Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
jabata - специалист
Здравейте,

отварям нова тема, защото седя пред една дилема, относно изгребната яма.
Става въпрос за изгребна яма от порядъка на 2 кубика. Гледах бидони, за подземен монтаж, но при тях цените варират около 1200 лв и нагоре, и проблема е че ги дават за вкопаване на 50 см дълбочина. А при мене условията налагат поне 1м. Та се чудя кое е по-добре пластмасов бидон, залят със земновлажен бетон около него, или ако ще е така, директно една яма от 2 кубика от бетон хидроизолиран отвън.
Включително се чудя евентуално и за някоя малка пречиствателна станция, но ми се струва че много се усложнява всичко... То е свързано с прекарване на електрозахранване, пък след това идва проблема, че обекта ще се ползва частично а не постоянно.

Ще се радвам на всякакви мнения.
preslav - майстор
jabata написа:
Здравейте,

отварям нова тема, защото седя пред една дилема, относно изгребната яма.
Става въпрос за изгребна яма от порядъка на 2 кубика. Гледах бидони, за подземен монтаж, но при тях цените варират около 1200 лв и нагоре, и проблема е че ги дават за вкопаване на 50 см дълбочина. А при мене условията налагат поне 1м. Та се чудя кое е по-добре пластмасов бидон, залят със земновлажен бетон около него, или ако ще е така, директно една яма от 2 кубика от бетон хидроизолиран отвън.
Включително се чудя евентуално и за някоя малка пречиствателна станция, но ми се струва че много се усложнява всичко... То е свързано с прекарване на електрозахранване, пък след това идва проблема, че обекта ще се ползва частично а не постоянно.

Ще се радвам на всякакви мнения.
Задай си няколко прости въпроса - колко в същност са 2 кубика? Какво ще вкарваш в тази изгребна яма? Имаш ли достъп с Мовнярка? Какъв по-точно е проблемът с тока, нали и тръби ще караш до там? После ще си говорим за хидроизолацията, че не се прави отвън, а отвътре.
torbalan - Дървен философ
Видял си цената на бидоните...

От Цимент ако е - ще е около кубик да кажем. С изолация, със всичко, ако си я правиш сам, я успееш да похарчиш 300 лева я не...
jabata - специалист
preslav написа:
Задай си няколко прости въпроса - колко в същност са 2 кубика? Какво ще вкарваш в тази изгребна яма? Имаш ли достъп с Мовнярка? Какъв по-точно е проблемът с тока, нали и тръби ще караш до там? После ще си говорим за хидроизолацията, че не се прави отвън, а отвътре.
Знам колко са 2 кубика. И понеже има лесен вариант за източване, затова предпочитам да я направя по-малка. Някак не ми се нрави идеята да имам един огромен басейн с л***. Освен всичко друго, ще мирише, пък и като вземат тия ми ти подаръци, да ферментират ще стане.... ех каква приятна миризма.
Не ме блазни идеята за пречиствателна станция на ток, защото първо имаш един непрекъснат консуматор, второ какво става като спре тока за 12 часа и повече? Района е такъв, че макар и рядко (веднъж на 2 години) се случва да няма ток за по 10-12 часа, защото енергото немогат да изквасят. Отделно че цените от порядъка на 6к лева, хич не ми се нравят. Има и по-евтини решения Гледал съм на Biotech разни, но не ги знам като качество, и миризми най-вече. А не ми се наливат едни 2-3 за някакъв експеримент, който после ще се окаже че мирише и не се трае. Иначе на думи, всеки производител/търговец ти обяснява как техните не миришат и т.н. и това до момента в който не се излъжеш.
djendov - специалист
Да де, ама само дето за 2 кубика цените са не 1200лв, ами 12000....
Какви бидони си гледал - незнам, ама аз си купих 1 кубик за 80лв, че даже и ми го стовариха пред нас. Все ще намериш 2 кубика в продавалника. Заравяш и си готов.
Няма нужда да има 1метър пръст отгоре. Просто колкото да може да включиш мръсния канал. При тази алтернатива, незнам как може да ти минава през ум,кофражи, бетони, че и хидроизолация...
А ако толкова много те притеснява теглото отгоре му, подложи нещо.. Бетонни колове, на дистанция от горната страна на бидона.
В моя проект е планирано 24 кубика изгребна, и намерих около 6000лв бидон. Колега във форума писа, че същата му е излязла 5000 от бетон. Без да брои кофраж,труд и хидроизолация. Да не говорим, че ако не може да влезе бетоновоз, спукана ти е работата да бъркаш :)
http://www.bidonite.com/index.php?route ... uct_id=454
Първия, който ми попадна. Втора употреба трябва да е на половина. И ме бяха светнали, че има доста евтини, в които е имало химикали и не стават за прясна вода. Ама то на теб не ти и трябва за прясна вода. Не мога да се сетя обаче, кой ги продаваше...
preslav - майстор
jabata написа:
preslav написа:
Знам колко са 2 кубика. И понеже има лесен вариант за източване, затова предпочитам да я направя по-малка. Някак не ми се нрави идеята да имам един огромен басейн с л***. Освен всичко друго, ще мирише, пък и като вземат тия ми ти подаръци, да ферментират ще стане.... ех каква приятна миризма.
Не ме блазни идеята за пречиствателна станция на ток, защото първо имаш един непрекъснат консуматор, второ какво става като спре тока за 12 часа и повече? Района е такъв, че макар и рядко (веднъж на 2 години) се случва да няма ток за по 10-12 часа, защото енергото немогат да изквасят. Отделно че цените от порядъка на 6к лева, хич не ми се нравят. Има и по-евтини решения Гледал съм на Biotech разни, но не ги знам като качество, и миризми най-вече. А не ми се наливат едни 2-3 за някакъв експеримент, който после ще се окаже че мирише и не се трае. Иначе на думи, всеки производител/търговец ти обяснява как техните не миришат и т.н. и това до момента в който не се излъжеш.
Моята пречиствателна е на 3 години и нещо, не мирише и ако някой е много любопитен може сам да дойде и да се увери. Спирането на тока за 12 часа не е проблем, предполагам и за 2 дена няма да е проблем, но не се е случвало. Казваш, че имаш къде да източваш, какво ще източваш там лайнян концентрат? При мен излиза бистра вода, която не мирише, годна е за поливане на райграс, но просто съм я оставил да попива.
Последно за парите - не мисля, че 7000 са безумна инвестиция за нещо, което обслужва 5-6 постоянно живущи - говорим за всичкото канал, мивки, бани, перални, кенеф, което по груби сметки са 15-20 кубика месечно.
Надявам се и Джендов да чете!
djendov - специалист
Чете Джендов...чете...и продължава да организира комшиите за изграждане на трасе 100-тина метра до мръсния канал на ВиК. Решение един път за винаги. Ако не ми се получи, ще ти пиша за допълнителна информация, че не си е работа на 2 месеца по 150 лв за оня дет мирише на маргаритки!
radius - майстор
Ако имаш възможност за трасе до канал, трябва да си луд да мислиш други варианти. Но как ще навиеш комшиите... сигурно предпочитат да си изливат в земята и да не дават пари. От друга страна, ако поемете само част от комшиите трасето, трябва да имате механизъм да спрете последващи включвания от тарикати. Но това как ще стане не знам, предполагам че трасето после ще стане на ВиК ( и на тях да им ...мамата).
jabata - специалист
djendov написа:
Какви бидони си гледал - незнам, ама аз си купих 1 кубик за 80лв, че даже и ми го стовариха пред нас. Все ще намериш 2 кубика в продавалника.
Хубаво, ама тези като цяло не са за подземен монтаж и винаги го има момента да се нагъне от натоварването. Това което аз гледах са бидони за подземен монтаж. Те са по-усилени, и незнам си още какво.
Иначе ако хвана и заровя един от тези белите, рискувам още със заравянето да се сплеска. А пък да го оставя отгоре незаровен, непокрит, хич не ме блазни идеята. Ще се получи че на едно място в двора ще има една дупка 1 метър, и някой като не внимава, хоп ще цъмбурне.
Иначе за пречиствателните, като чета колко народ по форумите се оплаква че му миришат ме хваща страх, да рискувам.
preslav написа:
Моята пречиствателна е на 3 години и нещо, не мирише и ако някой е много любопитен може сам да дойде и да се увери.
Твойта пречиствателна станция каква е, българска или? С тези неща съм доста нов, и не разбирам и затова питам. Иначе имам достъп до канал, но тъй като е по-високо, трябва да се препомпва....и оттам тръгна това с малък бидон.
шоп - майстор
Копаш ямата, бетонираш основата, пускаш двата кубика по 80 лв бройката свързваш ги с преливник или като скачени съдове, пълмош ги с вода и отвън земновлажен бетон.

След седмица точиш водата и си готов. За 300 лв имаш изгребна яма. Отгоре може да си отлееш плоча, може и с бетонни капаци. Ако не пестиш бетон отгоре и камион може да минава.

Успехи.

Тема "Изгребна яма - бидон или правена от бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: