Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
brum - майстор
И реших най-накрая, че бойлера ще е газов и проточен :) . Ще се ползва рядко и икономически погледнато ми е по-оферта да е проточен. Ама тока няма да стигне за мощен проточен бойлер и реших, че отивам на газов :) .

Ще се монтира в малко помещение на което вратата гледа към двора на къщата. Вратата осигурява доста добра "вентилаця", защото са няколко сковани дъски по височина като за основа се използват няколко надлъжни летви :) . Та има от къде да влиза въздух на богат. Другото е, че в помещението има и комин който не се ползва към момента - ще свърши чудесна работа за бойлера. По принцип помещението се ползва като склад за разни работи - най-вече лопати, мотики, една моторна коса и разни подобни неща, но място има достатъчно. Пък и в това помещение са ми изводите за бойлера.

Та се чудя какво да избера. Гледах един Bosch 4000 O дето му дават някаква модулация. Ама като гледам тая модулация .... е меко казано дървена. Аз си представях, че му казваш 35 градуса на изхода и то си регулира силата на пламака за да докара тая температура. А до колкото разбирам си гори с сила на пламака която се регулира ръчно, но ограничава дебита на водата. И ако ползвам 1/2 от дебита който може да подгрява ще работи на пресекулки. Не знам дали това по някакъв начин ще се отрази на течащата топла вода - предполагам и тя ще е ту малко по-топла, ту малко по-студена.

Та ето ми ги въпросите:

1) Може ли да му се върже термостатичен вентил на изхода или е безмислено?
2) Има ли по-доре модулиращ бойлер който да си настройва силата на пламака според дебита така, че да поддържа постоянна температура на изхода на бойлера?
3) Можете ли да ми препоръчате някакъв модел за газов бойлер? Нещо до 300-400 лева се търси (преко сили 450лв).
4) Предлагат ми един стар, немски за 150лв, 20kW. Има две степени и никакъв друг контрол. Малко дървено ми изглежда, но дали ако се комбинира с термостатичен вентил мога да се къпя само на топлата вода която излиза от него без да добавям студена?
5) Ако си взема нов бойлер задължително ли трябва да ми го монтира оторизирано лице? Щото къщата е селска (15км от Самоков) и не знам дали ще ги накарам да дойдат до там за монтажа на един бойлер...
LazarGanev - "Велик майстор"
1. Не
2. Да, Вайлант за над 800лв
3. Бош
4. Не
5. Вземи си го от сервизна фирма - те ще преценят дали да дойдат или да ти гласуват доверие
brum - майстор
А може ли едно обяснение защо не може да се върже термостатичен вентил? Защото ще почне да прегрява и да изключва ли? Мислех, че системата ще достигне в даден момент до равновесие и ще имам просто повече загуби през комина, ама явно не е така ...
brum - майстор
И да питам още нещо за тоя Bosch Therm 4000 O. Написано е следното за него:
Автоматично регулиране на дебита на газ спрямо водния дебит за поддържане на постоянно висока температура (модулация)
Това не е ли точно това за което питам - че ще си модулира мощността сам за да докарва търсената температура на водата? Или това е подвеждащо и контрола не е автоматичен, а е механичен чрез плъзгача на предният панел?
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се че си модулира, но недей да очакваш чудеса в комфорта на топлата вода за тези пари, като все пак мисля че е по-добър от конкурентите в този ценови клас - Едеса, Дипломат, Елдом и др.. Плъзгача служи за нагласяне на температурата, от там нататък газовия клапан трябва да си върши работата за поддържане на тази темпертура - е не винаги без забележки. :)
brum - майстор
Все пак скочих на Едеса, ама 2ра ръка. За 100лв взех едно CI-100E3 B. Не изглежда да е работил много, утре или в неделя с малко късмет ще успея да го пусна и да видя дали работи нормално.

Сега търся димоотвод на 110мм, ама нещо не намирам подходящ... Има въздуховоди, ама не мисля, че са подходящи за комина на бойлера.
LazarGanev - "Велик майстор"
Става алуминиев въздуховод, няма проблеми - първо, че димоотводите на газ. котли са от алуминий, второ един бойлер работи много по-кратко
sian - специалист
Aз ползвaх гaзов нa дедитрих. Зa връзкa с коминa гофре aлуминиево зa aспирaтор. Плaмъкът се сaморегулирa в известни грaници спред дебитa. И си го донaстройвaш от плъзгaчa, според сезонa. Може дa ползвaш термо вентил aко докaто се къпеш ще се черпи и от други точки. Инaче е излишно. Ползвaй редусил според предписaнието, с фиксирaно изходящо мaлягaне. В никaкъв случaй не слaгaй вентил с връткa! Сaмо с пaлче он-оф.
MamaMy - майстор
Трябва да си 100% убеден че на тази Едеса дюзите са за пропан-бутан. Аз колкото намерих втора ръка, все са метанови. Иначе Бош или Юнкерс което е все едно и също е най-доброто в класа. В БГ за съжаление нямаме много богат избор. Долу в арабския свят може да те заболи глава докато разгледаш всички предложения. :)
brum - майстор
За пропан-бутан е тоя дето го взех. На дюзите пише 70, предполагам са в стотни от милиметъра и се връзва идеално с размера на газовите дюзи дето е 0.7мм (поне така ми казаха) . Пък и казаха, че е ползван на пропан бутан, а изглеждаха читави хората дето го продадоха.

Днес го поизмих и тествах - държи на налягането в София.

Имаше малък проблем - липсваше му преходника за входа на газта. В газаджийскията магазин ме наплашиха, че ако преходника там го няма не мога да го закача на газта. Те тия бойлери ги продавали и ремонтирали ненам си колко години и не били виждали такава резба и щяло да се наложих да ходя на стругар :) . За 5лв от ВИК-то в Ташев Галвинг му направих преходника до 10мм маркуч. Подсигурих резбите с течен тефлон за водни съединения.

Утре монтаж и тест. Днес му прекарах тръбите и комина и се оказа, че нямам с какво да го закача на стената...

Тема "Съвети за проточен газов бойлер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: