• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте!

Ситуацията е следната...Имам кладенец дълбок 8.50 метра. До него съм направил шахта в която имам хидрофорна система със само-засмукваща водна помпа педроло JSWm 1AX която използвам за поливна система. Дебитът на въпросната помпа вече не ме устройва. Идеята ми е, да не купувам нова значително по-скъпа помпа с по-голям дебит и да се чудя какво да правя старата...а да купя още една същата като тази която имам и да пусна двете паралелно. До колкото знам на теория би трябвало при едно и също работно налягане, дебита да се удвои? Някой правил ли е подобно изпълнение, как го е изпълнил и какво мислите по въпроса? Изникват въпроси като, трябва ли втората помпа да смуче от независима тръба със смукател и клапан или двете може да засмукват от една (тази която е монтирана в момента е с малко по-голямо сечение от входа на помпата). Има ли смисъл от втори пресостат, или няма проблем - наличния може да пуска двете помпи. Благодаря за вниманието.

П.С. Ето и скица която онагледява това което съм изградил преди време http://dox.bg/files/dw?a=e76660390a
pipilica - майстор
Най-добре ако кладенеца има дебит пускаш втората помпа със смукател и клапан. Ако искаш може да обединиш изходите на помпите като ти трябва малко вода работи само едната помпа като искаш повече пускаш и втората.
Последна промяна от pipilica на вт юни 24, 2014 7:54 pm, променено общо 1 път.
Идеята е точно двете помпи да работят паралелно, нагнетявайки в една обща тръба и от там към системата, като крайната цел е увеличаване на дебита.
koveslav - майстор
Първо ел. проблема-един пресостат няма да издържи на две пускови намотки.Този пресостат трябва вече да управлява контактор с подходяща характеристика,да поеме товара на двата мотора.WILO имат сдвоена циркулационна помпа за парно,не е лошо да потърсиш характеристиките и принципите и на работа,ситуацията,т.е. принципа на работа при теб ще е същия.Но тук ще имаш още един проблем-разширителния съд трябва да е по-голям,за да осигури повече време между пусковете на новата сдвоена помпа,защото едно от условията за надеждна работа на монофазен мотор е да се спази мксималния брой пускове за час.Иначе моторите прегряват.Това се постига с баланс между обем на разширителния съд и дебита на изразходваното количество вода,съобразено и с дебита на помпата(те).
Проблем с чести пускове няма да има, тъй като в случая крана се отваря полива се примерно час и се затваря. Разширителния съд ще се сменя така или иначе, защото в текущия няма още много живот, корпуса му е станал като вестник, но тъй като шахтата не позволява много голям съд, може да се наложи да се монтират два малки. В момента управлението на помпата става от табло което съм направил, с контактор, термична защита и предпазител като има и поплавък в кладенеца към инсталацията (против работа на сухо). В случая обаче пресостата не играе в управлението на контактора, а получава ток от него при натиснат бутон и определени условия (отворена термична, вдигнат поплавък...) Тъй като не ми се иска много да къртя, пробивам и т.н. за да прекарвам нови кабели между таблото и шахтата, дали няма да стане, ако втората помпа е закачена към пресостата на първата през реле за време, което да задейства втората помпа след 2-3 секунди примерно?
komstiza - специалист
Много си я усложнил тази система и като гледам ще я усложниш повече.Тази помпа въобще не е подходяща за този сондаж.Искаш да слагаш два разширителя,релета за време,поплавъци,табла и ..........
Вземи си една читава и мощна помпа с малък разширителен съд,монтирай един пресконтрол /примерноhttp://http://www.bagira.bg/prodpic/thumbs400x ... pgs/вместо пресостат и ще разбереш разликата.
:?: Пресметни и цената на това което ти предлагам и това което искаш да направиш и мисля че разликата няма да е особено голама в цената,но в работата на системата ще е осезаема.
Опасявам се...че не съм останал правилно разбран...Въпросната помпа, със споменатото по-горе управление ги имам. Всичко е работещо и беше задоволително, но вече не е. Една нова помпа, с двойно по-голям дебит от наличната, ще е значително по-скъпа, а старата трябва да я продавам на символична цена (знаете как се продава втора ръка). Затова обмислям варианта да взема още една от същия модел, затова се допитвам и до вашето мнение по въпроса.
komstiza - специалист
Разбирам те напълно,но още една такава помпа през същия смукателен и нагнетателен тръбопровод няма да ти вдигне двойно дебита.

П.П.А всичко това което го имаш,лично аз отдавна не го ползвам,защото това което ти предлагам е много по-добро,особено ако се ползва системата за битови нужди.При система с пресконтрол и при малко потребление имаш постоянна работа на помпата без излишни пускове и постоянно налягане на водата.
koveslav - майстор
Системата още като замисъл е сложна.Сподели какъв е сегашния и какъв е желания дебит,за да опитаме всички заедно да помислим по-рационално по въпроса ти.
ivanovbg - майстор
Емил Димитров написа:
Здравейте!
Ситуацията е следната... До колкото знам на теория би трябвало при едно и също работно налягане, дебита да се удвои?
Не ти е вярна теорията. Дебита на даден тръбопровод зависи от налягането, сечението и дължината. Така че и 10 помпи да сложиш все е тая - нищо не променяш. Виж ако удвоиш сечението на тръбопровода ще вдигнеш двойно дебита при константно налягане. Другия вариант е да вдигнеш двойно налягането, което не може да се случи с 2 паралелни помпи, освен ако една не е малка за съответното сечение.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно пускане на две водни помпи паралелно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: