• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Купих си самозасмукваща помпа DAB JET 132 M, Мощност, kW 1,49, Дебит, m3/h 4,8, Напор, m 48, входния и изходния отвор е 1 цол. използвам я за поливане от кладенец, дълбок 8 м. и от тази дълбочина реалният дебит падна около 50 л/мин.Въпросът ми е ако сложа всмукателен маркуч да речем цол и половина, ще се увеличи ли дебита или диаметърът на маркуча няма значение за дебита?
kozl - майстор
Кладенеца е дълбок 8 м, но колко е смукателната височина Hs? От входа на тръбата в помпата до нивото в кладенеца :?
За различните смукателни височини диаграмата е различна и за Hs=8 метра Qmax е към 2,5 куб.м/час.
hidrazin - майстор
blagoyl написа:
Въпросът ми е ако сложа всмукателен маркуч да речем цол и половина, ще се увеличи ли дебита или диаметърът на маркуча няма значение за дебита?
Колко ти е разстоянието между входа на помпата и водното огледало?
Демек до горния край на водата когато водата е най-малко.
:partyman:
hidrazin написа:
blagoyl написа:
Въпросът ми е ако сложа всмукателен маркуч да речем цол и половина, ще се увеличи ли дебита или диаметърът на маркуча няма значение за дебита?
5 метра - 5 тръби са празни а 3 пълни
blagoyl написа:
hidrazin написа:
blagoyl написа:
5 метра - 5 тръби са празни а 3 пълни
когато водата е най малко, т.е. изчерпана разстоянието е 8 метра #-o
kozl написа:
Кладенеца е дълбок 8 м, но колко е смукателната височина Hs? От входа на тръбата в помпата до нивото в кладенеца :?
За различните смукателни височини диаграмата е различна и за Hs=8 метра Qmax е към 2,5 куб.м/час.
ако разбирам правилно въпроса разстоянието от входа на тръбата в помпата до горния край на водата е 5 метра /общо 8 тръби по 1м. от които 5 са празни към момента а три пълни пролетта има 7 а по няога и 8 тръби пълни/
искам малко да увелича дебита, единствения начин който знам е чрез сваляне на помпата на по-ниско ниво, т.е. скъсаване на растоанието межде входниа отвор и вжодното огледало, ако някой знае за други начини ще съм благодарен да сподели. мислих си за това нещо за поставяне на маркуч цол и половина дали може да се получи нещо
kozl - майстор
blagoyl написа:
Купих си самозасмукваща помпа DAB JET 132 M, Мощност, kW 1,49, Дебит, m3/h 4,8, Напор, m 48, входния и изходния отвор е 1 цол. използвам я за поливане от кладенец, дълбок 8 м. и от тази дълбочина реалният дебит падна около 50 л/мин.Въпросът ми е ако сложа всмукателен маркуч да речем цол и половина, ще се увеличи ли дебита или диаметърът на маркуча няма значение за дебита?
За тази помпа в характеристиките пише Qmax= 5,5 m3/h и Hmax= 48 m. Твоите цифри нещо не съвпадат.
Знаеш ли какво означава максимално количество? Максималното количество важи когато напора е 0 m.
Според диаграмата H-Q на помпата за Hs=5 m максималния дебит на помпата е към 3,7 m3/h. Ти си писал, че според теб е 3 m3/h=50 l/min.
За да разбереш дали си заслужава по голям диаметър в смукателната част измери налягането на входо на помпата докато работи. Това налягне е по-малко от атмосферното и се измерва с вакумер. Разликата м-у отчета на вакумера и геодезичната височина от входа на помпата до водното ниво в кладенеца е равна на загубите в смукателната тръба.
Измери загубите в напор в смукателната тръба и после мисли заслужава ли си да подменяш смук.тръба за още към половин кубик на час.
kozl написа:
blagoyl написа:
За тази помпа в характеристиките пише Qmax= 5,5 m3/h и Hmax= 48 m. Твоите цифри нещо не съвпадат.
Знаеш ли какво означава максимално количество? Максималното количество важи когато напора е 0 m.
Според диаграмата H-Q на помпата за Hs=5 m максималния дебит на помпата е към 3,7 m3/h. Ти си писал, че според теб е 3 m3/h=50 l/min.
За да разбереш дали си заслужава по голям диаметър в смукателната част измери налягането на входо на помпата докато работи. Това налягне е по-малко от атмосферното и се измерва с вакумер. Разликата м-у отчета на вакумера и геодезичната височина от входа на помпата до водното ниво в кладенеца е равна на загубите в смукателната тръба.
Измери загубите в напор в смукателната тръба и после мисли заслужава ли си да подменяш смук.тръба за още към половин кубик на час.
Благодаря за отговора!Мисля да потърся на заем от някъде по-голям маркуч и да я пробвам. А иначе на самата помпа пише m3/h 4,8 , прецаках се малко трябваше да взема тази DAB EURO 40/80 M но ми се видя скъпичка а сега не щат да ми я заменят с доплащане от моя страна
  • 1
  • 2

Тема "дебит самозасмукваща помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: