете не са привързани заедно, такова разминаване в дължините при спускането е просто гарантирано!
Вярно, че се вкарах във филм с този маркуч, но такъв размер се иска в упътването за инсталация, а и черна тръба да сложа, с този размер тя пак ще тежи толкова. Може би ще се гъне малко по-малко? Колкото до приказването с помпата, то ще се измисли, но въпросът е системата да стане по-елегатна, лека и сигурна. Иначе и тази тръба в момента върши работа, просто не съм убеден доколко системата е подсигурена правилно и няма да стане фал с помпата.
Помпата я ползвам само за поливане, без останалите споменати екстри. :) Като паднеше водата долу първия ден, я качва обратно за има-няма 5-10 секунди.
Това за спирателния кран горе не знам дали ще сработи - той трябва да е вътре в кладенеца, на поне 2-3м от повърхността, което за да се завърти пак си е вадене на тръбата, иначе със софийските студове от -15 С, рискувам да замръзне тръбата и да се пръсне. А и значи, че всичко под него ще се излива обратно през попмата, освен ако вакуума в маркуча не задържи флуида в маркуча? Не, едва ли е толкова силен, да задържи 11м течност с този диаметър. :-D Притеснението ми е, ако махна вентила да не би да стане нещо на помпата и после да не признаят гаранцията и, при евентуален гаранционен ремонт.

Успешен ден и благодаря още веднъж!
kozl - майстор
В моя опит с потопяеми помпи само тук там сме слагали ОК (обратна клапа) и то главно за да потича веднага водата - без изчакване. Обаче аз твоята помпа не я познавам. Работил съм с чешки, с Вило, Грюндфус, Сити. ВЕрно, че при спиране на тока и без ОК водата развърта раб.колело и двигателя в обратна посока, но така сме ги ползвали помпите - най-вече и особено зимата, когато изходящите тръби са положени открити, под наклон. Наклон осигуряващ пълно изпразване при спряла помпа (без кореми, които да задържат вода) и системата не замръзва. А ОК е предпоставка за замръзване на откритите или недостатъчно покритите тръби пълни със стояща вода.
Има опасност при голям капацитет (обем) на напорната тръба при отпадане на тока и обратно течение да се получи развъртане с недопустими обороти.
Съвет. Монтирай обратна клапа до помпата с дупка (примерно 5мм) в клапата. Така при спиране на помпата клапата ще затвори, но някакъв по-малък дебит, ограничен от диаметъра на дуката ще тръгне в оратна посока през помпата и надявам се няма да навреди на помпата. Обаче гравитационните клапи са доста по-скъпи от пружинните. А има и такива с топче, които няма как да се пробият в топчето.
В крайна сметка ще разтовариш маркуча ама само когато помпата е в покой, а докато помпата работи маркуча пак ще тежи и виси.
boretobobo - специалист
Клапана описан в инструкцията е възвратен нормално е за да не качваш по 15 м воден стълб всеки път преработи си системата със полиетиленова тръба 1ц и ако искаш да източваш системата си сложи кран с изпускател
bikerider_ - специалист
kozl, говориш за гравитационни клапи, но в същото време казваш да ги разпробия? Т.е. няма клапа, за каквато питам, която да пропуска водата през маркуча в едната посока, но да се затвори и да я изпусне преди помпата, без да мине през последната в обратната посока, без да е разпробита?

boretobobo, мислиш ли, че клапанът е само за да ми спести чакането при включване на помпата? Според мен причината е да предпази помпата от обратното развъртане, за което kozl спомена, понеже тръбата 1-1/4 е доста дебело черво. Кранът с изпускател за за го сложа, ще изпусне до отвора на кладенеца, а вътре пак ще си остане пълно с вода, което усилие пък няма смисъл.

Друго ми прави впечатление тези дни при пускане на помпата - явно фабричната клапа изпуска определени количества вода през помпата, макар и малки, защото в първите секунди като я пусна да работи, през маркуча преминават голямо количество мехурчета въздух. Което говори, че в близо 23-те часа, между пусканията нивото на водата в маркуча спада през фабричната клапа на помпата.

Иначе помпата не смятам да я оставям 365 дни в кладенеца, т.к. освен, че трябва да монтирам източващ кран на поне 3м в кладенеца, който ще се източва пак с издърпване на помпата нагоре, най-малкото и не съм сигурен какво ще се случи с маркуча или полипропиленовите тръби на температурната амплитуда +40 - -15 градуса С. Предполагам само, че няма да издържи дълго.
hidrazin - майстор
И да има някаква такава клапа няма да е за вода. :) Той kozl ти казва да я разпробиеш за са не изпуска водата бързо и да не ти развърта помпата обратно. Мисля 2,5 - 3 мм отвор ще е достатъчен. По-голям не ти трябва.
Полипропилена на слънце прегаря за 1-2 лета. Това я мори а не температурната разлика - УВ лъчите от слънцето. Става трошлива. Вариант е да увиеш тази част над земята примерно с лента за климатици.
Друго - тези черните тръби им няма нищо от слънцето. Поне при мен имам такива вече четвърта година сложени на открито целогодишно и не са мръднали.
boretobobo - специалист
Така дай да караме по ред на номерата най от отдолу слагаш филтър теглиш тръба полиетилен
няма проблем ако монтираш крана после клапана и холендрова връзка за помпата за демонтаж на есен крана се монтира със пропката на долу към филтъра за източване когато крана е отворен
лятно време като спреш помпата клапана не позволява водата да падне относно мехурчертата
клапана изпуска може би заради боклучета полепнали по мембраната за това се слага филтърчето в началото на тръбата
hidrazin - майстор
boretobobo написа:
Така дай да караме по ред на номерата най от отдолу слагаш филтър теглиш тръба полиетилен
няма проблем ако монтираш крана после клапана и холендрова връзка за помпата за демонтаж на есен крана се монтира със пропката на долу към филтъра за източване когато крана е отворен
лятно време като спреш помпата клапана не позволява водата да падне относно мехурчертата
клапана изпуска може би заради боклучета полепнали по мембраната за това се слага филтърчето в началото на тръбата
Не бъркай човека. Какъв филтър най-отдолу? Ако си беше направил труда да прочетеш темата щеше да разбереш че става дума за потопяема помпа. :)
И друго - изреченията започват с главна буква и завършват с точка.
boretobobo - специалист
hidrazin написа:
И да има някаква такава клапа няма да е за вода. :) Той kozl ти казва да я разпробиеш за са не изпуска водата бързо и да не ти развърта помпата обратно. Мисля 2,5 - 3 мм отвор ще е достатъчен. По-голям не ти трябва.
Полипропилена на слънце прегаря за 1-2 лета. Това я мори а не температурната разлика - УВ лъчите от слънцето. Става трошлива. Вариант е да увиеш тази част над земята примерно с лента за климатици.
Друго - тези черните тръби им няма нищо от слънцето. Поне при мен имам такива вече четвърта година сложени на открито целогодишно и не са мръднали.
Нека уточним материалите ПОЛИЕТИЛЕН А НЕ ППР-полиПРОПИЛЕН на помпата и няма ништо
може дасе върти и в двете посоки без проблем за тръбата и аз имам положена 18 м на открито
даже минавам от време на време с мотокара върху нея и няма ядове стига да е под налягане
с вода вече кара 4 та година
  • 1
  • 2

Тема "Гравитационен възвратен клапан 1-1/4" - има ли такова чудо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: