• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
arxd129 - специалист
Здравейте,
Малко инфо: Апартаментът е на 9-ти етаж в 14 етажен блок. Блокът е от 1984 г /ГУСВ/. Централно парно.
Проблемът: В кухнята е спряла топлата вода. Спряла, спряла... колко да е спряла. Църцори. Като косъм.
След построяването на блока /и десетина години след това/ топлата вода в апартамента е била налична като количество и качество.
Но с течение на времето е намалявала като количество. И сега - от няколко години насам - тече колкото ракия от ракиен казан ... има няма 3 литра на час.
Защо досега не е оправян този проблем е въпрос, на който няма отговор.
И на мен ми се налага да докарам топлата вода.
Знам още, че преди 3-4 години е бил правен индивидуален опит да се установи причината за липсата на топла вода. Опитът е докаран до там, че е установено, че топла вода няма и преди водомера. Правен бил някакъв опит да се вкара в тръбата тел. И да се поразбие затлачването на тръбата. Телът /телта/ достига до първата тетка. И толкоз.
Знам още, че съседът отдолу също няма топла вода (на него не му и трябвало). А съседът отгоре има топла вода. Колко топла... колко има - не знам. Казва, че има.

Тъй като съм доста отдалечен като знания и опит от ВиК-изкуството, моля за помощ.За начало, бихте ли ми отговорили на следните въпроси:
1. Какво да очаквам да видя, когато разкъртя няколко фаянсови плочки и успея да достъпя щранга за водоснабдяването?
2. Какво предполагате се случва, щото на осмия етаж да няма топла вода, а на десетия да има?
3. Съществува ли работеща технология, която практически да отстрани затлачването в захранващата тръба?
4. Какви варианти имам, такива че да направя /топло/ водовземане от някъде? От къде? Как? За подобно водовземане трябва ли да търся разрешение и съгласие от някого? Аз ли да се опитвам да си го направя, или да търся длъжностно лице (водопроводчик) от Топлоснабдяване?

Очаквам помощ. И благодаря за нея.
montoya - майстор
Трябва да се направи нещо с целия щранг, за такива високи блокове обикновено са два, за ниските и за високите етажи. При всички случаи обаче каквото и да се прави трябва да е съгласувано с управителя на входа и като цяло фирма, която се занимава с ВиК
Antonii - майстор
Аз съм отпушвал подобно запушване с обикновен оцет, но запушването беше само след водомера.
За щранг е по-добре да се смени целия.
А при вас за да некъртите излишно тръбите може да пробвате да ги отпушите.
С 2 леви - специалист
Всъщност щранговете са 3 - ниска и висока система и циркулация. Смяната им от избата до 16-и етаж ни излезе по 240 лв на апартамент и 2 дена работа. Това с тръби, лепене, колена, спирателни кранове, тръби 4, щото и студената вода смениха.
preslav - майстор
Говориш за кухнята, което ме навежда на мисълта, че в банята нямаш проблем - на първо време тегли линия от там, а после се бори с осемте етажа под теб.
Убеди се, че на горния етаж има вода и после търси проблема в отклонението от щранга към теб - знаеш ли какво са творили мангалите преди години.
arxd129 - специалист
montoya написа:
Трябва да се направи нещо с целия щранг, за такива високи блокове обикновено са два, за ниските и за високите етажи. При всички случаи обаче каквото и да се прави трябва да е съгласувано с управителя на входа и като цяло фирма, която се занимава с ВиК
Забравяме за този вариант! Окончателно. И веднъж завинаги! Съседите ми си имат топла вода,а това, че аз нямам никак не ги интересува.
Antonii написа:
А при вас за да некъртите излишно тръбите може да пробвате да ги отпушите.
Въпросът е: Как?
С 2 леви написа:
Всъщност щранговете са 3 - ниска и висока система и циркулация.
Искате да кажете, че след като изкъртя от стената 3-4-5-6 фаянсови плочки ще видя три тръби ли?
А бихте ли ми обяснили какво е ниска система, какво е висока система, какво е циркулация?
А аз коя тръба да срязвам... демек от коя тръба да си взема топла вода за кухнята?
preslav написа:
Говориш за кухнята, което ме навежда на мисълта, че в банята нямаш проблем - на първо време тегли линия от там...
Да, в банята нямам проблем. Но от там вода няма как да взема, щото банята е на съвсем различно място от кухнята.
preslav написа:
Убеди се, че на горния етаж има вода и после търси проблема в отклонението от щранга към теб - знаеш ли какво са творили мангалите преди години.
На горния (десети) етаж има топла вода. На осмия - няма. А какво са творили ГУСВ не е много ясно, защото в началните години на експлоатация на блока вода в кухнята е имало. Отклонението от шранга към мен било около 1.5 м. Тел е прокарван вътре. Проблемът, предполага се е по щранга? За съжаление.

