Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
bran - напреднал
Здравейте, бих искал съвет/избор м/у две помпи които съм набелязал в нетта, разбира се ако имате други възможности моля да ги споделите.
Кладенеца има воден стълб от 2.20м и 10.5м до водата. Вече водата като излезе от кладенеца, има лек наклон надолу където ще се полива малка градина от 0.7 дк с 20-30м маркуч. Коя от тези помпи е удачна като не държа да е скъпа много, макс до 400лв. Разбира се ако има такава която ще ми върши работа и за 200лв, не бих я зачеркнал от избора.

Gardena Classic 5500/3 http://www.argo-market.com/Products/Details/1050
PEDROLLO TOP MULTI ІІ http://vodnipompi.net/pedrollo-top-multi-%D1%96%D1%96/
VLADO66 - майстор
И двете помпи са на границите на възможностите си,което означава че ще имаш малък дебит.
kozl - майстор
[Гарденията на 20 м дава 3 кубика на час.
Колко е широк кладенеца? Има ли място да се движи поплавъка?
dragozow - майстор
kozl написа:
[Гарденията на 20 м дава 3 кубика на час.
Колко е широк кладенеца? Има ли място да се движи поплавъка?
Около 2 кубика дава на 20 метра и е достатъчна.

Изображение
bran - напреднал
Кладенеца е широк е 1м. Точно за това държа да има поплавък че от 10г поне не сме го използвали с помпа, и съм забравил за колко време се източва.
Отначало си мислех за сондажна помпа, но ме отказаха че не е била удачна за малкия воден стълб.
Помпата пусната във водата смятам да я зарежа там зиме и лято, освен ако не се нуждае от някаква периодична профилактика. Проблем ли е това.
Също така да попитам от помпата до повърхноста какъв цол маркуч е удачен. Смятах да и сложа 15 м. 3/4 маркуч и след това евентуално да използвам налични 1/2 но това дали натоварва допълнително помпата.
iva6ki - специалист
Аз съм с помпа като на снимката от лидл за 100 кинта и мога спокойно да ти я препоръчам. При вода 3,5-4м в кладенеца свършва за около 30мин при маркуч 1 цол - 25м на дълбочина 5-5,5м е помпата в кладенеца. Връзва се около 6куб. на час при тия условия, като помпата е редуцирана до цол иначе може да работи и с 1,5 цола маркуч. Метален корпус за мръсна и чиста вода е като по книга и дават замърсявания до 35мм че може да прокара. Ползвам я от три месеца за сега няма проблем. :wink:
Потопяема помпа за мръсна вода FTS 1100 A1

Прикачен файл

11.jpg
11.jpg (8.58 KиБ) Видяна 4588 пъти
dragozow - майстор
Можеш и сондажна с табло за защита да сложиш, пак си около тези пари.

iva6ki, това което показваш е дренажна помпа и не е за голямо натоварване. Обикновено са с голям дебит и малък напор. На по-евтините модели няма челно уплътнение, а една гумичка, която омеква при продължителна работа. От там вода в мотора и мяу, масово е с дренажките на Gardena и Karcher, предполагам и тази е така. Идеята на дренажните е да си отводниш мазето, шахтата, да източиш басейна и т.н.
iva6ki - специалист
Възможно е ,но аз я ползвам за поливка вече 3 месеца суша кладенеца веднъж седмично по 4куб.
засега няма проблем ако изгори ще се похваля :roll: .
kozl - майстор
Да но FTS 1100 A1 е с максимален напор 8 м, което е неподходящо за кладенеца на bran. С такава помпа ще ограничи използването на кладенеца до някакво ниво. И примерно при ниво, при което височината до терена + загубите в напор се изравнят с макс.напор на помпата и дебита ще стане нула.
bran написа:
Също така да попитам от помпата до повърхноста какъв цол маркуч е удачен. Смятах да и сложа 15 м. 3/4 маркуч и след това евентуално да използвам налични 1/2 но това дали натоварва допълнително помпата.
По-големия напор не претоварва двигателите на центробежните помпи, но прекалено малкия напор при близост на макс.количества ги тормози.
bran - напреднал
Явно ще се избира от тези гореспоменатите от мен, да разбирам че и двете са добър вариант с малки забележки. Според вас кое да избера.

Тема "Потопяема помпа за кладенец.Избор до 400лв" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: