Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
jabata - специалист
Здравейте, предстои ми, прокарване на канализация около 10-15 метра, под земята, като тръбата ще трябва да върви 1 метър под земята. Та въпроса ми е, каква тръба да сложа. Видях че съществуват едни черни гофрирани тръби за канализация. Майстора ми каза, не се занимавай с тези вземи си PVC кафявите, дебелостенните, и няма да имаш никакви грижи. Та въпроса ми е, кое е по-добре.
При кафявите, една малка небрежност при вкопаването, като да кажеме, недостатъчно добре трамбована основа, или нещо друго, и след време, може да се окаже че се спукала, пробила и т.н. И затова ме съмнява, въпреки че майстора ме убеждава, че няма как да стане, те били дебелостенни за вкопаване.
И затова питам, някой да си каже мнението.
Вярно гофрираните са по-скъпи (около 4лв/м) което при мене ще са не повече от 60 лв., които според мене веднага съм ги дал за трамбовки, пясъци и т.н.
Ще ми се да чуя мнение на специалистите.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
А, я помисли, какво ще стане като не си направил добре оновата и гофрата провисне и образува джоб и ти е затлачат хубостите и се изпозакачат по ребрата...
Казвам,ч е твърде много мислиш... и все не стига. Цели градове са с кафевите.
шоп - майстор
+ 1 за кафявите ( оранжевите) На 1 метър дълбочина основата би трябвало да е здрава. Хвърляш по една лопата пясък за пясъчно легло или пръст без камъни и засипваш пак или с пясък или пръст без камъни да покрие 10 ина см тръбата. Трамбовка не ти трябва. Най-доброто уплътняване е с маркуча и вода.

Наклона е ясен и не го коментирам.

На около 100 метра от вкъщи има цех за ПВЦ тръби от сивите. От зората на демокрацията е. Цените са производствени и 4 метровите тръби си ги прекарвах с велосипеда. Стотици метри подземен канал съм направил и вкъщи и на приятели и проблеми няма.

То дори и някоя тръба да се е спукала-нали е в земята? Дали попиването е в тръбата или в попивната яма-има ли значение?!
jabata - специалист
Благодаря ви много за отговорите. Явно така ще го направя. А и като се замисля, не е кой знае каква философия, да намяташ една количка пясък в дупката, да го разстелеш внимателни, и след това да го минеш с нивелира.
Сега обаче искам да ви попитам за друго, Полиетиленовите тръби за водопровода (имам в предвид от тези PEHD черните). Има ли при тях някаква особеност при прокарването в земята. Като например направа на леглото, трамбоване, засипване с пясък, или е достатъчно да се сложи в изкопа и да се зарие?
шоп - майстор
Ако са в зоната на замръзване на почвата може да ги топлоизолираш. Помага. Вкъщи са на дълбочина 1,2м и нищо освен пясък не съм слагал.
kozl - майстор
Цените на дебелостенното PVC са по-високи от гофрираните тръби.
1 метър засипване ще издържат и обикновените PVC тръби. Въпрос е какво ще минава отгоре. Тежко МПС може да ги повреди.
И PVC -то се размеква от горещи води изпускани в канализацията, но това при процеси с обилно измиване с вряла вода. Трябва да имат пасъчна възглавница, която да ги предпазва от досег с твърди материали (примерно ръбести камъни). Това важи и за полиетиленовите водопроводни тръби.
Вкопай водопровода по-дълбоко - над метър. Топлоизолацията помага против замръзване, но само когато има течаща вода или допълнително подгряване на тръбите.
jabata - специалист
Дълбочината ще е 1м, даже може и малко повече да дойде. Топлоизолация, хубаво мога да сложа, но въпроса е да не изиграе лоша шега. Като например да стегне студ, да замръзне и после да предпази от размразяване. А някой има ли идея каква топлоизолация да сложа на тръбите под земята. Иначе ясно, правя навсякъде пясъчна възглавница, слагам тръбите, покривам ги с пясък, и след това заривам. Иначе нито ще вървят МПС-та, нито нищо. Това си е двор.
А има ли някаква кой знае каква сложнотия, в цялото изпълнение, или просто човек не трябва да го е страх да пипа. Защото ми се струва че не трябва да е кой знае каква философия, все пак изкопите ще ги прави багер, и спокойно може човек да го ползва да метне една кофа пясък, и след това само да се разстеле и да се направи нивото.
iliya_i - майстор
На метър под земята не ти трябва топлоизолация. Земята ги пази от замръзване. Виждал ли си замръзнал кладенец?
krasi92 - майстор
Сложил съм водопроводната 25-ца в 50-ка за канализация на 80-90 сантима без никаква топлоизолация и няма проблеми пък ако има тази за ушите и се надява нова в готовото трасе.Цената на фи 50 е оправдана като инвестиция при положение че ти спестява копаене ако се наложи.

Тема "Тръба за канализация за подземен монтаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: