• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
valerko - специалист
Трябва от 3-4 варела по 200 л. да прехвърлям на хоризонтално разстояние вода до съд, също и за поливане на 20 стръка домати....и съда и доматите са на около 30-40 м. от варелите. Та искам някаква евтинка помпа, че с кофите е кофти пък операцията ще бъде няколко пъти годишно. Изпомпването няма да е всички варели наведнъж, ами 1 сега, другия след няколко часа, демек помпата няма да се товари повече от 200 л на един път. Моля за някакви съвети.
miroki - майстор
Ако вдигнеш малко варелите на по-високо, няма да има нужда от помпа. Стига да има такава възможност, както и монтирне на маркуча за варела.
Иначе помпа градинска около 100 лв. Но иска доста обезвъздушаване.
Варелите вързани ли са скачено?
valerko - специалист
miroki написа:
Ако вдигнеш малко варелите на по-високо, няма да има нужда от помпа. Стига да има такава възможност, както и монтирне на маркуча за варела.
Не може по високо, трябва да са под капчука, с дъждовна вода ще се пълнят. Съдовете не са скачени, но мога да ги направя.
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-евтината помпа за 40-50лв ще ти върши работа, не е нужно да е самозасмукваща
Такава например
miroki - майстор
valerko написа:
miroki написа:
Не може по високо, трябва да са под капчука, с дъждовна вода ще се пълнят. Съдовете не са скачени, но мога да ги направя.
Досетих се и за това питах, но можеше да има 1 метър възможност за повдигане до капчук.
Щом няма, тогава помпа.
Трябва ти градинска помпа с по-малък напор.
Най-евтините изобщо помпи са аквариумни, за 10-30 лв. Но са с прекалено малък напор до 60 см. Което вероятно няма да ти върши работа.
vinkelmen - специалист
Колегата LazarGanev, предлага периферна помпа, обаче имайте в предвид, че този тип помпи са доста шумни заради високата скорост на водата в тях. Работното колело е с голям брой радиални лопатки и генерира шум с висока честота, който може да е доста дразнещ, ако е в къща или в непосредствена близост до нея. В случай, че това се окаже проблем, препоръчвам центробежна помпа, като тази.
LazarGanev - "Велик майстор"
Колега vinkelmen,
помпата, която предлагам е възможно най-подходяща за целта, не е шумна, нейния проблем е, че е 3 пъти по-евтина от аналозите във Вашия сайт, към който сте дал линк и 4 пъти по-евтина от тази, кояти Вие сте препоръчал. Във времето съм ползвал 3 такива помпи от различни марки и затова съм ги препоръчал. Не знам как ти хрумна да препоръчаш помпа от 200лв за изпомпване на 200л вода по хоризонтал :? :cool:
kaishew - специалист
Напълно съм съгласен с Лазар,от две години ползвам подобна на Райдер500 W която работи по около три часа на ден.За сега няма проблеми.Препоръчвам я,струваше около 50 лв.
romanpm - майстор
Може да опиташ с помпа от миячна машина или от пералня /но е по-слабичка/ . Аз съм го правил , но ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ВНИМАТЕЛЕН С ОБЕЗОПАСЯВАНЕТО НА ТИЯ 220 ВОЛТА !
vinkelmen - специалист
Съгласен съм колега LazarGanev, дори не се чува, когато я заровиш в шахта на прилично разстояние :)
За да няма неприятни изненади, задължително предупреждавам клиентите си за нивото на шума, ако са решили да вкарат периферна или самозасмукваща помпа в дома си. Както виждаш, не отричам изборът ти на помпа, а давам допълнителна информация, която може да е полезна и на питащия, и на други четящи темата - "В случай, че това се окаже проблем, препоръчвам центробежна помпа". Забележи и друго - не казвам "тази", а "като тази", тъй като на пазара се предлагат и други центробежни помпи с най-разнообразни цени и произход.
Да разбирам ли, че нещо трябва да се срамувам, понеже не предлагам китайски продукт? Не ми минава през акъла да сравнявам цените на италиански и китайски помпи или каквото и да е друго производство. За своя клас, CPm 100X на Pedrollo, както и PKm 60 са с доста прилична цена.
Не ходя много пеша (около 200 м), но си купувам обувки Dunlop, а не китайски, макар да са "4 пъти по-евтини" и да вършат подобна работа. Сега разбираш ли, на какъв принцип предлагам помпи?
Така че, колега, недей с лошо. Питащият вече разполага с достатъчно информация и сам ще прецени как да си похарчи парите.
  • 1
  • 2

Тема "Каква помпа за пренос на вода на 30-40 м." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: