Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
cholev - майстор
Малък бойлер 10кила или 15 за кухня. Елдом произведен 2008г.
Смених батерията, сифона и пр. Монтирах всичко наново. Зачудих се на бойлерчето- 10год отвън поръждясало, но пък работи и реших да го оставя.
При предния монтаж съм го монтирал без предпазен клапан. С тези меки връзки идеята е, че преди да гръмне бойлера ще даде фира някоя връзка.
Сега реших да сложа предпазен клапан. Италиански около 7лв. Слагам всичко работи, Но по някое време кап кап от лостчето на клапана. Размърдах напред назад пръсна и след това спря.
Що за фокус?
Това е в всекидневната с току що монтирана масивна дъска на пода и с тоз съмнителен клапан нещата не са ОК. (да не олее пода)
Скоро ще сложа 4 санта кухненски плот отгоре върху мивка и шкафове и пак ще демонтирам и така въпросите:
Тоз клапан е задължителен?
Теча е от боклук при новия монтаж и повече няма да има проблем?
Дефектен клапан?
Друго?
plamen6703 - майстор
Нямала си баба работа, та си купила прасенце, твоята работа и тя същата, има и една на руски, но не е за публичен форум :cool:
Сигурно си го взел от Лидъл тоя клапан и е марка "De puta madre" :-D
Както си решил да го сложиш, така може да решиш да го демонтираш и ще решиш въпроса с капенето :wink: ! :partyman:
jekasus - майстор
Сложи без лост, ако бойлерчето с горни изводи, възвратен вътре също не трябва.
Лоста е за източване на водата, на теб трябва ли?
Иначе много ментета "итальянски" има на пазара...

Прикачен файл

IMG_0450.JPG
IMG_0450.JPG (17.38 KиБ) Видяна 3831 пъти

Прикачен файл

IMG_0448.JPG
IMG_0448.JPG (16.39 KиБ) Видяна 3831 пъти

Прикачен файл

IMG_0446.JPG
IMG_0446.JPG (14.4 KиБ) Видяна 3831 пъти
cholev - майстор
Подобен на този с горни изводи. Но клапана не е празен :-D . Демек правилно не съм го монтирал преди 10год. Ама сега зачетох надписа на синия извод- нещо от рода 'тука задължително предпазния клапан' и се стреснах :-D . На другия бойлер съм го монтирал по трасето- бойлера в мазата и през стената в банята, където и клапана - и да капе това в банята (1 метър). По книга директно на бойлера. Е това вече е прекалено :finga:
jekasus - майстор
cholev написа:
Демек правилно не съм го монтирал преди 10год
Не, производитела на бойлери не знае с какви тръби ще монтираш бойлера, за това изрично на входа на бойлера.
Мека връзка и при мен избивала, но имам и други случаи, дето избива фланеца.
cholev написа:
На другия бойлер съм го монтирал по трасето- бойлера в мазата и през стената в банята, където и клапана - и да капе това в банята (1 метър).
Ако няма кран между бойлера и клапана, няма грижи, за превишено налягането дължина няма в домашни условия.
Hursa - майстор
ср юли 25, 2018 9:21 pmcholev написа:
Теча е от боклук при новия монтаж и повече няма да има проблем
Може би това е причината, при монтажа да сте "задействали" предпазното клапанче с лостчето за принудителното му отваряне и да не е легнало добре на седлото си.
Но може би е добре да бъде заменено с предпазен клапан без такова принудително задействане - както съветва jekasus, след като не е в "мокро" помещение.
Може би е добре и дренажа на клапана да отведете към канала.
Но мисля, че все пак е по добре - този предпазен клапан да е от комбинираните с обратен клапан - ако спре водата и отворите "горещия" кран, бойлера може да се дренира поради сифонния ефект.
kozl - майстор
ср юли 25, 2018 10:33 pmjekasus написа:
Сложи без лост, ако бойлерчето с горни изводи, възвратен вътре също не трябва.
Лоста е за източване на водата, на теб трябва ли?
Иначе много ментета "итальянски" има на пазара...
Изображение
То това може и да не е менте, а да е само предпазен клапан, без ОК. Аз имах такива клапани настроени на по-ниско налягане на сработване на предпазния клапан и се ползваха за облекчители, при разширение обема на водата, вследсвие загряване. Точно такива клапани сме ползвали монтирани на топлата вода преди смесителя за мивката и с шлаух заустени в сифона на мивката. И всичко това скрито в полуконзолата под мивката. Много народ се е чудил как тези бойлери не капят (бойлерите са извън баните - в коридора). Това твърдя, че е мой патент в Банско. Поне поръчката на въпросните клапани направих аз.
Когато няма ОК в пътя на студената вода при спиране на водата може да се получи източване на бойлера и работа на нагревателя на сухо. За това има и ОК в комбинирания клапан към бойлера. И още нещо научих покрай тези клапани - така наречените диференциални клапани за бойлер - 3 в 1. В тях освен ОК и предпазен клапан има и едно малко клапанче вградено в ОК, което действа като предпазен клапан и отваря дупка в ОК при нарастване на налягането от към бойлера. Идеята на третия клапан е да се ползва обема на водопровода като РС (разширителен съд). Да ама не трябва да има ОК на входа на водата, защото по новите проекти гледам има заложени ОК при водомерите на многофамилните жил.сгради.
А относно лоста за източване, според компетентното мнение на специалисти от Елдоминвест, този лост не е предвиден за източване на бойлера, а за промиване на клапана и регулярно требе да се промива.
cholev - майстор
Сутринта пак закапа. Дали случайно или не с включването на нагревателя на бойлерчето. Дали не е бил настроен на по ниско налягане. :? Разглобих, отнесох в магазина итлянската техника (ало. Може ли Пешо да се обади. - Кой го търси. - Една чахкиня :-D ) В третия магазин намерих такъв без лостче но с ОК. Монтирах- нещата за сега спят. Ще перна и един шлаух към канала. На новия сифон има един извод 10мм (примерно) с капаче (за какво ли служи). Те там ще го перна
nikolov333 - майстор
Това 10мм на сифона, сигурно е за преливник на мивката, когато има такъв де..
jekasus - майстор
cholev написа:
На новия сифон има един извод 10мм (примерно) с капаче (за какво ли служи). Те там ще го перна
Ако подобен апендикс, то е за включване на пералня или съдомиална към канализация.
Прикачен файл:
IMG_1685.JPG
IMG_1685.JPG (70.37 KиБ) Видяна 3710 пъти
kozl написа:
Това твърдя, че е мой патент в Банско.
Интересен вариант, но за патента няма да плащам :-D
kozl написа:
според компетентното мнение на специалисти от Елдоминвест
Май те имаха една серия бойлери, където клапани бяха монтирани на течен тефлон, не се отвиват/може, но си е играчка/, единствения вариант е да вдигнеш лоста и да чакаш.

Тема "Предпазен клапан бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: