• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
zheleff - специалист
Първо да кажа, че попрочетох доста теми тук и по други форуми, обаче положението не ми се изясни.
Второ знам приказката за брашното, майстора и хляба / по друг начин казано връзката "коза-пръч-можене-искане"/ ама нали е "Направи си сам" та да питам:
1. Какъв да е минимума на размера на сондажа в см. та да ползвам помпа за ежедневно поливане на 200кв.м. райграс?
2. Колко да е дълбочината на сондажа, при първоначлна прогноза /с багети/ - 7м ?
3. Как се изгражда псевдокладенец - тръби, дренажи, тръби и т.н.?
4. Какви са начините да се увеилчи дебита при първоначално слаб?
5. Вид на помпа, препоръка за марка и т.н.
И ако се чудете защо се хващам на това хоро, отговора е че пръчките ми действат, ама аверите не вярват и тогава ида реда на баса. За сега имам три проверени/вярни/ прогнози ама и толкова невярващи приятели. Така че то и без това ще си копам сам, ама и да има полза. Благодарско на всички.
SEV - специалист
Привет,аз есента минах по този път да споделя малко опит.

1 Колкото повече толкова повече,моя го копахме с диаметър около 1100мм ,а самата тръба е 400мм центрирана в средата и после запълнихме от страни с кръгли речни камъни с различна големина.

2 На мен ми прогнозираха че имам вода на 8 метра,но тя излезе на 4.8 метра копахме до около 10 метра,след това излезе много камънак и се отказахме.

3 Моя е по следния начин,пвц тръба вкарана в земята и стърчаща около 80см над земята,след това площадка 2x2м,излях бетонен пръстен около 1метър диаметър около тръбата но центровете са разминати умишлено за да има место къде да поместя помпата,отгоре капак и помпата е на сухо и сигурно място.След помпата направих система от тръби,предварително закопани в земята около 80см и ги изведох там където прецених за добре,всеки извод(8 на брой)завършва с кран.Като пусна помпата системата се пълни и отваряйки крана тече вода там където искам.Предимството на това е че с 7-8метра маркуч можеш да полееш много голям двор.За дренажа споменах малко по горе.

4 Казват честото точене за да се отворят каверните,аз лично вземах една много голяма потопяема помпа (3 цола тежи около 50кг) от ВиК с цел да мога да източвам на пълно за кратко време,да се пълни и пак до дупка да го източа.Помпата работи нон стоп от 10 до около 16 часа,нивото падаше до като пусна около40-50 сантиметра и толкова,спирах няколко пъти,за 4-5 секунди се възтановяваше нивото.Така че аз сухо дъно не можах да видя,така че реално не съм сигурен дали съм го разработил,едно е сигурно наводних улицата :)

5 Моята е Pedrollo самозасмукваща(или нещо подобно беше)Параметри не мога да ти кажа,не си ги спомням.Струваше по спомен около 550лв.Препоръка не мога да ти дам,но аз постъпих така,отидох в един голям магазин за хидро материали и след като обясних какво искам да направя ми препоръчаха модели и марка и знаеейки с какви пари разполагам купих моята.

В общи линии е това,ако някой не е разбрал какво съм направил(не съм много по обясненията)ще дообяснявам.
bulhomes2 - майстор
Да питам и аз, че това ми е тъмна индия, но ми е интересно. Копаете докато стигнете до вода и после черпите от нея - така ли е?
Защото си спомням като дете на село (Плевенско) се набива желязна тръба 2" със заварен конус отпред и пробити дупки отстрани. Бегли са ми спомените - помня само набиването - 2-3 метра по-тънка тръба (за направляване) завършваща с топуз отгоре (да го нарека чук) се вкарва в набиваната и с макара, въже, хора и лашкане се набиват 2-та цола в земята. Как обаче разбират кога са стигнали до вода не помня. Помня, че някакъв маркуч се вкарваше за промиване - запомнил съм, защото при нас маркуча се скъса и се наложи да се вади тръбата. Това ставаше в изкопан геран с фи около метър и дълбок десетина метра. Още толкова май се набиваше надолу двуцоловата тръба.
Та затова питам - за такива малки дълбочини не може ли да се набие само тръба?
zheleff - специалист
E, ako се набие тръба от скеле и излезе вода, как да разширя дупката без копане?
bulhomes2 - майстор
Не разбрах. Защо трябва да се разширява дупката?
zheleff - специалист
Защото ми се струва, че толкова малка дупка, дори и с добър дебит, би събирала неголямо количество вода, която ще черпя много бързо. Или греша? Пък и самите помпи имат размери, които биха изисквали поне 70-80мм диаметър, нали?
bulhomes2 - майстор
Не разбирам и затова питам. Тези на село във всяка къща имаше помпа. Поне при нас не е имало случай да свърши водата. за другите - не знам. Помпата беше нещо от сорта на Вида - със охлюв, салник, лоена набивка... Кофа вода я пълнеше за 3-4 секунди. На другото ми село историята беше абсолютно същата, на селото на тъста - пак. С 2" тръба навсякъде се изкарваше добър дебит да си поливат дворовете.
zheleff - специалист
Аз май не се изразявам правилно, обаче имам предвид че ако самият "кладенец" е един цилиндър с димаетър колкото диаметъра на тръбата /от скеле/ с която съм стигнал до водата, то какъв запас би се акумулирал та да не се черпи за отрицателно време и да не се налага да чакам още часове да се възстанови? Освен акос времето не се получи от самосебеси нещо като разширение във водата и така. Ама нали казвам - мъгла ми е.
bulhomes2 - майстор
Май само двамата с мъгляви познания си пишем тук. А дано някой по-знаещ да се включи!

А какви хора трябва да търся да ми кажат дали имам вода? Питах архитекта дали геодезисти ще знаят - вика, че не.
LazarGanev - "Велик майстор"
Говорите за различни неща
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "За сондажите и хората - само въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: