Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
stonesour - специалист
купих си помпата от лидл, за да тествам този кладенец, ще поливам двора. кладенецът не е ползван досега и понеже и аз не съм се занимавал с помпи, имам няколко въпроса.

Изображение
http://www.lidl-service.com/cps/rde/SID ... 01100%20B2

кладенецът е дълбок 3 пръстена по метър, метър и петдесет всеки, не съм сигурен за точната височина на пръстена. вода винаги има поне в първия пръстен, така че ще смуча някъде от 4 метра максимум и смукателния маркуч на лидълската помпа (4м) ще върши работа.

1. питането е следното. на лидълския смукателен маркуч има клапан с широка решетка от пластмаса. понеже очаквам да дърпам много пясък, има ли смисъл да го сменя с месингов от този тип?
Изображение

следва да се има предвид, че имам под ръка и филтър от този тип:
Изображение

2. мога ли да го монтирам него веднага преди входа на помпата, за да я предпазя от пясъка. бях го взел за тази цел, но мернах някъде из темите, че не било ок да се слага преди входа и се слагал на изхода. ама на мен на изхода филтър не ми трябва особено, щото няма да я пия тази вода и тогава ми идва излишен.

ако пък може да се монтира пластмасовия филтър, очевидно няма смисъл да сменям клапана и цедката на смукателя.

3. какъв маркуч мога да закача на изхода на помпата ( 1 цол). трябва ли задължително да е равен или по-голям на диаметър на отвора на помпата. разполагам с маркуч на 3/4 и 1/2, които са по-малки. ако вържа тях ще товарят ли помпата, така твърдеше един "разбирач" в един магазин. доколкото четох тук на центробежните помпи не им влияе намаляването на цолажа. правилно ли съм разбрал или да се бръкна стотина лева за по-голям цолаж маркуч? 1 цол, цол и 1/4?

4. и последно засега помпата ще се ползва и ще се прибира и смятам да не я изпускам от око, така че няма как да сработи на сухо. но в бъдеще какво ми трябва да си закупя за защита от работа на сухо?

Прикачен файл

DSC_0522.JPG
hidrazin - майстор
1.Има смисъл.
2.Тогава е излишен.
3.Тоя от магазина нищо не рабира.
4.Варианти много. Писано е във форума - потърси.
:partyman:
stonesour - специалист
мерси за отговорите.
все пак, мога ли да сложа големия филтър преди помпата, за да спестя купуването на месинговия клпан с цедката. или не е препоръчително?
Стиви - специалист
Ако сложиш филтър на смукателната част има много голяма вероятност да засмуква въздух от него и така ще повредиш помпата. От друга страна всеки път ще чакаш помпата да се обезвъздуши, но като не засмуква вода, а въздух, може и да не успява сама да го прави да ти се налага да обезвъздушаш ръчно. Затова не слагай филтъра на смукателната част.
По малкия диаметър маркуч на изхода, по никакъв начин не товари помпата, дори точно обратното - разтоварва я, затова не се притеснявай и го слагай. Най много леко да се намали дебита на водата.
stonesour - специалист
още веднъж благодаря! :o
themask - специалист
И аз се чудих за този месинговия възвратен клапан с цедката - нейните дупки не са много по-дребни от тези на пластмасовата и според мен изобщо няма да пазят помпата от пясък. В този ред на мисли се притеснявам за евентуална повреда на помпата.
Как може да се филтрира успешно пясъка? :partyman:
Andri01 - майстор
Помисли за някакъв вид утайник след мрежестия филтър. На принципа на сифоните за мивка с чашка.
Стиви - специалист
themask написа:
Как може да се филтрира успешно пясъка? :partyman:
Като не завираш смукателя в дъното на кладенеца, а го държиш поне 20 30 сантиметра отгоре. Почистването на дъното на кладенеца не е работа за всяка помпа.
stonesour - специалист
месинговия клапан го взех, цената соленка - 20 лева, почти колкото филтъра, ама който първо купува това дето не му трябва, така е. :mrgreen:

търсих инфо за пресостатите и във форума и клипчета в youtube, но нищо достатъчно пояснително за лаик не намерих. може ли някой да даде линк, където е описано / показано достатъчно на простичък език как се монтира пресостат на центробежна помпа. и съответно да ме насочите към бюджетно решение.
hidrazin - майстор
stonesour написа:
месинговия клапан го взех, цената соленка - 20 лева,....
Със златно покритие ли е? Как може да даваш толкова пари за това нещо?
http://www.argo-market.com/Products/Details/1297
Смукател с мрежа 1"
:partyman:

Тема "монтаж на помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: