Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
8180 - майстор
Стар водопровод (1967г). При ремонт на външните елементи се счупи външната част на нипела, почти на ниво плочики. Шестостенът е достъпен с Гедоре, но не помръдва и има опасения да пострада коляно или муфа зад нипела.
WD40 засега не помага.
Някакви идеи за неразрушаващо отвинтване на остатъка от нипела - други химии, нагряване - с какво? Голям газов поялник би ли свършил работа или да търся бензинова лампа, друго?
Сравнително спешно е - няма студена вода в банята.
Благодаря,
LazarGanev - "Велик майстор"
За един ден да си сменил водопровода, какво има да му мислиш?
stiv1961 - майстор
Мисля че с нагряване с газова горелка и бързо изстудяване( това няколко пъти) ще реши проблема :?
inspo - майстор
Аз бих пробвал внимателно да го срежа по дължина с лента за ножовка. Може и на две места отстоящи на 180гр едно от друго.
nikolovvd - майстор
Два пъти ми се е случвало подобно нещо и то все вечер, кагато всичко е затворено.
В единия случай използвах една грамадна отвертка, около 50 см дълга, която набих в останалата от нипела част и така я развих.
Втория случай, не намерих отвертката и се наложи да импровизирам. Взех едно длето от перфоратор, чийто ствол е шестограм и му изпилих върха, така че да добие по скосен връх (трапец). Така вече можеше да се набие в останалата в нипела резба и с един ключ 16 или 17 развих резбата.
8180 - майстор
Лазаре,
Явно си по-оптимист от мен.
Да, водопровода и аз сигурно за ДВА дни ще го сменя, но за основния ремонт ще ми трябват повечко и друг път.

inspo,
Това не ми беше хрумвало.
Преди време търсих такъв тесен лист за малка ножовка и не намерих.
Сега 0 откъде?
Да развия идеята ти - евентуално със зеге? :?

nikolovvd,
Засега има добър захват за въртене, но усилието ни притеснява да не счупим нещо друго навътре в стената. Приемам идеята като краен случай с риск за основен ремонт, който се стремя да отложа.
Родителски апартамент - брат ми се е опитвал да подготви за нова пералня.
nikolovvd - майстор
По този начин съм вадил резба от полипропилинови фитинги, така че не виждам опасност за поцинкованите. Имаш и авариен вариант - да набиеш едно дървено конусче, за да пуснеш водата. :-D :roll:
Пускай водата внимателно, за да не получиш финна пръскалка. :lol:
inspo - майстор
Ако не намериш малка лента, колко му е да приспособиш една голяма с ъглошлайфчето. Режеш я колкото да не оприра, че да не вземе да се огъва много като режеш.
Може и със зеге да стане, но е по опасно, може да отреже повече от нужното.
novgradski - специалист
И аз мисля че
stiv1961 написа:
с нагряване .... и бързо изстудяване( това няколко пъти) :?
(с каквото имаш -може и с пистолет за горещ въздух ...но да се пазят и плочките -че при охлаждането да не спукат ) - щом имаш достъп до шестостена ...
Ако отвътре е коляно -може би е по-добре,но ако е муфа -най-много нипела да излезе с муфата.
iavor - специалист
" Да развия идеята ти - евентуално със зеге? " Рязал съм нипел със зеге и става по-лесно отколкото с лист от ножовка . Само скъсих ножчето за да е по-стабилно зегето и да не подскача в ръцете ми.

Тема "Запекъл нипел в плочките - идеи? СПЕШНО!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: