• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,
Предстои ми монтиране на стояща батерия към кухненска мивка (метално корито). Имам изводи зад кухненското шкафче с коритото (сега с изводи от полипропиленови тръби и тапи). Имам два извода с тапи за студена вода (за батерия и пералня) и една топла (от ТЕЦ). Не ми се иска да отварям, поради ред причини и двете тапи за студената вода, а да го направя с разклонение. Мисля да стане с трипътен кран, който съм закупил, но основното ми питане и създаване на тази тема е точно за него. Не намерих по - качествен, гледах в интернет и не намирам по - добър. Стандартно меките връзки за батериите са с холендри 3/8“, така че закупих и нипел редуктор от 1/2“ към 3/8“. Не ми вдъхва доверие това китайско сферично кранче, само като му гледам изработката. Купил съм и една капа, защото не вярвам да удържа напълно това кранче, ако го монтирам, докато купя и свържа и пералнята (след около месец). Имам подобно ъглово сферично, на тоалетното казанче, клеясало вече и играе само ролята на нипел. В друг апартамент имам едно такова ъглово от 10 год, то пък работи, но е за пералня и често се отваря и затваря. Искаше ми се да е с гумен затвор. Да правя някакви допълнителни разклонения, също не ми се иска. По принцип имам един кран с удължител, който се слага на стенна батерия за отклонение, но те са на 3/4“ (мисля) и трябват допълнително редуктори. Евентуално трябва 1/2“М към 3/4"М нипел-редуктор (от тапата към крана) и после 3/4“Ж(муфа) към 3/8“М (към меката връзка, ако изобщо има такива). Може и да се обърне посоката на крана и съответно фитингите. Кранчето е качествено, с гумен затвор, но ми се вижда по – сложно монтирането. Ако отворя и двете тапи, така или иначе не могат да се вържат два крана към мека връзка на батерия и към пералня, защото са много близки и ще си пречат при завиването. На топлата съм купил и ще сложа. За съжаление гъвкавите връзки на батерията - евтина ROCA на МАДАРА се оказаха с 5-6 см по къси и ще купувам малко по - дълги. Прилагам снимки – с червената тапа и по – близката са студените (нали е 1/2“?). Имам питане и за отводняването. Коритото е китайско със съответния китайски сифон. Свързал съм го и пробно изсипах няколко легена вода ударно – не пропуска и капка. Само преливника не уплътнява добре и при достигане на нивото му – леко капе отзад, но стигне ли до там (аз им викам последен шанс), тази капка ще ми е последната грижа. Но щуцера за отклонение за пералнята, ми се вижда много къс. Ясно е, че ще се слага и скоба, но пак не ми изглежда много стабилно. По принцип, не разбирам много (особено за цолажите на око, както правят майсторите), и не съм много сръчен, така че няма да го правя точно аз, но искам да мина с възможно най – малко отклонения с фитинги и затова го мисля отдалече. Разбира се разчитам на по - опитните да ми дадат и 3 -ти вариант. Благодаря за компетентните отговори предварително :).

Прикачен файл

tapi_ob6t_izgled.JPG Общ изглед

Прикачен файл

razmer_colaj_tapa.JPG Мащабиране тапа

Прикачен файл

kran_gumen_zatwor.JPG Кранчето с гумения затвор 3/4" 3/4" 3/4"

Прикачен файл

kitajsko_kran4e.JPG Китайското кранче

Прикачен файл

6tucer_sifon.JPG Щуцера на сифона за пералнята
VLADO66 - майстор
Ами добро ми се види.Само че не слагай капата-понякога поцинкованите фитинти не се погаждат с месинговите.
Бърз отговор :) . Ето го при ТАШЕВ - http://www.tashev-galving.com/010+BRL+2 ... 0%B5%D0%BD. По принцип и на мен ми изглежда що-годе добре, не знам - нали е китайско - това ARM?. A иначе за схемата - има ли по - добър вариант?
Благодаря idunno. Линка не работи, както и целия сайт bitovi-stoki.catalog.bg . Какво има там - по - качествено трипътно кранче, или по добро решение на свързване?
Tisho - специалист
Правилно не ти вдъхва доверие този кран,според мен по добре сложи един обикновен тройник и някакъв подобен кран http://www.shop.bg-maistor.com/images/s ... 4-itap.jpg
Взех си подобно за топлата. Но нещо май няма да мога да се оправя с тези тройници. Видях няколко подходящи в сайта на Ташев, но ми се вижда че ще мине с много преходи и май ще е по - добре да отварям и втората тапа. Нея не искам да я отварям, че като са я замазвали, доста обилно са я намазали тапата и муфата с теракол, цимент, не знам какво е, и имам чувството че ако я напъна, ще превърти цялата муфа в коляното. Благодаря все пак за отговорите. Жалко, че живея във Враца, като гледам снимковия материал във форума и за какви сложни неща давате съвети (на фона на моите бели кахъри), много ме е яд че няма някой от вас наблизо и независимо от заплащането, да знам че ще се свърши качествена работа. Неотдавна имах такива приключения с пишман майстори, че освен 4-рната цена и довъзстановяването, вече ме е страх да си помисля да влиза повече някой такъв самозванец.
П.П. Сега отворих линка с ъгловото кранче (еквентил е наречено там) http://banya.bitovi-stoki.catalog.bg/pr ... 8730/55631. Това изглежда много добро и ми върши перфектно работа. Ще се опитам да го поръчам. Дано дължината на откъм резбата към тапата да е достатъчна за да не стане конфликт с другата тапа при завиването. Предполагам че муфата към 3/8" се сваля и си остава 3/8" резба, а тази муфа е за стоящите батерии с тръбите. А и щуцера се сваля.
Чаро - Акълия
Развий втората тапа! Не се занимавай с глупости. Ако не я развиеш сега, ще я развиеш след време. Тия тапи за един вид за проба, текват с времето.
А кранчета, които си избираш изобщо няма да се хабя да пиша за да ги коментирам.
Има читави италиански с цедка и Видимски, които ще карат десетилетия.
Разходи се до местната железария и питай- според това за какво ти трябва има специален кран. Водят се ъглови кранчета. Размерите са точно без да добавяш каквито и да било преходи... Просто кажи в магазина колко крана ти трябват за миялна/пералня (едни и същи са - 3/4 резба) и колко за смесител( те са с резба 3/8)
Да не е реклама, ама айде- http://www.thermodesigntotal.com/bg/p/6 ... %B0-Tiemme
Махаш тапите СМЕЛО, нараняваш резбата на крановете, навиваш кълчища, отгоре тефлон, навиваш ги внимателно-на усет и не се занимаваш с преходи, тройници, тройни кранове и ...
:wink:
Загледах ти снимката- ако е необходимо, добави удължител за да разминеш кранчетата...
jekasus - майстор
Чаро написа:
навиваш кълчища, отгоре тефлон,
Тая технология много ме вълнува. :-D Защо и какви предимства? :-D
За мен най - доброто е да отворя и втората тапа и най - вероятно така ще направя. Просто не очаквам дълго време да живея в този апартамент (1-2 год.) и не ми се занимаваше след това пак да слагам тапи и т.н. По принцип тази червената тапа, още като купих апартамента преди 6 -7 години с пускането на водата в апартамента просълзи, свалих я и навих още малко тефлон и нищо друго и така си държи оттогава. Иначе кранчето което съм купил за топлата вода ми изглежда добро от фирмения сервиз и магазин във Враца на Видима и Рока. То си има и накатяване на резбата към 1/2". Т.к. е с челен затвор самата врътка няма да е в конфликт дори и при близките тапи, а отконението към 3/8" е късо. Мисля че имаше токова и на 3/4". Иначе и аз тук за пръв път прочетох, че върху калчищата се навива тефлонова лента, но доколкото разбрах има само декоративна функция. Дано днес работи магазина, иначе може би чак другата седмица ще имам възможност да го правя.

Прикачен файл

kran_4elen_zatwor.JPG Кран с гумен челен затвор
  • 1
  • 2

Тема "Качество на трипътно кранче ARM 1/2" 1/2" 3/4" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: