Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте.
Имам въпрос, на който ще съм изключително благодарен за съвет.
Как да развия метални тапи от едновремешните металните, която е стояла 10 години на тръбата и е заклеясала тотално. С гарги, клещи и подобни ъпсутд да я ]хвана, понеже тапите влизат навътре в плочките. Едната я развъртях с 300 зора след като я смазвах с VD40, нагрявах и прочие. Само където не я взрвивих :) като я пробих и със стоманена пила с 3 ъгъла успях да я захвана и отвъртя, но имам още 4, с които мисля, че няма да мога да се справя по този начин понеже са много навътре и нама добър захват. Та въпроса ми е някой да ми даде съвет за ключ с 4 зъба за този тип тапи и от къде да се сдония с такъв, че аз лично не мога да намеря. Пробвах с всичко останало, но нямат добър захват....Или по какъв начин мога да ги развъртя без да се налага да къртя..... Прилагам и снимката на самата тапа.
Ще съм благодарен за съвет.
Прикачен файл:
File 4-19-16, 15 22 07.jpg
ето и тапата
File 4-19-16, 15 22 07.jpg (46.39 KиБ) Видяна 3688 пъти
torbalan - Дървен философ
Има ли място да вкараш нещо, като квадратна тръба върху тях?

Би могъл да импровизираш и да си завариш планки примерно 3мм дебели (като гледам ще има място) под формата на квадратна тръба и да го ползваш това като ключ за свещи....

Виж им размера и търси нещо в кварталната желазиря с подходящ размер, с което да ги хванеш.
torbalan написа:
Има ли място да вкараш нещо, като квадратна тръба върху тях?

Би могъл да импровизираш и да си завариш планки примерно 3мм дебели (като гледам ще има място) под формата на квадратна тръба и да го ползваш това като ключ за свещи....

Виж им размера и търси нещо в кварталната желазиря с подходящ размер, с което да ги хванеш.
Варианта със заварянто го мислих и аз и най вероятно това ще е следващата стъпка. Отностно квадратна тръба точно този размер все още издирвам.
Голям зор :)
Мерси за съвета колега
И на мен ми се струва, че трудно ще намериш такава готова. За това предложих от планки да си я завариш сам...

Другото, което ми хрумва, са едни стари гедорета. Техния квадрат беше доста голям. Не знам дали няма да пасне, ако намериш от някъде.

Вкарваш някой от малките номера камъни с квадрата върху тапата и го хващаш с тръбен ключ примерно. За хващането може доста да се импровизира.

Я премери колко е страната на квадрата?
torbalan написа:
И на мен ми се струва, че трудно ще намериш такава готова. За това предложих от планки да си я завариш сам...

Другото, което ми хрумва, са едни стари гедорета. Техния квадрат беше доста голям. Не знам дали няма да пасне, ако намериш от някъде.

Вкарваш някой от малките номера камъни с квадрата върху тапата и го хващаш с тръбен ключ примерно. За хващането може доста да се импровизира.

Я премери колко е страната на квадрата?
С гедоре бробвах в началото, това беше първото нещо, което ми дойде на ум - превъртат няма никакъв захват.
Проблема е че самата тапа е от някъв мек метал и като се експлоатира повече и се заобля.
Иначе самия квадрат на тапата е 1x1 см
Gnus - специалист
Хвани с водопроводния ключ малко под ъгъл.
Ако има мегдан, вземи един секач и удряй по тангентата в посока развиване.
montoya - майстор
С тръбен ключ или клещи гарги, стискаш здраво така от вън челно върху тапата и с втория ключ ловиш първия и го въртиш, един вид кръстачка да стане.
Ако не стане, квадратен профил по железариите има 12мм външно ако не се лъжа профил за ограда, от тези които "ковани" огради
Нещо такова
Изображение
hidrazin - майстор
Просто завари за самата тапа некво джилязу.
:partyman:
Може да се разпробие с 14мм сфредло и после с тънките ножовки да се сцепи на три места до резбата и с яка отверка да се изчегърта после...

Така съм вадил счупен фитинг.

Тема "Развъртане на тапи - проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: