• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
SMITH 357 - специалист
Една метална водопроводна тръба в банята на вилата се беше спукала от замръзване. Вчера изкъртих стената, намерих спуканото и се наложи да отвия 50 см. парче поцинкована тръба, която завършва с коляно към другата стена. При отвиването тръбата се скъса, като парчето с резбата остана вътре в коляното. Има ли начин да се извади парчето или ще се наложи да направя голямо мазало от къртене и да развия коляното?
infomar
Имах късмет с подобна тръба, но не знам как ще стане при теб.
Набих вътре в скъсаното парче един секач и после с развъртане на секача успях да развия и парчето. Преди това го бях напръскал и стоя един ден с онова дето е за развиване на запекли неща - wd40.
Ако имаш чалъм, можеш и да го нагрееш преди това с газова горелка.
SMITH 357 - специалист
С тънка ножовка прорезах плитка бразда, но не посмях много, да не нараня резбата на коляното. Опитах със здрава отвертка, но желязото на тръбата е от онова време и само леко се огъна навътре. А някогашните майстори са омазали кълчищата с блажна боя и няма развиване.
toshetozaz - специалист
Аз съм го правил по следния начин.С лист за ножовка от тънките за да можеш да пъхнеш в тръбата и режеш счупеното парче.После със секача го вадиш на парчета.

Писали сме по-едно и също време :)
nelim - специалист
Това е начина, все пак тая тръба е куха, успееш ли от някъде да я подхванеш с чука и секача, дори да не си я срязал напълно, почва да поддава и ще излезе на парчета ;)

Аз лично при рязането нараних леко резбата и на коляното - но само в самото начало и не ми създавало проблеми :)
SMITH 357 - специалист
Не знам моята тръба от какво желязо е правена, но бих като трудовак с каменарски чук и само леко огъване, но мърдане или чупене - не.
radius - майстор
В най-лошия случай прорязваш още 2 канала ( да стане като разглобяема джанта за камион) и избиваш парчетата с шило навътре.
nikolov333 - майстор
Имам един дорник от едно време, направен от цилиндрична плътна неръждаема стомана, която е зашлайфана на квадрат под конус в единия край.. Направиха ми го преди години за развиване на такова парче тръба като твоето. Набива се вътре в тръбата и с ВиК ключ се развива. В твоя случай с боята и калчищата WD40 е задължително..
radius - майстор
nikolov333 написа:
която е зашлайфана на квадрат под конус в единия край..
Това си е за бисерите :lol: . Не че не те разбрах, формата явно е пресечена пирамида :lol:
nikolov333 - майстор
Така си е..явно на пресечената пирамида съм бягал от час. :-D :lol: :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Скъсана водопроводна тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: