Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
lisi4ko - помощник
Здравейте,

имам следния проблем.
Имаме кладенец, чийто диаметър е 80см. Дълбочината от дъното до най-високата част докъдето стига водата е 2м. Правен е преди доста време от баща ми и си е "оставил" ръцете. Конструкцията представлява бетонни обръчи с вътрешно ф 80см сложени един върху друг. Дотук добре, обаче има няколко проблема:
1)като е правен навремето баща ми не се е сетил от външната страна на обръчите да насипе чакъл, за да не достига калта до обръчите;
2)обръчите не са напаснати добре и между тях има доста големи пролуки, което в комбинация с 1) води до преминаване на наносите отвън навътре в кладенеца и той започва да се пълни и запушва с пясък и тиня и на няколко дни трябва да се чисти, което само по себе си е доста работа.
Затова решихме да отстраним проблема генерално :)
Пробвахме да запушим дупките, но това е само временно решение :(
Имаме една дебела ПВЦ тръба с ф 60см. Мислехме да пуснем нея в средата на кладенеца,което ще реши проблема, но при 2м ниво на водата и ф 60см. обемът от около 1 кубик(при ф 80см) става на около 560литра, което не ми стига .

Другият вариант съм го илюстрирал съвсем непрофесионално Изображение
Нивото на водата в кладенеца е около 200см. Пробойните от където влизат наносите са на около 1 метър от дъното(отбелязани са с червено). Именно това е причината на няколко дни да се задръства кладенецът и да трябва да се чисти!
Идеята е да се удълбочи с около 1,2м кладенецът, за да може когато се сложи ПВЦ тръбата(с дължина 2,3м) тя да "стърчи" на около 10см над дупките от където влиза пясъкът. По такъв начин общия обем вода , който ще може да се ползва ще е обема на ПВЦ тръбата + обема над нивото на ПВЦ тръбата, което горе долу е малко над 1 кубик , което ме устройва идеално.
Тук проблемът е, че не знам дали има някаква опасност ако се копае под обръчите те са се разместят или още по-лощия вариант - да затиснат този , който копае.

Как ви се струва тази идея?
Ако някой има по-добра идея да стане по-лесно, по-евтино или по-качествено нека сподели :)
Благодаря предварително
emil_v r - майстор
Не обиждай баща си , понеже по- е разбирал от тебе .
Ако запушиш пролуките нали щи падне дебита .
А изкопай 50 см отдолу да видиш лесно ли се копае ...
lisi4ko - помощник
Дебита не ми е чак такъв такъв проблем. Въпросът е, че наведнъж ми трябва 1 кубик. На следващия ден-още 1. Не ползвам повече на веднъж, а 560литра не ме устройват. В момента се пълни за около 2 часа. Дали ще са 2 или 10 не ми е такъв проблем. Пък и не говорим за малки дупки ами направо за хралупи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не е точно така, както го смяташ.Филтърът, който искаш да направиш не плътен бетон и също поема вода - 1/2 от обема си, т.е тогава обема няма да е 560, а около 800 да речем и ще трябва по-малко копане Освен това зад пръстените има оформени пещери, които също събирет вода, а не е само този обем който се вижда вътре. Така или иначе трябва спешно да спреш изпразването на кал и пясък, защото може да се получи пропадане и разместване на пръстените. Опасно е обаче копането при тези условия и не ти препоръчвам повече от едно почистване или най-много 50см, както каза Емо. Слагаш тръбата, насипваш с чакъл и колкото - толкова. Щом има голям дебит, можеш да си направи външен резервоар, който да полниш с малко елементарна автоматика.
lisi4ko - помощник
Този филтър първоначално си го мислех да е до горе... т.е. до нивото на водата. Затова съм го сметнал 560 :) ако се сложи до 1ия метър наистина ще може да се ползва повече обем...горе долу към 780л го сметнах ако не се копае. Ако се удълбочи с 50см тогава вече обемът се качва на 920л., което ми е достатъчно.
Идеята ти, ако правилно съм разбрал, е единствено да намаля дължината на ПВЦ тръбата от 2.3м на около 1,6м. , удълбочавам с 50см., слагам тръбата(така че да се "подава" на около 10см над пробойните) и отстрани около ПВЦто насипвам чакъл.
Кладенецът се ползва за поливане и има външна мивка към него. Преди мивката е предвидено да има цистерна около 200л само за нея.
Не ми се струва необходимо да слагаме голяма цистерна, която да е обща за поливането и мивката.
Благодаря за идеите :)
Милен - майстор
Слага се речен филц - пресяти дребни камъчета от баластра. Трошен чакъл от някоя карера не е никак подходящ. Чакъла се взривява с разни течни химикали които полепват по камъните и после ще ги пиеш с водата.

Защо не пробваш да разпробиеш с дрелка например ф8 ПВЦ тръбата да стане на решето или пък да и нарежеш с нещо множество прорези, слагаш я в кладенчето и между нея и бетоните гривни пълниш филц. Така ще си получиш филтъра и няма да намалиш нито дебита нито обема кой знае колко.
lisi4ko - помощник
ако се сложи тръбата до нивото на водата, разпробият се дупки и се сложи филц дебитът ще се запази, но обемът ще намалее.
Милен - майстор
Ами по нагоре ти казаха че филтъра също се насища с вода и загубата няма да е пълна. :lol:

Моя кладенец е доста метри с бетони пръстени с диаметър 1м, но на още един метър около тях е напълнен с речен филц. Не съм му смятал реалния обем вода но е доста по голям от този който се побира само в бетоните елементи.
emil_v r - майстор
Лис , както и да въртиш , теб ти трябва още един метър надолу,
освен това конусовидно разширен надолу.
Иначе при първата суша ще свърши и цистерна и сичко за седмица .

Има си трикове как да се отлее на място , без риск , но е дълго да се пише .
Понеже критикуваш баща си , а аз съм в неговата роля :-D
слез долу и изкопай у тинята 50 см , да видиш страшно ли е и лесно ли е ?
Да видиш какво е страх , не като у филмите и небето като точка ,
Ще видиш обаче прочутите "жилки " по които се движат поддземните реки , което малко хора виждат през животът си .
Стефан - майстор
Емо, чистенето на "дамарите" не е за всеки. Трябва си опит. Добре, че кладенеца е с бетонни пръстени, но и това не е сигурно. Не знам дали си чувал, но има хора живи погребани при тая дейност. Така, че по-внимателно със съветите в тая насока.

Тема "Кладенецът се запушва!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: