Здравейте колеги! Преди време някой беше пуснал линк към качествен бронзов механизъм с поплавък за пълнене. Голямо ровене падна, но не го намирам. Дори вече да няма такива, дайте линк за някой от който сте доволни!
По принцип съм срещал два принципа на затваряне при поплавъците за тоалетно казанче.
И при двата поплавъка, чрез лостова система предава силата към "кранчето". Но при едните кранчето се нуждае от значителна сила, а при другите в кранчето има хидроусилвател, съответно необходимата сила от лостовата система е значително по-малка, както и размера на поплавъка.
Имам казанче Оливер от преди повече от 10 г. и никакви проблеми с поплавъковия механизъм. Точно такива механизми не съм срещал на пазара, но при майка ми на балгарско казанче, на което през около 2 години сменях поплавъци, монтирах подобен български с хидроклапан и вече година проблеми няма. Но софийската вода е сравнително мека и нямам идея как ще се справя хидроклапана с по-твърда вода. На другия тип поплавъци се налага почистване на леглото и смяна на уплътнението. Ако са метални, защото пласмасовите допълнително дават фира по лостовата система.
А и още нещо, тези без хидроклапан натоварват стената на казанчето. Ефекта при майка ми беше в прокапване на уплътнението м-у стената и тръбата на поплавъка. За прокапването обаче допринася и недомисленото уплътнение.
Според мен пробвай с поплавък с хидроклапан. Цената по спомени около 10 лв.