....
Благодаря на всички отзовали се по темата!
А дали е редно още веднъж да помоля да ми отговорите на дотук поставените от мен въпроси. Предварително благодаря!
С 2 леви - специалист
Смени си тръбите след водомерите, явно проблема е при теб, а не в общите части/щрангове. Имаш една тръба след водомера.
ПП Има вероятност ти да си последен консуматор на ниската система и да трябва да се подмени тръбата преди водомера, колкото етажа надолу е нужно, а най-добре цялата. Трябва да се спре топлата вода на щранга, към който си свързан и да се провери или подмени.
Последна промяна от С 2 леви на съб фев 04, 2017 2:37 pm, променено общо 2 пъти.
arxd129 - специалист
С 2 леви написа:
Смени си тръбите след водомерите, явно проблема е при теб, а не в общите части/щрангове.
Искам да ви помоля да не избързвате със заключенията. А ако намирате заключението си за вярно - моля обосновете се. Бих бил радостен, ако заключенията Ви са правилни. Отделно, за благодарност - и каса бира.

Относно "ниската" и "високата" система: Нека уточним какво означават тези понятия. Т.е. да уточните. Щото за мен на този етап от образованието ми нищо не означават. Да приемем, че разбирам от тропическа медицина. Не и от ВиК. Определено - не и от ВиК.

И още нещо: Как така става, че на осмия етаж няма топла вода, на деветия /при мен/ няма, а на десетия има! Какви са тез "ниски" и
"високи" системи? Благодаря.
Последна промяна от arxd129 на съб фев 04, 2017 2:47 pm, променено общо 1 път.
С 2 леви - специалист
Допълних си горното мнение. Провери дали е гореща тръбата над отклонението за кухнята, дето е преди водомера - трябва да е, ако има проходимост и работи циркулацията.
ПП
Във високите блокове топлата вода и парното се разделят на две системи за по-малко загуби и по-равномерна температура. Примерно в нашия 15-етажен блок ниската система е до 8-ми етаж включително. От 9-ти до 15-ти е горна система. Тоест всички консуматори от 1 до 8 етаж се захранват от един щранг, а 9 до 15 по друг. След последния консуматор се обединяват в таванското помещения и една тръба се връща в абонатната станция през една помпа. Целта е да се върти и подгрява водата по щранговете, за да не чакаш по 10 минути да дойде топлата вода. Ако всичко работи, трябва да са горещи щранговете с или без консумация на вода. Това е най-просто казано, с много опростяване, разбира се. Трябва да имаш минимум 3 горещи тръби преди водомера или нещо не е наред с общите части.
Прави се събрание на входа и се ремонтира - няма искам-не искам.
ЗУЕС
Последна промяна от С 2 леви на съб фев 04, 2017 3:09 pm, променено общо 1 път.
arxd129 - специалист
С 2 леви написа:
Допълних си горното мнение. Провери дали е гореща тръбата над отклонението за кухнята, дето е преди водомера - трябва да е, ако има проходимост и работи циркулацията.
ОК. Разбрах че пишем едновременно.
Въпросното място в момента е недостижимо. Още не съм разкъртил плочките.
Но по думите на предишните ползватели на апартамента - в и около отклонението за моя водомер няма топла вода. Затова на този етап приемаме това за даденост. И ще го приемаме докато не изясня за себе си какво да очаквам да видя след като разкъртя плочките. Какво е редно да има като тръби /брой, приблизителни диаметри, предполагаема температура и т.н./.

PS.
Дали има из нета има някъде някаква принципна схема за захранване с топла вода от ТЦ на 14 етажен блок? Благодаря.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Прокарване на нов водопровод за топла вода в 14 етажен блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: