Темата е малко за оф-топик и философия, но я пускам тук. Става въпрос за следното - досега още не съм попадал на хотел, на който в банята да има свестен смесител на мивката. В 99.9% от случаите (независимо дали самата мивка е свястна или неподходяща), смесителят е някакво максимално ниско чучурче, под което едвам си пъхаш ръцете. За мен кран, от който не може да пиеш вода като се наведеш е отбиване на номера. Разбирам тук там някой да спести пари или да му се падне глупав майстор / проектант / снабдител, но щом масово в хотелите е така значи става въпрос за колективна заблуда. Пиша това, защото преди седмица отчетох поредното подобно недоразумение. Мивката с приличен размер, марка Roca (вероятно не много евтина). И отгоре едно кранче, което едвам стърчи (да не полива в/у задния плот). Ако е въпрос на живот и смърт мога да си навра главата в мивката и да пия от струята, но в нормалното ежедневие е невъзможно. Един първобитен кран с врътка отгоре от соц. време стоящ на половин метър височина над мивката (както имаше изпълнения едно време) мога да определя, като по-добро попадение.
- 1
- 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Kondor1
- специалист
15 мнения в "Стоящи смесители в хотелски бани"
LazarGanev
- "Велик майстор"
- На линия
Напълно съм съгласен и аз с констатацията, но проектанта е най-малко виновен, вместо него псувай инвеститора нред с останалите изброени 

Чаро
- Акълия
Предвид масовата практика за захранване от собствен водоизточник (в европейски мащаб) не се учудвам.
Масово из хотелите по Европа, дори и из големите хотели из черноморските ни курорти има табела, оказваща че водата от чешмите не е годна за пиене!
Освен това "дизайнерските" смесители са с намален дебит за да не плискат из 'дизайнерските' мивки.
Отделно проблема с легионелата из хотелските инсталации си стои на дневен ред.
Не съм и не бих посмял да пия от водата в хотелска баня.
За мен 'дефекта' е ефект.
Масово из хотелите по Европа, дори и из големите хотели из черноморските ни курорти има табела, оказваща че водата от чешмите не е годна за пиене!
Освен това "дизайнерските" смесители са с намален дебит за да не плискат из 'дизайнерските' мивки.
Отделно проблема с легионелата из хотелските инсталации си стои на дневен ред.
Не съм и не бих посмял да пия от водата в хотелска баня.
За мен 'дефекта' е ефект.
Kondor1
- специалист
thinkpad написа:В банята е умивалник, а не да пиеш вода и да се къпеш на него. Има и чаши, измислени са само от няколко хиляди години.1. Не съм твърдял, че искам да пия от чешмата - удобството е повече нужно за да си измиеш зъбите например. Дори и при обикновено миене на ръце, с нисък смесител е доста неудобно и неприятно.
2. Ако хотелът претендира за някакво ниво и особено, ако има вана примерно - е крайно неуместно да се ограничава удобството на умивалника. Той бил едва ли не за аварийни нужди... Ами у дома мивката гледам да е максимално удобна, което включва удобен смесител, а не икономичен ограничител...
Като стана дума за водоизточник и непрепоръчително пиене от чешмата - защо има 2-3 чаши на същата тази мивка? Ако ще пия вода бих използвал чаша, така че и този довод отпада (ако искат да ме пазят от пиене, няма да сложат чаши, а надпис "не пий оттук").
За цената е вярно, че високите смесители са малко по-скъпи. Но при наличие на достатъчно сравнително скъпи елементи в банята, не мисля, че 50-100лв по-висока цена на смесителя е някакъв фактор. Ето просто сравнение - компактен модел B7759AA за 140лв, спрямо висок B0787AA за 178лв. Ако някой не харесва извивката на втория, има и по-прилични модели, но набързо попаднах на тоя. Въпросът е, че ценово нещата не са кой знае колко различни, а удобството е твърде различно. Ако хотелът има претенции за звезди, комфорт и т.н. не минават оправдания с "пръскане" в банята, "това не е за къпане", "недей да пиеш оттук, а по-добре излез навън".
Kondor1
- специалист
montoya написа:... джигитайско производство струва 15-20 деноминирани леваМонтирал ли си (виждал ли си) какво представляват тия от 15-20лв? Стават за "стока" на щанд, но ако го сложиш на мивка ще се олющи и ръждяса до половин година. Съгласен съм, че може да се намери що годе нормален за 90лв примерно, но за 20 гарантирано ще е мега боклук. За хотел 1 звезда или някоя квартира на бабичка става - но обсъждахме хотели от 3 звезди нагоре с цена на стая 50-100лв/ден.
thinkpad
- майстор
Kondor1 написа:За хотел 1 звезда или някоя квартира на бабичка ставаИ за там не стават. Направо се пръскат/цепят по средата.
Kondor1 написа: 1. Не съм твърдял, че искам да пия от чешмата - удобството е повече нужно за да си измиеш зъбите например. Дори и при обикновено миене на ръце, с нисък смесител е доста неудобно и неприятно.Ами ако погледнеш по телевизията, никой не си плакне устата, като си мие зъбите, директно под чучура на чешмата. Използват чаша. Неудобно е, ама тия умивалници са предвидени колкото да си измиеш някак ръцете и да напълниш чаша вода, като си миеш зъбите.
- 1
- 2
Тема "Стоящи смесители в хотелски бани" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература