Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
marzykov - напреднал
Здравейте,
Казусът е следния - до момента на вилата вадя вода за поливане от 4-ри тонна щерна със стара руска вибрационна помпа. Проблемът е, че по този начин не мога да контролирам количеството на водата или да използвам пистолет за поливане, а водата е дъждовна и не е безкрайна.
Бихте ли ме насочили към вариант, който да се ползва с около 50м. маркуч (по хоризонтала) и да се пренася лесно, защото не мога да рискувам да оставям техника на място, поради наличието на пипливи ръчички.
Желателно е и да е нещо по-евтинко.
infomar
marzykov написа:
Здравейте,
....по този начин не мога да контролирам количеството на водата....
Бихте ли ме насочили към вариант, който да се ползва с около 50м. маркуч (по хоризонтала) и да се пренася лесно, .....
Не разбирам какво питаш - за помпа с високо налягане ли, маркуч ли, водомер ли.... и какво е твоето разбиране на евино - за един е 200 лв, за друг 1000, за трети 10 лв?
Кажи директно какво търсиш и за каква максимална цена - т.е. задай параметрите на въпроса си.

п.с.
В кръга на майтапа - най-евтино е ръчна помпа за точене на вино и кофа - с кофата засичаш точно колко вода ползваш, а на края кофата и помпата не тежат повече от 2-3 кг... лесно се носят. :partyman:
И още - не съм виждал до сега в едно помпа и брояч/водомер :?
infomar
dragozow написа:
Какво е щерна?
Обикновено под това се разбира циментирана яма в земята в която се събира дъждовна вода. Може да е открита или закрита.
Някой прилагат това име и към цистерна за вода.
marzykov - напреднал
Е колко по-ясно да се изразя - искам да поливам градината с вода от бетонна цистерна - щерна.
Не знам къде видя водомери, капкомери и т.н. , като изразено желание от моя страна?
Ситуация в момента - вибрационна помпа потопена в щерната на дълбочина 2м. се включва в контакт с 220в., помпата подава към маркуч с дължина 50м. постоянен дебит с вода за поливане. Аз стоя на другия край на маркуча и насочвам водата псувайки постоянния дебит и невъзможността да използвам накрайник за поливане.
Ситуацията която ме интересува - помпата да работи само когато поливам и още по-точно - само, когато натисна спусъка на пистолета за поливане.
Относно евтиното - заплатата ми не минава 500лв. , като на повечето средностатистически българи и едва ли 1000-та са ми по джоба.
Да не се приема, като заяждане, ама ако знам с какво да реализирам искането си, нямаше да търся акъл.
preslav - майстор
marzykov написа:
Е колко по-ясно да се изразя - искам да поливам градината с вода от бетонна цистерна - щерна.
Не знам къде видя водомери, капкомери и т.н. , като изразено желание от моя страна?
Ситуация в момента - вибрационна помпа потопена в щерната на дълбочина 2м. се включва в контакт с 220в., помпата подава към маркуч с дължина 50м. постоянен дебит с вода за поливане. Аз стоя на другия край на маркуча и насочвам водата псувайки постоянния дебит и невъзможността да използвам накрайник за поливане.
Ситуацията която ме интересува - помпата да работи само когато поливам и още по-точно - само, когато натисна спусъка на пистолета за поливане.
Относно евтиното - заплатата ми не минава 500лв. , като на повечето средностатистически българи и едва ли 1000-та са ми по джоба.
Да не се приема, като заяждане, ама ако знам с какво да реализирам искането си, нямаше да търся акъл.
На първо четене един хидрофор би ти свършил работа, нито двата метра дълбочина ще са му проблем, нито десетте метра маркуч. Ако включва прекалено често винаги може да му се добави разширителен съд. Ако искаш да се ограничиш до определено количество вода можеш да регулираш височината на засмукване - повечето хидрофори са със защита срещу работа на сухо.
Съвсем примерно - https://hidroforna-pompa.pazaruvaj.com/ ... /#opisanie
plamen6703 - майстор
Помисли за модул за дистанционно управление на помпата, нещо като на този линк https://lesibg.com/categories.php?CategoryID=14 Ако нищо не разбираш от тази работа се консултирай с човек, който може да ти свърже по подходящ начин такъв модул и да управляваш безопасно от разстояние включването и изключването на помпата. Това е най-евтиният вариант! Желая ти успех!
lov - майстор
В моята съм сложил една лидълска дренажна помпа. Ако някой си спомня кога са пускани първите, та от тогава. Корпуса е пластмасов зелен и нещо към 70 лева мисля че струваха. А причината да ползвам такава е че целогодишно ми седи в щерната. И зимата когато я ползвам водата самостоятелно се връща обратно и не ми замръзват тръбите и маркучите. Преди ползвах една от струг но плуваше из вътре на един понтон. Причината да я сменя с тази е, че има много по голям дебит и бързо поливам всичко и не ме е страх да не я удава кога се препълни щерната и все трябва да я дебна и да откачам олуците.
За тази цел не ти трябват помпи с големи напори а с голям дебит. Аз даже ти се чудя с тази вибрационна как успяваш. А и на тази спокойно можеш да спираш изхода за кратко без да пречи това на самата помпа.
marzykov - напреднал
Точно защото не успявам, затова се чудя как да пестя докато се местя при поливането. Хидрофора не е опция, най малко защото си е големичък за размъкване събота и неделя.
Варианта с дистанционното мисля, че е добре, даже гледам и контакти продават готови с дистанционно.
Но ми се върти из главата нещо като пресостат, дали няма да е по-добре и как се командва помпата от него не ми е много ясно.
Намерих нещо докато се ровя днес - да не се приема за реклама - https://www.garden.store.bg/p129873/ele ... ssic-.html , ако има нещо такова, но по-евтинко :?:
infomar
Трябва ти само един "пресостат за постоянно налягане" /от 40 до 100 лв по избор. Тежи около 300 гр. Когато спреш водата от "пистолета" той ще спира помпата и когато пуснеш водата ще се пуска и помпата. Поддържа постоянно налягане което може да се зададе предварително. Не знам дали работят с вибрационни помпи, но не виждам причина да не работят. Знаеш ли поне какво налягане ти дава тази помпа?

Разгледай тези първи четири пресостати:
http://www.onlinemashini.bg/cat/15/vodn ... presostati

Показал съм един с по-ниско входящо налягане, но у нас се предлагат много модели и имаш богат избор, а не само тези които съм посочил като примерни.
http://www.onlinemashini.bg/hidrostat-p ... col-/13340

Пресостата го монтираш на маркуча излизащ от "щерната". В него "влиза"/ "излиза" тока на помпата и влиза/излиза водата от помпата.

Изображение

Тема "Помпа за поливане и щерна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: