Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
margata - помощник
Здравейте приятели.
Дойде време за водопровода, който твърдо съм решил да направя сам. Водопровода не е сложен, направил съм и схема, но има един-два въпроса:
Главната тръба, която захранва къщата е ф25. След водомера и главния кран се разклонява на 4 кръга : баня 1, баня 2, кухня, бойлер. Тях съм решил също да ги пусна с ф25, но се опасявам, че ще се губи налягане, когато да речем се използва вода в кухнята и банята едновременно. От друга страна, ако пусна кръговете с ф20 за по-добро налягане се опасявам, че дебита няма да е достатъчен. Вие какво ще препоръчате?

Благодаря предварително.
jorkataG - специалист
Аз съм сменял само едната тръба/разклонение. На кухнята ви отива 3/4, за външната чешма 3/4 и смених за бойлера и тоалетната ф20 с червената лента и не ми се губи налягането. Цялото разклонение ми е веднага след водомера.
ceco_144 - специалист
Тук колеги са си изказали мнението.

viewtopic.php?f=22&t=47529&p=619473&hilit=%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4#p619473

След като прочетох и моя апартамент по този начин направих. Главната тръба ми е ф25 /магистрала е от водомера, тоалетната, банята и кухнята/, а с трипътници и преходници разпределях до крайните точки. Тръбата вече ми е с ф20.
margata - помощник
Благодаря за съветите. Както винаги получих полезна информация.
Поздрави
stenmark - специалист
Ще ползвам темата и да не отварям нова.Нека ме поправят тези които разбират,ако греша:След като изчетох подобни теми се подразбира че цялата разводка да е от ф25,а само изходите с трипътници/не знам дали така се казава/ ф20.Тръбата след водомера преди да стигне до бойлера минава покрай банята.Реално бойлера се намира между банята и кухнята.

Прикачен файл

ВиК.png
Това е разпределението
ВиК.png (9.49 KиБ) Видяна 3373 пъти
montoya - майстор
25 до разклонението баня - кухня, нататък е безпредметно според мен
stenmark - специалист
Ако съм те разбрал правилно до разклонението за банята и след него ф20.Един познат ми каза че би било добре до бойлера да отива ф25 за да не се получава ако се къпеш и някой пусне вода в кухнята водата да не стане вряла или студена.
montoya - майстор
Ами трябва да връщаш и топлата вода на 25 за да има евентуално някакъв ефект. В къщи бойлера ми е в мазето на 25 тръба за студената вода, след това е разделена за на 20 към двете бани и кухнята, топлата вода също е изпълнена с 25 тръба и въпреки всичко като се пусне чешма от някъде на душа ми променя топло-студено. Сигурно е и въпрос на налягане при мен, защото е слабо това което ми подават от ВиК, около 2 - 2,5 бара, до банята на втория етаж пада 0,6-07 и оказва влияние

Тема "Нов водопровод в стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: