• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mar80 - специалист
Здравейте, имам течаща вода до къщата и мисля да я вкарвам в инсталацията. В мазето ще ми е резервоара (500 литра) и помпата. Къщата е два етажа. Въпроса е какъв хидрофор да сложа. Не мисля да слагам самозасмукваща, защото мисля, че харчат повече ток. Не ме притеснява ако резервоара остане без вода, имам решение за това.
Andri01 - майстор
Няма ли достатъчно налягане?
mar80 - специалист
Тя е изворна вода, как да има налягане.
Andri01 - майстор
В такъв случай ти трябва не само помпа,а хидрофорна система: помпа,съд под налягане,пресостат,управление. Има и други системи-само с помпа,но при тях управлението е по друго и готовите са по скъпи.
mar80 - специалист
По-горе съм писал какъв хидрофов да сложа. Имам в предвид марки, киловати, размер на разшерителен съд.
Имам и друг въпрос:
-Има ли кран или възвратен клапан, който да работи на принципа като падне налягането да отваря. Гледах магнетвентили, но те работят на ток и малко ми е неудобно да го монтирам. Искам когато ми свърши водата или спре тока автоматично да се включва централната вода (от водомера).
Andri01 - майстор
Хидрофора: виж какво се предлага на пазара.Ако си го правиш сам:обем-според приблизителния разход,налягане-смятай го на етаж 3Бар.От там вече съда, помпата и пресостата. Кран за прехвърляне - от тоалетно казанче :). Задейства при ниско ниво.Слагаш 2бр в паралел-за да имаш дебит.
mar80 - специалист
Не може да стане прехвърлянето от механизъм за казанче. Крана ще го слагам на главния водопровод до водомера.
Andri01 - майстор
http://www.gemak.gr/bg/products/as-ay-50-61-dd - нещо такова ти трябва,но....се иска бюджет ,май :(.
mar80 - специалист
Ще е с магнет или зонов вентил. Зоновия вентил ако е нормално отворен и при подаване на ток предполагам ще затвори, но дали при прекъсване на напрежението ще отвори сам или ще се нуждае пак от напрежение. Защото ако спре тока ще е проблем, оставам без вода. Ще трябва ръчно да го пускам. Не ми е много ясен принципа на работа.
solar_entusiast - специалист
Всеки възвратен клапан отваря автоматично от високо към ниско налягане.
Слагаш един с посока от водомера към инсталацията и си готов.
Като пуснеш хидрофора няма да връщаш през водомера, а като дойде водата сама ще си тръгне към инсталацията.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: