• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
grace - специалист
Здравейте, имам самозасмукваща водна помпа 0.75 кв, модела е точно този:

http://www.shimge.com/english/product_show.asp?c_id=91

Jet100P

Работи си много добре, без никакви проблеми.
На изхода излиза 1". Аз я намалявам на 3/4 маркуч.

Проблема ми е следния: Дебита на водата ми е много голям за моите нужди, нямам против, но когато поливам градината всичко ми изкопава. Какво е решението на това?

Може ли да се сложи някакъв вентил/кран и да намаля дебита още, това няма да се отрази лошо на работата на мотора? Или напротив?
hidrazin - майстор
Варианти много ама човек сам като си го направи и оня горе не може да му помогне.
Защо намаляваш цолажа? Така вдига налягането. Поне в края сложи няколко метра дебел маркуч - над цол.
Още по-добре става ако на края на дебелия маркуч нанижеш стар чорап - разбира се без дупки. :lol:
Освен това има регулатори на налягане/дебит.
:partyman:
vvventsi - специалист
grace написа:
Здравейте, имам самозасмукваща водна помпа 0.75 кв, модела е точно този:

http://www.shimge.com/english/product_show.asp?c_id=91

Jet100P

Работи си много добре, без никакви проблеми.
На изхода излиза 1". Аз я намалявам на 3/4 маркуч.

Проблема ми е следния: Дебита на водата ми е много голям за моите нужди, нямам против, но когато поливам градината всичко ми изкопава. Какво е решението на това?

Може ли да се сложи някакъв вентил/кран и да намаля дебита още, това няма да се отрази лошо на работата на мотора? Или напротив?
Сложи си един кран на входа на помпата така ще си регулираш дебита на водата която влиза и излиза без да товариш помпата! Така като и подаваш по малко вода по малко ток ще харчи.
hidrazin - майстор
Нанайси - крана се слага на изхода.
sian - специалист
hidrazin написа:
Нанайси - крана се слага на изхода.
+1 на изхода
VLADO66 - майстор
Аз съм направил следното:след помпата съм закопал 1цол тръба която обикаля градината с кранове на различни места, имам 3 смукателни маркуча и съм ги сложил по крановете и чрез тях/крановете/ си разпределям и регулирам дебита.
Аз също имам помпа, която върши повече от необходимата работа и си реших проблема, като поставих тройник на изхода от помпата. На единия изход на тройника е свързан маркуча за поливане, а на другия изход има кран,с който се регулира дебита, след който е сложен маркуч за връщане на излишното в кладенеца.

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (10.05 KиБ) Видяна 8335 пъти
Krass - майстор
Слагаш един чорап на края на маркуча и си ОК. Хем бързо ще поливаш, хем водата ще си тече кротко и няма да копае. Иначе мототът бръмчи, харчи ток, а водата малко.
zimel - специалист
Даа , и тате е направил една цедка във вид на тръба , за да не изкопава лехите.

Така водата се редуцира на множество малки струйки .
hidrazin - майстор
Да, така е. Но вместо да си играеш да правиш такава цедка - чорап.
А това с тройника и връщането на водата хич не е добра идея, освен ако не си ВЕЦ и нямаш
язовир. :cool: Енергията която консумира помпа е пропорционална на извадената вода. С една дума връщаш пари
в сондажа. Когато имаш регулатор на дебита на изхода на помпата (или кран) , помпата консумира много по-малко
енергия, защото не вади излишна вода а само върти в турбината излишната.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Въпрос за самозасмукваща водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: