• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
borkata3000 - специалист
Здравейте!
Направих си поливна система на двора. Купих си хидрофорна система с 24л. разшир. съд.
Ето как ми работи хидрофора:
включва, когато налягането падне на 1 бар, работи 10 сек., вдига на 2.5 бара и изключва; след 5 сек. помпата пак включва, защото налягането е паднало на 1 бар. Струва ми се, че при такъв режим живота на помпата няма да е дълъг.
Идва ли ви на ум идея направи си сам, как да накарам помпата или да работи постоянно, когато поливам или да е изключена по-дълго време?
Мислех си за приспособяване на вътрешна гума от камион; на бидон; на вътрешно тяло на бойлер. Може ги трябва да е нещо по-еластично, като гумата :?
hidrazin - майстор
Просто изхвърли балона на хидрофора и ползвай само помпата.
:partyman:
ivanovbg - майстор
Сложи му едно допълнително кранче да връща обратно част от водата в кладенеца. Като го отвърташ по малко ще регулираш и необходимото налягане в системата да е постоянно - примерно 1,5 бара.

borkata3000 - специалист
Освен поливна система имам и кухня, баня и тоалетна, които се захранват. Помпата трябва винаги да е захранена, защото съм вързал автоматика към поливната система.
В момента като полива и съм на място пускам една чешма да си тече, но все си мисля, че има далеч по-интелигентни решения :headbash:
hidrazin - майстор
Интелигентното решение в твоя случай е да не смесваш водоснабдяването на къщата с поливането.
ivanovbg - майстор
Е тва е най интелигентно решение :wink:
Поливането автоматично? Изпълни следната схема. Така няма да имаш повишен разход на вода
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (14.26 KиБ) Видяна 2328 пъти
Възвратния клапан да е от този тип, само избираш нужния цолаж. Разглобява се лесно и се слага по силна пружина да отваря при по високо налягане - примерно 1,5 или 2 бара.
Изображение
koveslav - майстор
Провери си напомпването на балона.При празен съд,през вентила,намиращ се на задната страна се напомпва въздух 1.2- 1.5атм(препоръчителното налягане е дадено в описанието на съда). Ако това налягане е паднало,хидрофора започва да включва и изключва много по-често. Ако и това е наред,значи хидрофора не е правилно сметнат за консумацията ти,или въобще съотношението дебит помпа/обем съд не е добро и наистина ще трябва да сложиш още един съд.
В характеристиката на електромотора на помпата има дадени макс.брой пускове на час.На моя хидрофор с 600 W мотор по спомен са до 40 старта на час,а при по-големите мощности този брой намалява.
Има и регулатори на налягане(редуцир-вентили),с които може да подобриш нещата.Ще вдигнеш и комфорта на използване,особено при душ по този начин. Слагаш редуцира на изхода на хидрофора и го настройваш да регулира на примерно 2.2атм. Вдигаш налягането и хистерезиса на хидрофора на включване при 2.3- 2.5атм и изключване при3.3- 3.5атм.Така помпата ще работи по-дълго и ще помпи съда с по-голямо количество вода,а налягането в сградната ти инсталация ще е винаги постоянно- зададеното на редуцира.Пусковете ще се разредят,за сметка на продължителността на работа и времето за източване на по-пълния съд.
Ето нещо което ми попадна в търсачката,предлагат се навсякъде http://www.water-technic.com/regulator- ... quot-p313/
borkata3000 - специалист
koveslav написа:
...
Добра идея, благодаря! =D>
Тъй като имам 200 литров бидон (точно такъв: http://img34.olx.bg/images_prodavalnikc ... snimki.jpg) мислех си дали не мога да го свържа накрая на системата (не преди отклонението за градината, а на 2 метра след него). И или да натикам една вътрешна автомобилна гума, да я надуя до някакво налягане или да оставя въздушна възглавница. Тогава мога да надуя системата и до 5 бара, а след бидона да сложа въпросния регулатор на налягане. Помпата ще пълни вода в бидона, която ще накара въздуха в бидона да акумулира енергия до 5 бара. След това автоматиката отваря клапана и тая бомба иска да избухне в тръбите. Да, ама не, защото регулатора на налягане ще държи примерно 2.2 бара. И така имам един много голям акумулатор на налягане. :supz:
Колко истински ти звучи този сценарии? :?

Прикачен файл

бидон като хидрофор.gif
бидон като хидрофор.gif (37.75 KиБ) Видяна 2284 пъти
ivanovbg - майстор
Не знам дали си виждал какво става като гръмне бойлер, но май ще видиш какво става като гръмне бидон :lol: :lol: :lol:
Снимай клипче като го изпълниш за да не изпуснем купона.
А на регулатора гледай дебита и ако те устройва...

koveslav - майстор
ivanovbg написа:
Не знам дали си виждал какво става като гръмне бойлер, но май ще видиш какво става като гръмне бидон :lol: :lol: :lol:
Снимай клипче като го изпълниш за да не изпуснем купона.
А на регулатора гледай дебита и ако те устройва...

+1!!!! Снощи в бурята спря нета,иначе се бях подготвил да уплаша питащия колега още по-сериозно.....Аз не бих си правил експерименти с нестандартни съдове!!!!
  • 1
  • 2

Тема "(направи си сам) допълнителен разшир. съд към хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: