Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Garibaldi - специалист
Здравейте,
изникна ми следният проблем:
понеже нямам геоложки доклад към проекта за къщата ( а и от общината не го искат) , при копането (кота дъно -5м) излязоха подпочвени води (кота -2,80).
Ямата е 15м3 по проект. Почвата е чернозем. Денивелация- много малка.

Строителят предлага: Заравяме дупката и копаем нова до кота подпочвени води и строим на сухо...и по- широко?
Питах приятел ( ВиК инженер) и той посъветва: засипваме с чакъл до нивото на водата и после изграждаме нагоре, като компенсираме дълбочината на ямата с по- голяма ширина;

Кой път да хвана?:)

Предварително благодаря за съветите.
шоп - майстор
Garibaldi, аз бих приел съветът на приятелят ти. Засипи с чакъл или с трошен камък. Това играе ролята и на дренаж и увеличава попивният слой ако ямата и попивна ( не е разрешено, но е масова практика) Рано или късно периода на дъждовните години ще премине в суша - нивото на подпочвените води ще се понижи.
Да зариеш готов изкоп на 100% и да копаеш нов е нелогично, скъпо и единствено изгодно за строителят.

Това е излишно оскъпяване.
Успехи!
preslav - майстор
Дай още малко подробности!
На мен 15 куб ми се виждат малко, но не е ясно какво ще събираш в тях? Въпросната къща ще се обитава целогодишно, сезонно или от време на време? Има ли къде да отвеждаш пречистени отпадни води? Колко ще ти струва изграждането на изгребна яма и изгребването и във времето?
Аз лично не бих се подвел по идеята попивна яма, а после ще му мислим - много скоро ще дойде времето, когато всички ще бъдат принудени да спазват закона, тогава ще зариваш и ще копаеш наново? Аз съм с пречиствателна станция, дори скъпите са колкото една кола на старо!
Garibaldi - специалист
preslav написа:
На мен 15 куб ми се виждат малко, но не е ясно какво ще събираш в тях?- така е по проект, сметнато за обитаемост 6 човека х 200л./ден
Въпросната къща ще се обитава целогодишно, сезонно или от време на време?- първоначално за уикенда, по отпуски и празници..след години може и постоянно (живот и здраве).
Има ли къде да отвеждаш пречистени отпадни води?- освен да поливам...другаде не. През 2-3 парцела има дере, но то реално е началото на природен парк.
Аз лично не бих се подвел по идеята попивна яма, а после ще му мислим - много скоро ще дойде времето, когато всички ще бъдат принудени да спазват закона, тогава ще зариваш и ще копаеш наново? Аз съм с пречиствателна станция, дори скъпите са колкото една кола на старо!
- проверявал съм за пречиствателна станция, но имало миризма в пречистената вода. Не ми се иска да поливам с нея, моравата където дететео ще играе или зеленчука/овошката, която ще се консумира.

А проблем ли е ако се направи попивна, върху водната жила?- естествено ще има насипан чакъл отгоре?
шоп - майстор
проблем е, защото е незаконно?

Но незаконно според мен е и изливането на фекални води в черно море заустени под 500 метра спрямо брега.

В края на краишата ВСИЧКО се влива в реките и моретата и БИОЛОГИЧНИТЕ отпадъци се преработват от флората и фауната. Проблема е с химическите отпадъци.
Garibaldi - специалист
Да, определено съм съгласен и съм за не-попиването в почвата, макар , че после икономически идва нагоре.
Самият факт, че отиваш на село, на чисто, екологично, а под теб, има ла...няна бомба.... [-X
шоп - майстор
Гарибалди, дедите ни са имали колзети ( нужници ) на двора и не е имало проблеми със замърсяването! Това си е част от кръговрата на веществата в природата.

Ако мислиш, че ще подобриш екологията с изгребна яма на село, а съседите ти са с попивни и няма как да докажеш какви са им ямите и НИКОЙ, не може да слезе долу през отвор 20х20 см за да докаже каква е ямата, много се лъжеш.

Мислиш, ли, че има 100% контрол на ямочистачните камиони? ДАЛИ ПЪК ТЕ НЕ ИЗСИПВАТ НЕЛЕГАЛНО В ДЕРЕТАТА?

Въпрос на позиция, но аз съм мнителен по темата.

Накрая, аз съм за изгребните и съм с такава. Не ми е проблем да давам по 100 лв на година и съвестта ми да е чиста. Цената е по-ниска от едно кафе на ден.
Успехи
preslav - майстор
Garibaldi написа:
preslav написа:
На мен 15 куб ми се виждат малко, но не е ясно какво ще събираш в тях?- така е по проект, сметнато за обитаемост 6 човека х 200л./ден Нека бъдем реалисти - ние сме двама и разходът ни на вода в домакинството е 7-8 куб - в твоя случай водата ще отива в изгребната яма заедно с всички други екстри, дори и да приемем, че разходът ви ще е както по проект след една проста сметка ямата ще е пълна до горе след 2.5 месеца. Не знам колко поема една говнярка, но няма да е повече от 5-7 куб т.е. за изпомпването на ямата ще ти трябват няколко курса - минимум два. Някой беше споменал за цена от 100 лв. на курс, но и 50 лв. да е ямата ще ти излезе златна! Не ми се мисли в посока на това, че ямите не са херметични и миризмата на л...а е неминуема.
Въпросната къща ще се обитава целогодишно, сезонно или от време на време?- първоначално за уикенда, по отпуски и празници..след години може и постоянно (живот и здраве).
Има ли къде да отвеждаш пречистени отпадни води?- освен да поливам...другаде не. През 2-3 парцела има дере, но то реално е началото на природен парк. Пречистената вода не е забранено да се попива.
- проверявал съм за пречиствателна станция, но имало миризма в пречистената вода. Не ми се иска да поливам с нея, моравата където дететео ще играе или зеленчука/овошката, която ще се консумира. Няма миризма ако станцията е както трябва, но от ямата си със сигурност ще имаш воня.

А проблем ли е ако се направи попивна, върху водната жила?- естествено ще има насипан чакъл отгоре?
Да проблем ще е - не е законно, а и е хубаво да се опитаме да си попроменим мисленето!
Дано съм ти бил от полза!
Garibaldi - специалист
Аз ще я направя изгребна....но вярвам всички около мен ,че са с попивни.

Какво правим тогава?:)
preslav - майстор
Garibaldi написа:
Аз ще я направя изгребна....но вярвам всички около мен ,че са с попивни.

Какво правим тогава?:)
Аз лично спя спокойно, надявам се да давам добър пример на децата си, надявам се един ден да не оставя след себе си л..на, които те да бришат - малко ли е? А ако това не е достатъчно ще добавя "Малка нация с големи джипове, с тесни пътища и широки пръсти, с бавно мислещи и бързо каращи хора, с празни мозъци и пълни гробища ... " - нима искаш да си един от тях???

Тема "Изграждане на изгребна яма- проблем подпочвени води" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: