• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте!

Ситуацията е следната:

имам малко място, за което искам да изградя капково напояване- 1 дк.

47 реда по 27 метра дължина на реда.

Избрал съм капков маркуч с 20 см между капките и 2 литра на час от капкообразувател при 1 бар налягане. Това прави 270 литра на ред.

За темперирането на водата използвам 2 бидона по 1 кубик = 2 кубика вода. (2000/270) = ~ 7 реда на едно поливане.
Бидоните са вдигнати на метър от земята и помпата е върху тях. Така поставена помпата е с поне метър по - високо от най - високата част на парцела.

Бих искал да попитам:

Каква помпа ще ми свърши работа , която да има дебит за да източа тия 2 кубика за 1 час и да има налягане , такова , че да не пръсна капковите маркучи (макс 1/1.2 бара)?

Ако си купя помпа , която източва 6 кубика на час , но капковото взима само 2 - какво става с останалите 4? Тормози ли се помпата по този начин? Нагнетява ли се налягането в маркучите?

Към момента за поливане на ръка ползвам http://www.raider.bg/c/elektricheski-vo ... d-wp60-154
тази водна помпа. Която качвам върху бидоните и пускам смукателния маркуч вътре в единия. Помпата исигурява налягане 3,5 бара. Изходящия ми маркуч е 3/4. Има ли начин да я ползвам за капковото с регулатор на налягане?

Как да пресметна каква магистрална тръба ще ми трябва , при положение , че поливам 7 реда на веднъж (2 кубика на час)? Вярно ли предполагам, че и ф25 ще ми свърши работа?

Ако помпата ми осигурява 3,5 бара налягане , а капковото работи при 1 бар ... ненужното налягане може ли да бъде "туширано" с по - голям диаметър на магистралната тръба? (маркуча от помпата 3/4 - магистралната тръба 25мм - 1цол)

Извинявам се за обърканите въпроси , но да - точната дума е , че съм объркан как да го направя това капково.

Благодаря и лек ден!
Antonii - майстор
Един познат си е направил капково без помпа по същия начин. При него варела е 0,5м над терена и трасето е над 50метра, че клона му е само един и напояването е равномерно навсякъде. Сигурно дебита е по-нисък, но дали ще напояваш 1 или 2часа количеството вода е едно и също и то е определено от обема на варела.
miroki - майстор
Лентовия маркуч го дават до дължина 250 метра. Което е горе долу, колкото твоите 7 реда.
Мисля бе Ф17. Той играе и роля на магистралата в случая. Казвам го за улеснение при избора.

Аз съм сложил магистрала 1 цол. За 66 литра на минута вода. Толкова пуска 1 цол при мен с моята помпа, която мисля бе 100 л/м.
Ползвам разклонения и филтър и регулатор налягане, заедно с крановете покрай тях, смъкват дебита от 66 до 45-50 л/м.
Ползвам при крайните разклонения ф16, води се твърд капков маркуч и захранва безпроблемно 7 реда по 10 метра или 70 метра лента, през 10 см. капка. Т.е. Ф16 пуска около 12-14 л.м. според дължината му в посочения размер.
Аз имам помпа под налягане, поне 1,5 атм. Тогава капковия отвор ми пуска 1 литър на час. Това отговаря на 15 метра височина на варела.
Ако заложиш на гравитацията на бидона, капковия отвор ще пуска пъти по-малко вода, така, че може да преоразмериш системата, за по-малка, консумация. Ако не, се слага регулатор налягане. Споменах , че помпата е 100 л.м. а консумация 40-50 л.м. Останалото се върти в турбината не пречи на помпата. Но не знам тогава, защо ти е бидона?

Колегите тук ми дадоха съвет да ползвам маркуч през 10 см. (За което съм им много благодарен). Понеже капката прави кръг 10 см. и става непрекъсната полята зона. Така няма значение къде е корена. Това би ти помогнало да пусне двойно повече вода. Ако ще си на самотек.
Ако с желание за консумация надхвърлиш дебита, може да поливаш по-дълго и пак е решение.
Значи ще се наложи регулатор на налягане. Няма пари за друга помпа , та ще ползвам тази , чийто дебит е 40 л минута или малко над 2 кубика на час и 35 м воден стълб (3,5 бара). Маркучите пък имат максимално препоръчително налягане от 1 бар. Та тия 2,5 бара (3,5 - 1) ще трябва да ги "убия" по някакъв начин.

Можете ли да ми препоръчате регулатор на налягане, който е практически доказан, че ще свърши работа?

Гледам в нета:

http://www.water-technic.com/regulator- ... quot-p315/

и много по - евтиния вариант: http://napoqvane.com/drip_irrigation/pressure_regulator

Ползвал ли е някой втория? И друг въпрос: включвайки регулатор на налягане в системата колко от тия 40 л на минута , които помпата доставя ще се изгубят? Как мога да го изчисля?
ivanovbg - майстор
Ползвам евтиния вариант вече трета година без проблем.
Моя съвет е да си караш само на бидоните без помпа. Излишен разход и грижи. Каква култура ще гледаш?

:partyman:
Маточина гледам 1 декар.

Ако карам на бидони мепритеснява дали няма да е твърде ниско налягането за да мога да поливам 7 реда по 27 метра едновременно. Бидоните са на метър от земята , което ще рече 0,1 бар налягане. + да отбележа че имам лек наклон (бидоните ми не са в най - горната точка на парцела)
ivanovbg - майстор
Маточината не иска много вода. С единия бидон поливаш половината и с другия другата. И така всеки ден. Аз с един 200литров варел поливам 100 метра домати ежедневно и ... Пролетта беше 60 литрово бидонче:
Изображение
Доскоро беше 200 литров варел щото стана малко:
Изображение

А от няколко седмици е с програматор и водомер и пуска по 100 литра сутрин и 100 вечер. 2 литра/квадрат се оказва достатъчно.
miroki - майстор
linderman написа:
Значи ще се наложи регулатор на налягане. Няма пари за друга помпа , та ще ползвам тази , чийто дебит е 40 л минута или малко над 2 кубика на час и 35 м воден стълб (3,5 бара). Маркучите пък имат максимално препоръчително налягане от 1 бар. Та тия 2,5 бара (3,5 - 1) ще трябва да ги "убия" по някакъв начин.

Можете ли да ми препоръчате регулатор на налягане, който е практически доказан, че ще свърши работа?

Гледам в нета:

http://www.water-technic.com/regulator- ... quot-p315/

и много по - евтиния вариант: http://napoqvane.com/drip_irrigation/pressure_regulator

Ползвал ли е някой втория? И друг въпрос: включвайки регулатор на налягане в системата колко от тия 40 л на минута , които помпата доставя ще се изгубят? Как мога да го изчисля?
Аз ползвам ето този http://napoqvane.com/pressure_regulator_5m3
Как работи не знам. Дават го за 5 м3 вода.
Този, който показваш мисля е малък.
Колко ще спре от дебита ще разбереш, като напълниш една кофа с мярка, примерно 10 литра. Пускаш хронометъра и готово.
Моята се пълни за около 10 секунди без регулатора и крановете. Кофти, че е 3/4, но няма пълно щастие.
п.п. Излез от максимата 1 час за поливане и всичко си идва на мястото.
Цялата нощ е твоя, т.е. на маркуча да си капе. Зареждаш всичките 47 реда наведнъж и готово.
Само с бидон си 1/10 от предписаното налягане. Т.е. може да поливаш повече площ
Само с бидон си 1/10 от предписаното налягане. Т.е. може да поливаш повече площ
Значи не е проблем , че оптималното налягане за капковия маркуч е 1 бар , а аз ще пускам от бидона (без помпа и регулатор) на 0,1 бар? Мен това ми беше основното притеснение, че дори да са ми вдигнати бидоните - няма да капе маркуча.

Извинявам се , че съм вече като "Мара подробната" с много въпроси , но:

Ако сложа преди филтъра евтиния редуцир вентил (с идеята да мога да вързвам хем помпа , хем от бидоните според зависи), то този редуцир вентил ще пречи ли на самотека от бидоните? Тъй като той ограничава налягането на 1 бар , то би трябвало ако е по - малко от 1 бар (в случая с бидоните 0,1 бар), то той да не се задейства и да не ограничава налягането допълнително...

Благодаря Ви!
miroki - майстор
Мисля няма да пречи, той е постоянно отворен до наличие на определено налягане.
Всичко колеги с бидони на 1 метър височина, са с капкови маркучи и не се оплакват.
Аз обаче съм на помпа, та не мога да говоря от личен опит.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за капково напояване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: