• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
maimun - специалист
Здравейте,

имам една идея, за която имам нужда специалисти да кажат дали и как може да се направи. Става дума за нещо като инсталация за сива вода, но в по-прост вариант - водата от мивките и душа да се събира в някакъв контейнер, от който след това да се полива градината. Източването на контейнера ще е ежедневно, така че не е нужно да е много голям - и един варел ще стигне. Домакински и козметични препарати почти не използваме, така че водата ще е достатъчно чиста и безопасна за поливане, а в случаите, когато ще се ползват такива водата трябва да се пренасочва към канализацията.

Изискванията са следните:

- да се събира водата от баня (мивка + душ) и кухня (мивка)
- трябва да работи успоредно със съществуващата канализация, т.е. да има тръби, отвеждащи сивата вода както към контейнера, така и към канала, и да може лесно да се превключва от режим контейнер към режим канализация (с кранче или нещо подобно)
- към контейнера да може да се включи маркуч за поливане

Ето една схема, на която се вижда кое къде е. Контейнерът ще е най-вероятно при мивката, която е извън къщата (долу вдясно).

Изображение

Това, което не ми е ясно на първо време е:
- как да се направи оттичането от сифона на душа? За да има наклон тръбата, отвеждаща водата до контейнера излиза, че единствения начин е контейнерът да бъде заровен в земята. Има ли друг вариант?
- може би трябва да има някаква защита срещу препълване на контейнера?
- поливането само с помпа ли може да се осъществи? Предпочитам системата да е енергонезависима, ако разбира се е възможно

Благодаря!
ivanovbg - майстор
Абе вие сапун не ползвате ли като се къпете и миете :?

И колко вода дневно харчиш? Да предположим че го направиш и не забравяш да връткаш по 2-3 пъти крановете за пренасочване при всяко миене. При къпане кой ще дежури при тях? Я отсееш 100литра я не. Заслужава ли си инвестицията?
maimun - специалист
Тц, само с чиста водица се плакнем :roll:

Крановете принципно не е задължително да могат се връткат по време на къпане, макар че естествено би било по-удобно. Обаче докато при мивките може да се сложи по едно кранче отдолу, за сифона няма как да стане - ще трябва да е извън банята.

Въпросът е каква е инвестицията. След като не знам как може да се направи, очевидно е, че няма как да преценя дали си струва.

Впрочем, система за събиране на дъждовна вода също искам да има, но мислех да е в отделен контейнер, който да се върже към улука. Не знам ако се налага помпа за поливането обаче дали няма да е по-удачно да са накуп?
ivanovbg - майстор
Елементарно е да се прецени - колко кубика вода ползваш за домашно на месец? Колко месеца поливаш? И преценяваш да речем, че половината вода ще я отделиш за поливане ...Ако икономисваш по 5 лева на месец поливна вода...
maimun - специалист
Отговорът и на двата въпроса е - нямам представа :) Все още не живеем в къщата, и изобщо никога не съм живяла в къща и не съм поливала каквато и да е градина, нито пък имам идея колко вода ще се харчи там. Въпросът не е колко пари ще се спестят - не ми е приятно да се прахосва водата, след като може да се употреби. С един варел на ден поне цветята около къщата да си полея, и това ми стига.

Друг е въпросът за инвестицията в самата система, тъй като в момента ни чакат доста ремонти и разходи.

Ще се радвам, ако има какво да споделиш по темата, а именно - дали и как може да се направи.
piron45 - майстор
Като гледам скицата и това че къщата вероятно е на кота "0" , а също че предстоят ремонти, най лесно би могло да стане като пуснеш две канализационни тръби - една за чиста вода ф50 /тя може да се излива директно в градината и е достатъчно да има 2% наклон, втора тръба ф110 тръгваща от тоалетната в която ще се включат мръсните води към канализацията. При това положение ще си спестиш усложняване с кран за превключване и евентуално забравяне.
Друг е въпроса за събирането на водата. Там ще трябва да се съобразиш с нивата на оттичане и събирателния съд, евентуално автоматика за следене на нивото и с помпа за изпомпването на съдържанието на съда. Не е сложно за изработка от специалист, зависи до каква степен ти се инвестира в едно такова начинание.
Аз лично бих го направил по простия вариант дето ти споменах по горе. Би могло ако тръбата за чиста вода излиза от къщата на ниво поне 30см над земята и влиза в съд достигащ същото ниво, на съда да има ръчна помпа и да се остави в горния край тръба преливник, ако се напълни водата в повече да се излива директно в градината. Тогава ще се избегне автоматиката и ще се изпълни условието за енергонезависимост.
Последна промяна от piron45 на вт юли 01, 2014 1:20 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
Колежке, поздравления за намерението, че водата не трябва да се пилее.

Съветвам те да започнеш стъпка по стъпка и да стартираш проекта със система за събиране на дъждовната вода от олуците. По-лесно и евтино е, доказано ефективно и всичко може да е на гравитационен принцип без помпи.

Успехи.

П.П. Друг е въпроса, че ако сега Ви предстои ремонт, трябва да се предвиди полагането на фи 50мм канализационни тръби със съответните наклони. Моя съвет е да се направи канализационната система със наклоните до изход извън къщата до тройник и там съответно да става разпределението с два крана ( към канализация или към резервоар) Тогава системата ще струва цената на един резервоар, ПВЦ тройник, два крана от канелки на кубикови бидони и една помпа, която все пак ще трябва да изпомпва вода от резервоара до градината. Цена на системата 50 - 100 лева според мен.
maimun - специалист
Благодаря много за идеите!

Би било добре да има все пак някаква възможност за пренасочване на водата. Идеята за ръчна помпа ми харесва много, но не знам как да се направи така, че да излиза тръбата на нужното ниво.

Точно защото планираме в най-скоро време подмяна на цялото ВиК ми се иска да предвидим необходимото и за тази система.

Пътят на водата до извън къщата май няма да е практично да е един и същ за двата режима, тъй като всъщност тя трябва да върви в противоположни посоки. На схемата съм забравила да отбележа - селската канализация е на улицата, която минава покрай северната стена на къщата, а дворът се намира южно от къщата.

Разстоянията са съответно от мивка баня до извън къщата - около 5.5м; и от мивка кухня пак до там ~ 3м. Тръбите ще минават зад стената (в гаража - г1). Резервоарът може да се намира на мястото на малкото помещение извън къщата или до него.

Ако сифоните на мивките са на височина около 50 см, то при наклон 1-2% тръбите ще излизат достатъчно високо. Как обаче стои въпросът със сифона на душа? Също трябва да се има предвид, че пред вратата между с1 и г3 не може да има тръби - трябва да са под/на нивото на пода.

Изображение

В темата от подписа ми има още схеми и снимки.
ivanovbg - майстор
Значи сапун, веро, прах за пране и други подобни препарати съдържат отровни за растенията химикали. Ако не си запознат/а с процеса на миене ще ти кажа - имаме мокрене, после третиране с веро, сапун или прах за пране и плакнене. Чиста вода без химикали е само в началото. Или трябва да връткаш постоянно кранчетата за да събираш само вода без химикали или да ги поливаш с всичката химия. Имай в предвид , че в цял свят е забранено отпадните води да се връщат в природата без пречистване.
Едно е да не се пилее водата, а съвсем друго да поливаш с отпадни води.
Щом искаш трови си цветята и не дай си боже плодове и зеленчуци, после ще пускаш теми от типа: Защо ми съхнат цветята и дръвчетата...
Виж дъждовната вода е друго. Събирай я и колкото по голям съд, толкова по добре. Продават кубикови пластмасови резервоари с кранчета за източване втора ръка за 60-70лв. Взимаш един такъв и го слагай под улука, а на крана маркуча за поливане. Слагаш и подходяща мрежа, да не ти попадат листа и други дребни буклуци вътре и си готов/а. Гледам че колегата пише колежке, та не знам как да се обръщам към теб :wink:
maimun - специалист
Ама Иванов, моля ви - не сме в бг-мама :roll: Успокойте се, водата, с която ще поливам градината ще е чиста, а хигиената ни не е предмет на дискусията.
Колежка съм, ако и да съм маймун :-D
  • 1
  • 2

Тема "Нещо като инсталация за сива вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: