Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
digitalpr - специалист
Здравейте, имам водоплътна (бетонна) септична яма с преливник. В нея влиза цялата вода на вилата, а не само тоалетната. Ямата е с обем около 10 кубика и се изпомпва от камион веднъж месечно. Проблемът е, че при изпомпването се омирисва цялата околност и е доста неприятно. Пробвах с какви ли не препарати по всякакви схеми, бактерии, ароматизатори и т.н. Абсолютно никакъв ефект няма. Пробвах да я изпомпат на половин месец, тоест да не е пълна. Пак мирише. Ямата има един единствен отдушник ф110 тръба, ако това е от значение.

Търся съвет какво да променя, така че да не мирише когато камиона изпомпва ямата.

Поздрави!
radius - майстор
То май самия камион като помпи и отнякъде освобождава миризми.
digitalpr - специалист
Аз мисля, че маркуча като засмуче, разбърква ямата и от това мирише.
naster - майстор
Анаеробната бактерия е виновна. Затова повечето пречиствателни станции имат аерация, за да се въди аеробна - когато тя яде гомната, не мирише - воала.
digitalpr - специалист
Опитах се да сипвам аеробни бактерии по определена схема, но нямаше ефект. Може ли причината да е недостиг на кислород в ямата и ще се промени ли това ако направя по голям отдушник?
naster - майстор
Насоката е правилна, но способът - не. Ако изхождаме (каква по-подходяща дума за септична яма) от принципа на работа на станциите, те аерират самата течност, за да оцелее бактерията. Помпа с въздух насища с кислород, но след утаяващо стъпало, и т.н. Модерна работа
digitalpr - специалист
Какво бих могъл да направя в конкретния случай? Преливника предполагам играе роля на утаяващо стъпало. Има ли смисъл да се опитам да аерирам течността във втория обем (след преливника) и с какво?
digitalpr - специалист
Ами аз, както казах, вече пробвах с препарати и ефекта беше нулев. Слагах ги продължително и по строга схема която ми изготвиха от фирмата.
Мисля че ползвах този: https://ecomaxbio.com/products.php?page ... &subdir=31
naster - майстор
Виждал съм в тубата клипове на самоделки: първо, подаващата тръба е под "ватерлинията" при първото стъпало - утайника, второ, с тръби за водопровод изграждат до дъното на второто стъпало аератор: дюзите са дупки по тръбата и нагнетяват въздух с малка помпа. По принцип трябва и среда, по която да се лепи бактерията (за пример имаше от оранжевата мрежа, с която ограждат ремонтите на ВиК). Така съм гледал де... И това според мен няма да има резултат вдругиден, а едва след като се засели с аеробни пичове.

Тема "Миризма при изпомпване на септична яма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: