• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Celeborn - специалист
Здравйте,

В нов апартамент с изградена ВиК инсталация, уви не е поставен филтър непосредствено преди водомера.
Всички кранове по точки имат филтри с мрежички, но вече 2 пъти се случва след ВиК ремонти извън апартамента да влизат по-големи камъчета, които засядат зад сферата на крана и не могат да преминат, след което следва отвиване на крановете, чистене и т.н... да не говорим колко трудно се достъпва филтъра на тоалетното казанче (в скрита структура). За съжаление ревизията е страшно тясна (от снимката долу не си личи) и реално нямам много място за маневри... как смятате, кой е най-удачният вариант за поставяне на филтър с цел да си спестя бъдещи главоболия от запушени тръби? Да не би пък да си създам нови ако реша да свалям водомера? Как бихте постъпили? Много ми се иска до края на месеца го отхвърля тази задачка, но нямам никаква идея какъв филтър ще върши работа на верикални тръби, за да се предпазя от камъни и пясък. На снимката захранващата тръба идва отдолу, прави "обратен завой" до кран и след това водомера и оттам вече тръгва към вътрешните точки.
Прикачен файл:
2016-09-14 16.13.4д2.jpg
gnt69 - майстор
Трябва да развиеш холендъра на водомера и да сложиш такъв уплътнител.

http://stoichkovi.bg/products/product_details/105729
LazarGanev - "Велик майстор"
Вместо филтър, преди водомера можеш да сложиш тройник с кран, през който да източваш боклуците. А в неделя на тоя кран навиваш маркуча и миеш колата :wink:
шоп - майстор
:-D Някои хора от майтап могат да не разбират и наистина ще направят белята да късат пломби и да монтират тетки :-D :-D :-D

така, че ако искаш филтър го сложи СЛЕД водомера
Celeborn - специалист
шоп написа:
:-D Някои хора от майтап могат да не разбират и наистина ще направят белята да късат пломби и да монтират тетки :-D :-D :-D

така, че ако искаш филтър го сложи СЛЕД водомера
На мен идеята ми беше по-скоро да преместя спирателния крана на задната част от тръбата, а на негово място да сложа филтър преди водомера. Спирането на водата на етажа не е проблем.
gnt69 написа:
Трябва да развиеш холендъра на водомера и да сложиш такъв уплътнител.

http://stoichkovi.bg/products/product_details/105729
Звучи като решение за 1 милион долара, но само за 20 стотинки, но дали няма да има проблеми водомера ако там стане запушване?
Последна промяна от Celeborn на ср сеп 14, 2016 10:11 pm, променено общо 1 път.
lyubohar - майстор
Филтъра след водомера не върши работа.
Аз имам филтър с цедка като"У" коляно преди водомера.
И с тапа,от която си източвам боклуците след запушване.
Но инсталацията около водомера ми е метална.
http://media.snimka.bg/s1/4779/035801985.jpg?r=0
Никакъв проблем не е свалянето на пломбата.
После идват и срещу 4-5лв.пак го пломбират.
Последна промяна от lyubohar на ср сеп 14, 2016 10:14 pm, променено общо 1 път.
gnt69 - майстор
Защо да не върши. Водомера си е на ВИК ако пускат мръсна вода ще се счупи, после няколко месеца на аванта ще ползваш вода после ще го подменят и отначало. Най безболезнено купи уплътнител цедка за 25 стотинки, сложи го след водомера и си свиркай.
Celeborn - специалист
lyubohar написа:
Филтъра след водомера не върши работа.
Аз имам филтър с цедка като"У" коляно преди водомера.
И с тапа,от която си източвам боклуците след запушване.
Но инсталацията около водомера ми е метална.

Никакъв проблем не е свалянето на пломбата.
После идват и срещу 4-5лв.пак го пломбират.
И аз в къщата имам филтър-утайник преди водомера, но там всичко е хоризонтално... някой може ли да каже дали работи във верикално положение (не съм сигурен дали принципът на работа не изисква хоризонтална инсталация)
lyubohar - майстор
gnt69 написа:
Защо да не върши. Водомера си е на ВИК ако пускат мръсна вода ще се счупи, после няколко месеца на аванта ще ползваш вода после ще го подменят и отначало. Най безболезнено купи уплътнител цедка за 25 стотинки, сложи го след водомера и си свиркай.

Водомера не е на ВИК.
Само общия.
Никаква аванта няма да ти отпуснат.Даже като забележат,че оловната пломба показва,че е вече стар си праскат
голям брой потребители и на максимално потребление.После върви се оправяй.
Цедката след водомера не го предпазва от песъчинки и след всеки ремонт на съседи може да се наложи свалянето и почистването му.Съответно нова пломба.
Изображение
gnt69 - майстор
Оф грешка аз забравих че ВИК отчитат общия водомер и оттам разпределят загубите по всички апартаменти. Аз съм в къща и миналата година почти на аванта щото водомера се счупил ама си е техен, дойдоха смениха и така.
  • 1
  • 2

Тема "Филтър преди водомер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: