Пробвах да източа бойлера с увереността, че ще стане с маркуч през презпазния клапан. Идеята е - затварям тръбата на студената вода, отварям топлия кран на чешмата, изтича малко вода, отварям ръчката на клапана, като се източи водата над горния край на топлата вода през топлия край влиза въздух, а водата излиза през маркуча. Обаче не се получи точно така. След търсене и мислене разбрах, че проблема е - водни тапи, които пречат въздух да идва от чешмата чак до топлата тръба на бойлера. Ще мисля как да осигуря опразването на тръбите, но въпросът е колко време ще отнеме източването на 80л през тая тръбичка (около 5-6мм диаметър). 1-2 часа или 5-6? Не ми се иска да развивам тръби, че става сложна работа после и излишно разливане на вода.
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
i486
- специалист
9 мнения в "Източване на бойлер"
i486
- специалист
Не е проблема само в протичането, а под тръбите има други съединения не само меки връзки. Т.е. развиването и особено завиването е сложно нацелване. Отделно, че не ми се иска да се трупа още един кран (досега има 3-4). На топлата вода има мека връзка и в краен случай оттам ще стане, но пак ще се разлее доста вода.
vvg
- специалист
Oт меката врьзка на топлата вода не чакай да текне кой знае колко много,защото трьбата за отток на топла вода е дьлга почти колкото бойлера-стига на 7-8 см от купола на водосьдьржателя.Друг е вьпросьт дали в бойлера ти няма достатьчно много бигор,който се е наслоил до над трьбата за студена вода и за това само да таи по малко
...

i486
- специалист
Бойлерът е чисто нов - няма как да има наслоения. Налага се източване, за да сменя тапите на муфите за термостат, защото сложих едни къси (изглежда са за радиатори измислени). Поначало ми се видяха съмнително малки резбите (2-3 оборота), а отделно че се процеждат капки. Щях да слагам поцинковани колкото и да са недодялани, но намерих хромирани с нормална резба (дължина). Та въпроса беше през тънката тръбичка на предпазния клапан има ли шанс да се източат 80л за поносимо време?
i486
- специалист
ОК. Значи при подаване на достатъчно въздух от топлата тръба ще стане номера 
Я покрай тоя въпрос да питам още нещо. Взел съм бойлер Елдом 80л, вертикален с долна серпентина. Серпентината се топли от котел на дърва/въглища. От проучванията ми разбрах, че долната серпентина е по-добра, защото се топли целия обем (четох го тук там като препоръка и отделно го чух от познати). Като взех бойлера малко ме изненада наличието на муфи за термостат, какъвто поне засега нямам намерение да слагам. Така че тия муфи общо взето са излишни - загрозяват и по-лошото, че евентуално се губи топлина от тях. Останах с впечатление, че отскоро слагат муфите на долна серпентина (преди или е нямало или е имало модификация без муфи). Зачетох се в страницата на Елдом и с учудване прочетох, че за загряване с котел трябвало да се вземе горна серпентина, а долната била за слънчев панел. Поядосвах се малко, че от много четене пак съм направил неправилен избор, но сега си мисля, че все пак е по-доброто разположение на серпентината (?).

Я покрай тоя въпрос да питам още нещо. Взел съм бойлер Елдом 80л, вертикален с долна серпентина. Серпентината се топли от котел на дърва/въглища. От проучванията ми разбрах, че долната серпентина е по-добра, защото се топли целия обем (четох го тук там като препоръка и отделно го чух от познати). Като взех бойлера малко ме изненада наличието на муфи за термостат, какъвто поне засега нямам намерение да слагам. Така че тия муфи общо взето са излишни - загрозяват и по-лошото, че евентуално се губи топлина от тях. Останах с впечатление, че отскоро слагат муфите на долна серпентина (преди или е нямало или е имало модификация без муфи). Зачетох се в страницата на Елдом и с учудване прочетох, че за загряване с котел трябвало да се вземе горна серпентина, а долната била за слънчев панел. Поядосвах се малко, че от много четене пак съм направил неправилен избор, но сега си мисля, че все пак е по-доброто разположение на серпентината (?).
Тема "Източване на бойлер" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература