Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
taralej - напреднал
Здравейте ! Правя една баня на село .Беше в ужасно състояние напукани стени и плочки .Наложи се да лея колони за укрепване на бетонната плоча.След това бутнах две стени .Има и трета за бутане.Поставена е мивка в кухнята която е съседна на банята. Нейната тръба за обратна вода минава през банята където има подов сифон излиза на една глуха улица където се включва в една яма .Проблема е че тази тръба е от етернит 120 мм.Искам да монтирам една седалка за тоалетна . Тези които са правили това отдавна са починали и никой не знае точно какво има отдолу под земята
.Имам още доста време до началото на ремонта ремонта на тази инсталация. Във тази връзка търся преходник 120мм на 110мм. Дочух че се произвеждали такива.Аз съм от Пловдив мисля да отскоча до ВИК там и да ги помоля да ми услужат ако имат.Но искам да питам и аудиторията все пак това е цяла България все някъде може да има.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Сигурен ли си, че е етернит тръбата?
Най-добре снимай всичко. Може да се покажат още нужди
Има всякакви гумени и PVC преходи, ще се намери и твоят. Може и да се направи. Измери вътрешния диаметър на тръбата в която искаш а включиш
taralej - напреднал
Да абсолютно съм сигурен ! Наложи се да къртя едно старо корито .С къртача развих бетонния под .Копнах още малко и тръбата лъсна. Навън на улицата не мога да копая защото трябва да я затворя. Поне на този етап не става.Чак след като съборя и третата стена .Трябва да измажа отново стените и да ги подготвя за фаянс.Въпросния преходник ми е необходим за преминаване на 110мм и да включа в него седалката.Дават ми идея за шахта но при положение че има толкова хубави дъги утки за 110мм.Ще търся .Надявам се че къртача може да разбие тази етернитова тръба и да си мина на 110мм директно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
taralej написа:
....Надявам се че къртача може да разбие тази етернитова тръба и да си мина на 110мм директно.
Не бих блъскала по тръба. Ще се спука някъде по трасето и ремотчето става голям ремонт
Не успявам да си представя ситуацията ти
kozl - майстор
Обичайно се ползвани каменинови тръби за канал, а етернитови за водопровод.
Муфата се монтира така, че посоката широко-тясно да съвпада с посоката на течението.
За камениновите тръби се продават преходи за PVC тръби, но не помня какъв диаметър са. Това което съм видял е от широката част на каменина към рзмер Ф110 за PVC тръба. Обаче колко е вътрешния диаметър? Това което ми хрумва е от PVC към етернита да ползващ гъвкава връзка за тоалетна чиния. Единия край (мъжкия) в етернита, а другия в PVC-то.
taralej - напреднал
Това нещо е правено много отдавна може би има 40 години. Тогава майсторите на село така са действали . Като дължини надали има повече от три метра . Последния вариант е генерално решение . Махам всичко и си го правя както му е редът. Преди време взех един къртач под наем голяма машина Бош. Това не е проблем за него .Притеснява ме само заустването към ямата но предполагам че няма да има проблем. Ще мина всичко на 110 и 50мм няма шахти няма нищо . Тази етернитова тръба е 120мм отвън а вътре е 100 ако мога да я изкарам навън от ямата ще имам 120мм отвор. Така проблема е решен. Но сега предстои бутането на третата стена . Да подготвя всичко за фаянса и ще разкопая улицата. Дълбочината е не повече от 50см.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Щом не ти е проблем работата, сменяй. Тя си е изживяла живота тази тръба
п.с. много обичам да събарям стени
taralej - напреднал
Тази тръба ми харесва че дебелината и е 10мм за резлика от PVC 110 мм стеничката и е едва 5мм .През 80 години работех малко време в Редки метали там обсаждането на сондажа беше с 110 но стената 10мм. В моя случай в момента се използува само за обратна вода на кухнята .Днес ми хрумна че не е проблем и да си произведа сам такова нещо . Да излея от бетон накаква тръба с вътрешен диаметър 120мм и дължина около 30см като вътре в нея монтирам една 110мм.Даже мога и с арматура да го спретна.

Тема "Преходник от 120 мм на 110мм" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: