Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
fade - специалист
Привет,

За да изградя или поставя купена водоплътна изгребна яма нужно ли е разрешение?
Става дума за стара къща с двор, имам документ за търпимост. Има и стара яма, за води от кухнята, и стара външна тоалетна, която няма да се ползва, защото размекна почвата до един зид и той се срина.
Новата яма ще е на ново място, т.е. не може да мине за укрепване и реконструкция на стара яма.

Изчетох ЗУТ, ако спазя отстоянията и изискванията да е водоплътна би трябвало да нямам проблем.
Така и не разбрах все пак дали трябва или не трябва да имам разрешение.
rositodor - специалист
Не ти трябва разрешение... :wink:
fade - специалист
Какво мислите за следната схема - свързани последователно 2 или 3 контейнера от 1000 литра, тези, които ги продават втора употреба, с рамки и върху палети. В първият да се събира утайка, в останалите да се събира течното?

Ако им направя добър фундамент, на който да легнат и да не потъват, и ги вържа за фундамента (да не изплуват, ако влезе подпочвена вода) дали бива като вариант?
romanpm - майстор
Като вариант да ! Но ще изгубиш време , средства и собствен труд за да ги монтираш ! Ще ги напълниш за отрицателно време , а попивната не толкова бързо :wink:
шоп - майстор
romanpm, така е както пишеш. Единственото е, че попивна яма е забранено да се изгражда и един "хубав" съсед да напише една жалба и автора на темата трябва да си зарива ямата.

Контейнерите по 1000 литра като има направиш обратен насип и ще се сплескат.
fade - специалист
Да, точно така за съседа, налице е:)

Хм, за това с насипа си го мислех, че може да стане ... лошо, освен да мисля как да не се случи това.

За пълненето - да, би трябвало 2000 л. да ги напълня за 10 дена, ако смятаме по 200 л. на ден.
Ако по тази сметка карам, то трябва да имам доста голяма шахта, за да съм ок поне 2 месеца.
Имам вариант с помпа да хвърлям към канал течността, ако стане номера то смятам, че два по 1000л. са ми достатъчни.
Като труд освен копаенето на ямата, което ще е с багерче, не виждам какво толкова има.

Да зидам и да хидроизолирам ми се струва по-голямата хамалогия, това с контейнерите ми се видя най-добро до тук.

Намерих и една фирма, в Карлово, която на достъпни цени дава контейнери, леко оребрени при отливката и с дебелина на стената от половин до един сантиметър, според обема. Ако все пак не стане с тези по 1000 л, ако са много тънки, ще мина на варианта с тази фирма.
romanpm - майстор
fade написа:
...Имам вариант с помпа да хвърлям към канал течността...
Има канал на близо !? Някои мечтаят за това :)
шоп Прав си за смачкването , но има и с метални каси които с едни добри "разпънки " може да стане /до някога / :)
fade - специалист
Това с канала е под голям въпрос, и все още е с неясна съдба дали ще го бъде или не. А трябва да се нанасяме вече.

А какво ще рече добри разпънки?

Тема "Разрешение за изгребна септична яма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: