• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
infomar - майстор
Разгледах всички предлагащи се у нас филтриращи системи и не мога нито една да ми хареса по обща функционалност и респективно цена.

Затова реших да си сглобя своя система по предлагани у нас отделни модули.
След доста умуване се спрях на следната обща схема:

Изображение

Водата постъпва по два начина - от ВиК или от местен източник в двора - кладенец, затова в схемата са предвидени две мембрани и различни последващи филтри - при използване на вода от кладенец - използва се мембрана за обратна осмоза, а при вода от ВиК - мембрана за ултра филтрация. И при двата метода на очистване ще се използва UV лампа 12 вата.

Каква е разликата:
Осмотичните мембрани са изградени от спираловидно навити и затворени в капсули слоеве от полиамид 0.0002 микрона, отделени с носеща мрежа и събиращ слой. Мръсната вода минава покрай носещата мрежа, а чистата със спираловидно движение преминава през порите към перфорирана тръба и от там се отвежда към резервоара. Новите мембрани намаляват TDS на водата с 90%. Това означава, че ако според TDS метъра общата минерализация на водата преди мембраната е 250, след мембраната би трябвало да бъде 25 (при нова мембрана). На практика този показател при домашните системи за обратна осмоза е около 30-40.
КАКВИ ПРИМЕСИ ПРЕЧИСТВА ОСМОТИЧНА МЕМБРАНА?
Бактерии, вируси, цисти и други микроорганизми 99,99%
Алуминий, цинк, манган, мед, полифосфати, 96-98%
ортофосфати, тиосулфати, сулфати, желязо
Амониак, силициев диоксид 80-90%
Нитрати, бромиди 90-95%
Бор 50-70%
Борат 30-50%
Хлориди, флуориди, силикати 92-95%
Хромати, цианиди 85-95%
Фосфати, олово 95-98%
Кадмий, радиоактивни вещества, 93-97%
карбонатно-магнезиеви съединения
Магнезий 93-98%
Калий, сребро 92-96%
Живак 94-97%
Натрий 92-98%
Калций 93-98%

Ултрафилтрация (UF) на вода е метод на пречистване с мебрана за ултрафилтрация, наричана още капилярна мембрана. Размерът на отворите в капилярните мембрани е от 0,02 микрона. Освен бактерии и твърди частици, ултрафилтрацията отстранява и вируси. Мембраните за ултрафилтрация не премахват минерали от водата.
ПРЕДИМСТВАТА НА КАПИЛЯРНА МЕМБРАНА:
100% филтрация, не изхвърля вода в канализация;
ниски експлоатационни разходи;
премахва Cryptosporidium, Гардия и други вредни патогени;
премахва Salmonella eutericlis (3.2 микрона),
премахва Ешерихия коли (3.1 микрона),
отстранява Lactobacillus delbrueckii (1-9 микрона).

Понеже мембраната за ултра филтрация не премахва минералите от водата, тази за обратна осмоза прави водата почти дестилирана, а никой не пие дестилирана, затова реших, когато водата от ВиК е сравнително годна и налична, да ползвам тази мембрана, а когато е спряла, водата от кладенеца с осмотичната мембрана + алкализатор минерализатор. Затова в системата са налични и двете мембрани, но работи само едната в зависимо от случая.

Обяснения по схемата:
Водата първо преминава през механичен филтър с цедка от 100 микрона, следва кранче и кран с електромагнитен вентил.
За какво ми трябва този вентил:
- когато има теч от системата в някой възел, датчикът за теч на вода през реле, ще спре достъпа на вода в нея и няма да има наводнение
- когато водата в хирдофорният съд стане с допустимото налягане, датчикът за максимално налягане ще спре помпата и чрез реле ще затвори крана на входящата вода, за да не бъде системата до невъзвратният клапан под налягане и да има предпоставки за пропуски.

Следва манометър за проверка налягането на входящата вода.
Група на предварителните филтри:
Обикновено тези филтри са излишни, но аз нарочно ги слагам, понеже конкретните са за многократно ползване и с тях предпазвам от бързо изхабяване основната група филтри и тях няма да ги сменям на 6 месеца, а по-дълго време. Имам и омекотителен филтър понеже додата при мен е твърда...

1. Филтър за многократно почистване 50 микрона.
2. Филтър за многократно почистване 20 микрона.
3. Филтър за омекотяване на водата - съдържа йонообменна смола, която заменя отговорни за твърдостта на водата калциеви и магнезиеви йони с натриеви.. намалява твърдост на водата, подобрява свойствата на водата; Филтъра е за многократно ползване.

Следва датчик за ниско налягане - когато налягането на входящата вода намалее или спре по някаква причина, той не дава на помпата да работи и тя не се включва.

Следва помпа която повишава налягането на водата до 5.5атм. Свързана е с датчици за ниско и високо налягане.

Следва основната група филтри:
1. Механичен сменяем филтър 5 микрона - на 6-8 месеца.
2. Филтър с активен въглен и KDF смола: KDF смолата има бактерицидно действие и не позволява развитие на бактерии. KDF®-55 смолата отстранява от водата пестициди, сероводород, намалява концентрацията на желязо и тежки метали (олово, кадмий, живак, арсен), преобразува активен хлор в хлориди. Използвайки окислително-редукционни реакции (редокс-реакция) не позволява развитие на бактерии. Намалява образуване на котлени отлагания. Гранулиран активен въглен (GAC) от кокосови черупки елиминира хлор, производни на хлор разтворители, полиароматни съединения, ароматни въглеводороди, фенол, бензол и други органични субстанции.
3. Механичен сменяем филтър на 1 или 0.5 микрона.

Последващи са кран и манометър за следене какво е налягане на водата преди мембраната.
Следват двете мембрани от които е включена само едната в зависимост от желанието ни.

Следва UV лампа 12W.
След лампата, пречистената вода отива през невъзвратен клапан в хидрофорен съд 10 литра.

Невъзвратният клапан не допуска дръщане на вода във филтрите от хидр. съд......докато налягането не падне до колкото е необходимо и помпата се включи и започне да го пълни.

Датчик високо налягане, манометър , кранче и хидрофорен съд.

AICRO: Омекотяващ филтър за вода с активен въглен и полифосфат AICRO. Премахва хлор, органични субстанции, пестициди. Полифосфатът предотвратява образуване на котлен камък.

При наличие на осмотична мембрана за следващ ще се ползва AIMRO:
Минерализатор за вода AIMRO’’ За употреба след пречистена чрез обратна осмоза вода. Преминалата през минерализатора вода придобива качества на слабоминерализирана трапезна вода и при редовна употреба обезпечава дневните нужди от необходимите за човешкия организъм минерали. Подобрява вкусът на водата.

При наличие на капилярна мембрана вместо AIMRO, ще се ползва филтър AIFIR 100: Алкализиращ, минерализиращ, йонизиращ и понижаващ окислително-редукционен потенциал (ORP) филтър за вода AIFIR-100. След преминаването през филтъра водата е с повишено pH и антиоксидантни свойства.
На чешмичката в зависимост от желанието ни ще може да се пуска каквото пожелаем.

п.с.
В темата ще описвам много подробно всички стъпки по събиране на схемата, която е почти в събран вид и очаквам само дребни детайли по пощата.

Така всеки ще може да прецени с какви проблеми съм се сблъскал и какво най-добре ще му пасне на него.
infomar - майстор
Изображение

Постъпване водата към системата.

Изображение

Изображение

Изображение
Съединяване 1/4" кранче към системата. от кранчето после тръгват гъвкави тръбички.

Изображение
Клапан 100 микрона

Изображение
Клапан 100 микрона, разглобен
infomar - майстор
Изображение
Хидрофорен съд.

Изображение
Изображение
Място за пълнене с въздух до 3.5атм.


h[img]ttp://snimki.be/store/1/101484227181.jpg[/img]
Изображение

Изображение


Хидрофорният съд идва без поставено кранче. За целта се навива тифлонова лента 6 оборота на резбата и се навива кранчето. Ако няма въздух се помпи с помпа до 3.5 атм.
crez - майстор
#-o за кво ти е цялата тая галимация, Вода от чешмите не се пие, в кафеварка,ютия,кана също наливам менерална вода,единствено бойлера ми се пълни с варовик. Чистя всяка година.
infomar - майстор
crez написа:
#-o за кво ти е цялата тая галимация, Вода от чешмите не се пие, в кафеварка,ютия,кана също наливам менерална вода,единствено бойлера ми се пълни с варовик. Чистя всяка година.
Правя го за да не купувам минерална вода а да си пия това което имам. В случая ще знам какво пия, защото ти едва ли знаеш дали водата в шишетата е минерална или налята от някой кран.
Освен това мога да упражнявам контрол на това което пия и да правя корекции при необходимост.
Virtex - майстор
Супер тема, още повече с добавен снимков материал !

Един съвет - ако е възможно снимките да се качват на сървъра/чрез форума, защото хостингите за снимки заминават през няколко години и темата ще стане неизползваема след време. Вече има такива ценни, но неизползваеми теми, защото imagehacks или каквото беше вече не съществува :)
infomar - майстор
Изображение
Ззмерване твърдостта на водата. Оказа се, че чещмяната вода е с твърдост 16 немски градуса, а от кладенеца - 17.
Изображение
Комплект за анализ на вода за 7 показателя: рН, алкалност, хлор, желязо, твърдост, нитрати, нитрити . Съдържа два броя лентички за провеждане на два теста.

Изображение

Професионелен TDS метър с LCD дисплей и функция за калибриране. TDS метърът се използва за измерване на общата минерализация на водата или съдържание на разтворени вещества – TDS (Total Dissolved Solids). С този уред лесно и бързо може да бъде проверена степента на износване на осмотичната мембрана в системите за пречистване на вода обратна осмоза.
TDS-3 тестерът може да отчита и температурата на водата. Диапазонът на отчитане е от 0 до 80°C.

Изображение
Идеалното положение е показател 200, а максимума е 500 за ВиК вода, при мен е 377. Трябва да се намалява...
Последна промяна от infomar на чет яну 12, 2017 4:50 pm, променено общо 1 път.
crez - майстор
infomar написа:
Правя го за да не купувам минерална вода а да си пия това което имам. В случая ще знам какво пия, защото ти едва ли знаеш дали водата в шишетата е минерална или налята от някой кран.
Освен това мога да упражнявам контрол на това което пия и да правя корекции при необходимост.
Първо,водата не я купувам,отивам на чучурите с мин.вода(сменям ги)Ц.баня,Г.Баня,Княжево и пълня 19л.галони
Второ, ти така като я ощипеш водата(за лабораторни нужди ли ще я ползваш) :lol: какви полезни неща остават в нея, даже и среброто махаш, а това за мен е вече залитане в крайност. Не обичам крайностите.
infomar - майстор
crez написа:
infomar написа:
Правя го за да не купувам минерална вода а да си пия това което имам. В случая ще знам какво пия, защото ти едва ли знаеш дали водата в шишетата е минерална или налята от някой кран.
Освен това мога да упражнявам контрол на това което пия и да правя корекции при необходимост.
Първо,водата не я купувам,отивам на чучурите с мин.вода(сменям ги)Ц.баня,Г.Баня,Княжево и пълня 19л.галони
Второ, ти така като я ощипеш водата(за лабораторни нужди ли ще я ползваш) :lol: какви полезни неща остават в нея, даже и среброто махаш, а това за мен е вече залитане в крайност. Не обичам крайностите.
Точно за това и ще използвам КАПИЛЯРНА мембрана, защото тя оставя тези полезни неща за разлика от осмотичната мембрана. Осмотичната както гледам изследванията на водата на кладенеца които правих, може и да не я ползвам, но... времето ще покаже.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10

Тема "Сглоби си сам филтрираща система за малка къща." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: